Σ. Τσιόδρας: 2.892 κρούσματα – πολύ κάτω από 1% έχει νοσήσει στην Ελλάδα

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 5.600.000 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού με 348.532 θανάτους, ενώ έχουν αναρρώσει από τον ιό τουλάχιστον 2.394.000, μας ενημέρωσε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σ. Τσιόδρας. Η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, το Περού, το Μεξικό και η Ινδία καταγράφουν τους περισσότερους θανάτους ανά ημέρα.

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού (τα 8 με πιθανή σύνδεση με γνωστό κρούσμα, ενώ τα υπόλοιπα διερευνώνται) φτάνοντας συνολικά τα 2.892. Το 55% αφορά άντρες. Τα 628 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.644 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα είναι 18 με διάμεση ηλικία διασωλήνωσης να είναι τα 69 έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από ΜΕΘ είναι 101. Έχουν ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τους θανάτους έχουμε 1 ακόμη καταγεγραμμένο, ανεβάζοντας το σύνολο στους 173 στην Ελλάδα, με τα 76 έτη η διάμεση ηλικία θανάτων. Πρόκειται για 52 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 94,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η πατρίδα μας κατάφερε με την υπομονή όλων μας να περάσει αυτή την πρώτη φάση του ιού, να επιπεδώσει και να μειώσει την καμπύλη της επιδημίας, με συγκριτικά πολύ λιγότερες απώλειες από άλλες πολύ περισσότερο «έτοιμες» υγειονομικά χώρες, δήλωσε ο καθηγητής.

Οι αριθμοί λένε πως τα μέτρα και το επώδυνο απαγορευτικό οδήγησε σε μείωση κατά 80% της διασποράς του ιού. Σύμφωνα με τις μαθηματικές εκτιμήσεις στην πατρίδα μας είχαμε ένα πραγματικό αριθμό κρουσμάτων πολύ χαμηλότερο του 1% του πληθυσμού. Ο πραγματικός αναπαραγωγικός ρυθμός της πανδημίας ήταν χτες 0,33. Η επιφυλακή και εγρήγορση για ένα τυχόν 2ο κύμα για τον συγκεκριμένο ιό είναι απαραίτητες και διαδικασίες όπως ιχνηλάτησης, παρέμβασης, απομόνωσης είναι σημαντικές.

*Όσον αφορά την ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό θα υπάρχει πλέον καθημερινή γραπτή ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας μέχρι τις 31 Μαΐου, ενώ από τον Ιούνιο μια φορά τη βδομάδα.  

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 26/05/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!