Σ. Τσιόδρας: 2.081 κρούσματα συνολικά- κατάργηση χειραψίας στο μέλλον;

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και λοιμωξιολόγος, Σ. Τσιόδρας, μας ενημέρωσε ότι παγκοσμίως έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 1.722.000 κρούσματα κορωνοϊού με 104.775 θανάτους, ενώ έχουν γιατρευτεί από τον ιό τουλάχιστον 389.000.      

Οι Η.Π.Α. συνεχίζουν να έχουν τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο, φτάνοντας τουλάχιστον τα 503.000. Ε.Ε. και Ην. Βασίλειο έχουν 727.000 περιπτώσεις με 68.168 θανάτους. Η Ισπανία έχει τις περισσότερες περιπτώσεις.

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα 72 νέα κρούσματα κορωνοϊού, φτάνοντας συνολικά τα 2.081.

Τα 535 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 796 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα είναι 75 με τη διάμεση ηλικία διασωλήνωσης να είναι τα 67 έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από ΜΕΘ είναι 15.

Σχετικά με τους θανάτους στην Ελλάδα έχουμε 3 νέους καταγεγραμμένους, ανεβάζοντας το σύνολο στους 93, με τα 72 έτη η μέση ηλικία θανάτων (το 90% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω). Πρόκειται για 26 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Έχουν ελεγχθεί   37.344 κλινικά δείγματα (με μοριακό διαγνωστικό έλεγχο).

Ελπιδοφόρα μηνύματα από το εξωτερικό μέσω ενδοφλέβιου φαρμάκου στο οποίο έχει και πρόσβαση η Ελλάδα, ανακοίνωσε ο καθηγητής.

Τις τελευταίες μέρες σταδιακά τα μέτρα λειτουργούν και είναι νίκη όλων μας, για όσους καταβάλλουν προσπάθεια. Το περπάτημα είναι υγεία και μπορούμε να περπατάμε με την οικογένειά μας (αφού μένουμε στον ίδιο χώρο) τηρώντας πάντα τις αποστάσεις. Μισή ώρα τη μέρα είναι ένας καλός χρόνος. Αν δούμε ότι κάπου υπάρχει συνωστισμός, πρέπει να το αποφεύγουμε. Δεν μπλέκουμε με άλλες παρέες.

Η χειραψία στο μέλλον θα πρέπει να καταργηθεί μελλοντικά σύμφωνα με κορυφαίο συνάδελφο από το εξωτερικό και ίσως οδηγήσει σε μείωση αναπνευστικών προβλημάτων, τόνισε ο καθηγητής.

Φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας είναι απαράδεκτα και δεν έχουν χώρο στην Ελλάδα του 2020. Το Ευρωπαϊκό CDC αναφέρει πως δεν είναι η ώρα για ελάφρυνση μέτρων.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 11/04/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!