Αυτοκτονικός Ιδεασμός: φαινόμενο που δεν πρέπει να υποτιμάται

Πολλές φορές οι άνθρωποι κάνουν σκέψεις που αφορούν μία αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και αυτό αποδίδεται με τον όρο «αυτοκτονικός ιδεασμός». Ο αυτοκτονικός ιδεασμός σε μερικά άτομα ενδέχεται να επιμένει για χρόνια, ή μπορεί να είναι περιστασιακός και να προκαλείται από δύσκολα γεγονότα της ζωής του ατόμου. Με τα ποσοστά των αυτοκτονιών να αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί παγκοσμίως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Συγκεκριμένα επίσημες μελέτες δείχνουν πως οι θάνατοι που προέρχονται από αυτοκτονίες, είναι περισσότερες κατά 6,7% προκαλώντας ανησυχία στο επιστημονικό κοινό αλλά και στους πολίτες. Επιπλέον σημαντική πληροφορία αποτελεί πως συχνότερα θύματα είναι άνδρες πάρα γυναίκες με εξαίρεση την ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών.

Παραπλανητικό στοιχείο για τα άτομα που έχουν αυτοκτονικές τάσεις , θεωρείται το γεγονός ότι όλο το σχέδιο πραγματώνεται σε περίοδο που ο χαρακτήρας του ατόμου επιδεικνύει μια σταθερότητα. Δυστυχώς η αυτοκτονία για πολλούς ανθρώπους αποτελεί μια διέξοδο από την πίεση την οποία αισθάνονται, στην πραγματικότητα όμως η αυτοκτονία δεν αποτελεί λύση αλλά αδιέξοδο. Κάθε ψυχικό νόσημα επιδέχεται θεραπεία, αρκεί να αντιληφθεί κάνεις τόσο τον βαθμό επικινδυνότητας, όσο και τα τραύματα που είναι πιθανόν να προκαλέσει.

Η βασικότερη αιτία που προκαλεί την διάθεση για αυτοκτονία είναι η οικονομική κρίση. Σε μια χρονική περίοδο όπου παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά ανεργίας και ταυτόχρονα αύξηση του πληθωρισμού, είναι αναπόφευκτη η αίσθηση της αδυναμίας να ανταποκριθεί ένας άνθρωπος στον συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Όπως ειπώθηκε και προηγουμένως έχουμε γίνει μάρτυρες σε μια άνιση μάχη περιορισμένες απολαβές – απεριόριστες απαιτήσεις. Μεγαλώνοντας στην κοινωνία της πληροφορίας και των Social media αναπτύσσεται το φαινόμενο της μίμησης. Το φαινόμενο αυτό αφορά οτιδήποτε σχετίζεται από τα ρούχα και το μακιγιάζ μέχρι και τους τρόπους αυτοκτονίας , δίνοντας τον τίτλο «μιμητική αυτοκτονία». Με τον όρο αυτό εννοείται η πράξη αφαίρεσης της ζωής μιμούμενη από ένα βίντεο ή ένα πρόσωπο.

Σε συνδυασμό με την μιμητική συμπεριφορά έρχεται σε πολλές περιπτώσεις η αποδοκιμασία και μετέπειτα η κατάθλιψη. Η νεολαία στις μέρες είναι αρκετά επικριτική σε βαθμό που αγγίζει θα λέγαμε τα όρια του ρατσισμού, με αποτέλεσμα την δημιουργία ανασφάλειας και απελπισίας στους λήπτες των σχολίων οδηγώντας τους στην έσχατη όπως την θεωρούν λύση εφόσον πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν στην ζωή.

Κλείνοντας, αποτελεί ανάγκη να καταλάβουμε πως με την κατάλληλη προσοχή, υπομονή και ενημέρωση είναι δυνατό να εξαφανιστεί αυτή η μάστιγα του σύγχρονου κόσμου. Κάθε ζωή είναι πολύτιμη και αξίζει να παλεύεις για να σωθεί, η αυτοκτονία δεν είναι η απάντηση στα εμπόδια που έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι, είναι κρίσιμη η διαχείριση της για την ζωή του θύματος αλλά και για το οικείο περιβάλλον του.

Πηγές:

Αυτοκτονίες: Ξεπερνούν τις 800.000 ετησίως-Πόσες γίνονται στην Ελλάδα

Hammond C. (2018) 10 Signs of a Suicidal Attitude

Διαβάστε περισσότερα άρθρα Κοινωνιολογίας: εδώ

Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ασχολούμαι με την αρθρογραφία από 15 χρονών. Η ελευθερία να εκφράζω τις σκέψεις μου αποτυπώνοντάς τες στο χαρτί είναι σαν οξυγόνο για μένα. Η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών πρέπει να είναι πάντα πρωταρχικός στόχος των υγιή πνευματικά ανθρώπων. Σε έναν κόσμο με «λερωμένες» ψυχές να είσαι αυτός που θα έχει την καθαρή ψυχή!