Κύπρος: Πώς κατάφερε η Μεγαλόνησος να βγει από την οικονομική κρίση;

Στα μέσα του 2011 ξεκίνησε η κυπριακή “οδύσσεια” με τη παγκόσμια υποβάθμιση της οικονομίας της, ενώ το καλοκαίρι του 2012 αιτήθηκε την ένταξή της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Στα τέλη του 2012 συμφώνησε με τη Τρόικα μνημόνιο με σκληρά μέτρα (μειώσεις μισθών, κοινωνικών παροχών, αύξηση φόρων, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ). Η κυπριακή κρίση κορυφώθηκε την άνοιξη του 2013, ύστερα από τη πτώση των ελληνικών ομολόγων, η οποία προκάλεσε δυσθεώρητες ζημιές στις κυπριακές τράπεζες με τελικό αποτέλεσμα το “κούρεμα” των καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ) και την επιβολή capital controls.

Πώς από τη σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση του 2013 επήλθε η ανάκαμψη;

Δόθηκε έμφαση σε τρία σημεία τα οποία ήταν καθοριστικά για τη πορεία της Μεγαλονήσου.

  • Το πρώτο ήταν το κοινό πολιτικό της πλαίσιο. Η συμφωνία με τη Τρόικα προήλθε κατόπιν συναινέσεως όλων των πολιτικών κομμάτων.
  • Το δεύτερο ήταν η ιδιοκτησία και η συνέπεια. Η σωστή εφαρμογή της συμφωνίας κατανοήθηκε συνειδητά από όλη τη κοινωνία χωρίς καμία αμφισβήτηση περί αυτής.
  • Εν τέλει, το τρίτο ήταν η υιοθέτηση μέτρων για την αναχαίτιση της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι αγόρασαν ακίνητα στη κρίση εξαιρούνται δια παντός από το φόρο υπεραξίας. Στα τέλη του 2013 δόθηκε σε πολίτες και επιχειρήσεις το δικαίωμα να χτίσουν 20% περισσότερα τετραγωνικά από όσο ήταν το ακίνητό τους με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πολλές αγοραπωλησίες ακινήτων δίνοντας έναυσμα στο κατασκευαστικό κλάδο. Ακόμη, όσοι ξένοι κατέθεταν μετά το “κούρεμα” ποσά άνω των 5 εκατ. σε τράπεζες, δεσμευμένα για 3 χρόνια, λάμβαναν κυπριακό διαβατήριο. Το ίδιο και όσοι πραγματοποιούσαν επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η Κύπρος κατόρθωσε να συγκεντρώσει 4 δις που αντιστοιχούν στο 20% του κυπριακού Α.Ε.Π.

Επιπροσθέτως, η μείωση των φόρων και ειδικότερα των ακινήτων, ο εξορθολογισμός του συστήματος κοινωνικών δαπανών και η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποκρατικοποιήσεις) συνέβαλαν στο ότι η χώρα ανέκτησε γρήγορα το “χαμένο” έδαφος (επιστροφή στις αγορές σε δύο μόλις χρόνια) κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών μέσω των οικονομικών κινήτρων που δόθηκαν.

Εδώ τίθεται το ερώτημα: πόσο εύκολα ή δύσκολα θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να είχε ανακάμψει;

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πηγές:

Διαδίκτυο:

Βιβλιογραφία:

Είμαι απόφοιτος της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών – Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτός από το αντικείμενο το οποίο έχω σπουδάσει και θα παρουσιάσω εκτενέστερα μέσα από την αρθρογραφία, ενδιαφέρομαι για το άτομο ως υπαρκτό ον και ό,τι διαμορφώνεται γύρω από αυτό το πλαίσιο. Επιπλέον, μ’ ευχαριστεί να ακούω μουσική και να ταξιδεύω, γνωρίζοντας έτσι νέα άτομα και διαφορετικές κουλτούρες. Στόχος μου μέσα από τη συγγραφή άρθρων είναι να μοιραστώ τις ιδέες και εμπειρίες μου. Ειδικότερα να αναζητώ συνέχεια τα «θέλω» μου και κατ’ επέκταση τα «θέλω» των αναγνωστών.