Σ. Τσιόδρας: 2.534 κρούσματα συνολικά – υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και λοιμωξιολόγος, Σ. Τσιόδρας, μας ενημέρωσε ότι παγκοσμίως έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 3.000.000 κρούσματα κορωνοϊού με 208.361 θανάτους, ενώ έχουν γιατρευτεί από τον ιό τουλάχιστον 888.000. Ε.Ε. και Ην. Βασίλειο έχουν καταγράψει 1.220.000 περιπτώσεις κυρίως με 5 χώρες να έχουν τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους.

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή 17 νέα κρούσματα κορωνοϊού (12 σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων), φτάνοντας συνολικά τα 2.534. Το 55,5% αφορά άντρες. Τα 580 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.228 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα είναι 43 με διάμεση ηλικία διασωλήνωσης να είναι τα  67 έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από ΜΕΘ είναι 65. Έχουν ελεγχθεί 66.094 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τους θανάτους έχουμε 2 ακόμη καταγεγραμμένους, ανεβάζοντας το σύνολο στους 136 στην Ελλάδα, με τα 74  έτη η διάμεση ηλικία θανάτων. Πρόκειται για 36 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 90,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σχετικά με συμπτώματα ότι μπορεί να έχουμε νόσο, ο Π.Ο.Υ. πρόσθεσε -πέρα από τα γνωστά- και τις κρυάδες, το ρίγος, τις μυαλγίες, κεφαλαλγίες, πονόλαιμος και ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης.

Η επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε ως υποχρεωτικό μέτρο τη χρήση της μάσκας σε ΜΜΜ, παντοπωλεία, ιατρεία, κουρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κέντρα αισθητικής, πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Ωστόσο η χρήση μάσκας θα πρέπει να συνοδεύεται με τις κατάλληλες ενέργειες υγιεινής. Επίσης, η επιτροπή εισηγήθηκε την επανέναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων η οποία πρέπει να γίνει σταδιακά.

Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Δεν πρέπει να αποτιμήσουμε με λάθος τρόπο τα γεγονότα. Η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν είναι επάνοδος στην ολική κανονικότητα, τόνισε ο καθηγητής καθώς είναι μια σταδιακή μετάβαση.

Δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης, ωστόσο έχει εντοπιστεί άτομο να παραμένει θετικό στον ιό ένα μήνα μετά.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 27/04/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!