Σ. Τσιόδρας: 2.678 κρούσματα συνολικά – θετικά νέα για εμβόλιο

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 3.852.000 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού με 266.076 θανάτους, ενώ έχουν γιατρευτεί από τον ιό τουλάχιστον 1.317.000, μας ενημέρωσε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σ. Τσιόδρας. Η Ευρώπη έχει καταγράψει 1.400.000 περιπτώσεις κορωνοϊού.

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή 15 νέα κρούσματα κορωνοϊού φτάνοντας συνολικά τα 2.678. Το 56% αφορά άντρες. Τα 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.340 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα είναι 33 με διάμεση ηλικία διασωλήνωσης να είναι τα  67 έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από ΜΕΘ είναι 85. Έχουν ελεγχθεί 90.043 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τους θανάτους έχουμε 1 ακόμη καταγεγραμμένο, ανεβάζοντας το σύνολο στους 148 στην Ελλάδα, με τα 75 έτη η διάμεση ηλικία θανάτων. Πρόκειται για 40 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 93,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε αυτή τη φάση της επιδημίας είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται έγκαιρα συρροές και αυτό κατά κανόνα θα συμβαίνει και σε δομές υγείας. Σχετικά με αναλύσεις της μετάλλαξης του ιού, το μεγάλο ποσοστό της διαφοροποίησης του ιού βρέθηκε στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό.  Αναγνωρίστηκε πως ο ιός αναδύθηκε με βάση τα γενετικά δεδομένα στο τέλος του 2019. Ήδη βγήκαν δημοσιεύσεις αυτή τη βδομάδα πως ο ιός δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο, μη υποστηρίζοντας τις θεωρίες συνομωσίας. Επιβεβαιώνεται πως ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέρα του αναμενομένου.

Ένα από τα εμβόλια που δοκιμάζεται αποδείχτηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματόζωων (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science). Η προσπάθεια συνεχίζεται για ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο και ευελπιστούμε ότι η ανθρωπότητα μέχρι τέλος του έτους θα έχει μερικά καλά δεδομένα για παραγωγή εμβολίων.  

Κανένα τεστ δεν θα σε εξασφαλίσει 100%. Αυτό που θα μας βοηθήσει να εξαφανίσουμε τον ιό θα είναι αυτές οι κύριες συμπεριφορές υγιεινής, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 07/05/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!