Σ. Τσιόδρας: 2.576 κρούσματα συνολικά – τι δήλωσε για μάσκα και παιδιά

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και λοιμωξιολόγος, Σ. Τσιόδρας, μας ενημέρωσε ότι παγκοσμίως έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 3.162.000 κρούσματα κορωνοϊού με 219.287 θανάτους, ενώ έχουν γιατρευτεί από τον ιό τουλάχιστον 975.000. Οι Η.Π.Α. έχουν σημειώσει τουλάχιστον 1.000.000 κρούσματα.

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού, φτάνοντας συνολικά τα 2.576. Το 55,7% αφορά άντρες. Τα 589 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.268 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα είναι 41 με διάμεση ηλικία διασωλήνωσης να είναι τα 67 έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από ΜΕΘ είναι 71. Έχουν ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τους θανάτους έχουμε 1 ακόμη καταγεγραμμένο, ανεβάζοντας το σύνολο στους 139 στην Ελλάδα, με τα 74 έτη η διάμεση ηλικία θανάτων. Πρόκειται για 36 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 91,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μαζική εισροή μεγάλου αριθμού κρουσμάτων. «Εμείς γλυτώσαμε από το κακό και δεν θέλω να φαντάζομαι τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε δείξει αυτή την ψύχραιμη αλλά και δύσκολη να υιοθετηθεί στάση», τόνισε ο καθηγητής.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας, δήλωσε ότι ίσως φαίνεται παράλογο ότι πριν λίγο καιρό είχαν δοθεί διαφορετικές οδηγίες. Ωστόσο πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Πρώτα η επιτροπή εκτιμούσε ότι το απαγορευτικό που είχε τεθεί ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της πανδημίας. Πλέον η κοινωνία ανοίγει και η μάσκα θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο. Ωστόσο απαιτείται προσοχή στην χρήση και εφαρμογή της μάσκας (όπως για παράδειγμα να ακουμπήσω από μπροστά τη μάσκα με το χέρι, το οποίο είναι λάθος!).

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό CDC αναφέρεται ότι οι λοιμώξεις από τον νέο ιό παρατηρούνται πολύ λιγότερο συχνά στα παιδιά. Επιπλέον εμφανίζουν στη συντριπτική πλειοψηφία ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες και μολύνονται κυρίως εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 29/04/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!