Έρευνα: Κυνηγώντας μια σκουληκότρυπα

Είτε η σκουληκότρυπα είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας, είτε υπάρχει στην πραγματικότητα, ορισμένοι φυσικοί προσπάθησαν να περιγράψουν την τεχνική που μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση μιας σκουληκότρυπας.

Οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για τις σκουληκότρυπες υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα πέρασμα που μπορεί να ενώσει 2 «περιοχές» του χωροχρόνου. Ίσως μπορούν να συνδέσουν μια περιοχή του σύμπαντος σε διαφορετικό χώρο ή/και χρόνο, ακόμα και σε ένα διαφορετικό σύμπαν. Οι θεωρίες είναι πολλές και ακόμα δεν έχουμε βρει σκουληκότρυπα, οπότε μέχρι στιγμής μόνο εικασίες!

Παρ’ όλα αυτά οι φυσικοί προσπάθησαν να περιγράψουν πως θα εντόπιζαν μια τέτοια «γέφυρα». Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη τους εστιάζει στον Τοξότη Α* και τις παρατηρήσεις του αστέρα S2 που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από αυτόν, καθώς θεωρείται ότι η περιοχή εκεί είναι μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας. Αν και δεν υπάρχει ένδειξη για σκουληκότρυπα εκεί, είναι μια καλή αρχή για ψάξιμο λόγω των ισχυρών βαρυτικών συνθηκών που επικρατούν.

Με το σκεπτικό ότι υπάρχει σκουληκότρυπα σε αυτή την περιοχή, τότε τα κοντινά αστέρια από την μια μεριά της σκουληκότρυπας θα επηρεάζονταν λόγω βαρύτητας από τα αστέρια της άλλης μεριάς. Έτσι, αναζητώντας μικρές αποκλίσεις της τροχιάς των αστεριών από την αναμενόμενη κοντά στον Τοξότη A*, ίσως υποδεικνύει την ύπαρξη σκουληκότρυπας.

Ωστόσο ακόμα κι αν υπάρχει σκουληκότρυπα, προφανώς δεν θα είναι σαν αυτές που βλέπουμε σε ταινίες, σύμφωνα με τους φυσικούς. Θα χρειαζόμασταν ποσότητα αρνητικής ενέργειας για να κρατήσουμε ανοιχτό ένα τέτοιο πέρασμα, κάτι που δεν γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε ακόμα.

Όταν συγκεντρωθούν αρκετά στοιχεία όσον αφορά τις παρατηρήσεις του S2 και εξακριβωθούν «στρεβλώσεις» στην τροχιά του, τότε υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται σε σκουληκότρυπα, δίχως όμως να είναι και η μοναδική εξήγηση.

Πηγή:

University at Buffalo. “How to spot a wormhole (if they exist): Physicists propose that perturbations in the orbit of stars near supermassive black holes could be used to detect wormholes.” ScienceDaily. 23 October 2019.

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!