Το Κοκκινόσπιτο

Στο διοικητικό κέντρο της περιφέρειας των Κυκλάδων, στη Σύρο, και συγκεκριμένα στην Ερμούπολη στην οδό Επισκοπείου 3 βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο διώροφο αρχοντικό το οποίο οι κάτοικοι του νησιού συνηθίζουν να το αποκαλούν ως Κοκκινόσπιτο. Μολονότι το σπίτι αυτό είναι ερειπωμένο εδώ και πολλές δεκαετίες, η ιστορία του αγγίζει τα όρια του θρύλου. Λέγεται ότι ο Καραγάτσης εμπνεύστηκε το μυθιστόρημά του «η Μεγάλη Χίμαιρα» από την ιστορία του Κοκκινόσπιτου. Σήμερα αποτελεί ένα παραμελημένο ιστορικό αξιοθέατο της τοπικής κοινωνίας προσελκύοντας επισκέπτες που ενδιαφέρονται κυρίως για αξιοθέατα σκοτεινού τουρισμού φαντασμάτων. Εσωτερικά ο τολμηρός επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τον πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο με εξέχουσες μορφές τις γαλάζιες πεταλούδες προσδίδοντας και μια συμβολική διάσταση στην ιστορία που θα επακολουθήσει. Ωστόσο, ποια είναι η ιστορία του Κοκκινόσπιτου που τείνει να λάβει διαστάσεις θρύλου στο νησί;

Τη δεκαετία του 1950 η νεαρή γαλλίδα Μαρίνα Μπαρέ παντρεύεται τον καπετάνιο της Σύρου, τον Γιάννη Ρεϊζή. Λέγεται ότι η Μαρίνα ζούσε μαζί με την μητέρα της η οποία, για να καταφέρει να επιβιώσει, εργαζόταν ως πόρνη, ενώ τον πατέρα της δεν τον γνώρισε ποτέ με αποτέλεσμα τα γεγονότα αυτά να σημαδέψουν ανεπανόρθωτα την ζωή της. Η Μαρίνα σε ένα από τα ταξίδια του άντρα της βρήκε καταφύγιο στην αγκαλιά του γαμπρού της Μηνά Ρεϊζή, του αδελφού του Γιάννη Ρεϊζή. Την μοιραία νύχτα η μικρή της κόρη, η Αννούλα που είχε αποκτήσει με τον Γιάννη, χάνει τη μάχη για τη ζωή από πνευμονία, ενώ ταυτόχρονα την ίδια νύχτα γίνεται η σύλληψη του παιδιού του γαμπρού της, του Μηνά. Σύμφωνα με μια εκδοχή του θρύλου η πεθερά συλλαμβάνει το ζευγάρι στο κρεβάτι της αμαρτίας και διώχνει τον γιο της Μηνά από το σπίτι. Μετά την ολοκλήρωση της κηδείας ο Μηνάς θέτει τέλος στη ζωή του. Ο Γιάννης ενημερώνεται από την μητέρα του για τα όσα έχουν συμβεί ενώ βρίσκεται στο ταξίδι της επιστροφής για τη Σύρο. Το γεγονός αυτό ωθεί την Μαρίνα στην αυτοκτονία παίρνοντας μαζί της και το παιδί του Μηνά που κυοφορούσε. Σύμφωνα με μια διαφορετική εκδοχή η Μαρίνα δολοφόνησε πρώτα την πεθερά της και ενδεχομένως μια υπηρέτρια πριν αυτοκτονήσει.

Σύμφωνα με την παράδοση ο επισκέπτης  μπορεί ενδεχομένως ακόμη να ακούσει τα γέλια της μικρής Αννούλας, τους λυγμούς της Ρεϊζή και τις φωνές της Μαρίνας. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση λέγεται ότι ο Μηνάς και η Μαρίνα ετάφησαν μέσα στο Κοκκινόσπιτο από τον Γιάννη εφόσον, σύμφωνα με τα ταφικά έθιμα της εποχής, οι αυτόχειρες δεν είναι δυνατόν να ταφούν από ιερείς.

Όταν μπήκε πωλητήριο στο Κοκκινόσπιτο, φημολογείται ότι οι υποψήφιοι αγοραστές πέθαιναν αιφνίδια ή το Πωλητήριο εξαφανιζόταν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες οι επισκέπτες βιώνουν ένα ανεξήγητο ψυχρό ρίγος να τους διαπερνά κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετοί παράλληλοι θρύλοι με κεντρικό άξονα το Κοκκινόσπιτο.

Τέλος, λέγεται ότι παράνομα ζευγάρια και χαρτοπαίκτες της εποχής έβρισκαν καταφύγιο στο Κοκκινόσπιτο και αναζωπύρωναν σκόπιμα την μυθολογία που το στοιχειώνει προκειμένου να μένουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των συμπολιτών τους.   

Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου

Πηγές:

Απόφοιτος Κοινωνιολογίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων με μετεκπαίδευση στα Παιδαγωγικά και ασορτί κοστουμάκι με μεταπτυχιακά καπρίτσια στις Τ.Π.Ε. στην Εκπαίδευση γράφει αβάδιστα και από απόγνωση για να σωθεί από τις σκέψεις του.