Ο κοινωνικός αντίκτυπος της κρίσης αποτυπώνεται στη καθημερινότητά μας με διάφορες εκδοχές. Η οικονομική κρίση έχει φέρει τη κοινωνία μας στα πρόθυρα της αποδιοργάνωσης.
Καθημερινά βλέπουμε ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια. Παράλληλα, αυξάνονται τα κρούσματα όχι μικροκλοπών πλέον, αλλά εγκληματικών ενεργειών, προκειμένου να βγάζουν τα προς το ζην. Εξίσου σημαντική αύξηση γνωρίζει η λαθραία πώληση προϊόντων (όπως π.χ. τσιγάρων, ναρκωτικών κ.λπ.). Την ίδια στιγμή αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς η παράνομη πορνεία είτε είναι γυναικείου ή αντρικού φύλου είτε ακόμη και παιδιών.
Σε αντίθεση με τη καθημερινότητα έρχονται οι δείκτες σε ό,τι αφορά τις κλοπές-διαρρήξεις (τελικές) και των ανθρωποκτονιών που έχουν μελετηθεί και αναλυθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.). Ειδικότερα, το έτος 2010 σε όλη την επικράτεια ο δείκτης των τελικών κλοπών-διαρρήξεων άγγιξε τις 44.875, ενώ το 2018 ο ίδιος δείκτης και, κατ’ επέκταση, το ίδιο μέγεθος έφτασε τις 36.997. Γεγονός που οδηγεί σε μείωση της τάξεως (-7,9%) από την αρχή της κρίσης έως και σήμερα.
Αντίστοιχα, και ο δείκτης-μέγεθος των ανθρωποκτονιών το έτος 2010 και ειδικότερα το α΄ εξάμηνο σημείωσε 92 τελικές ανθρωποκτονίες και το α΄ εξάμηνο του έτους 2018 σημείωσε 47 ανθρωποκτονίες. Και σε αυτή τη περίπτωση διακρίνεται μείωση και μάλιστα, η μείωση αυτή φαίνεται ότι είναι σχεδόν η μισή. Κάτι παρόμοιο φαίνεται ότι γίνεται με τους δείκτες που αφορούν τη λαθραία πώληση προϊόντων-ανθρώπων.
Συγχρόνως, παρατηρούμε τη ραγδαία αύξηση του δείκτη της ανεργίας μεταξύ των δύο συγκρίσιμων ετών (2010:11,3% 2019:18,5%) που ξεκίνησε η κρίση και πώς διαμορφώνεται ο δείκτης-μέγεθος της ανεργίας σήμερα στη χώρα μας. Η αύξηση αυτή διαμορφώνεται στο (+7,2%) και δεν αποκλείει την ύπαρξη αυξομειώσεων σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα ενδιάμεσα των δύο συγκρίσιμων ετών.
Όταν, λοιπόν, οι γονείς μένουν άνεργοι μέσα σε μία οικογένεια, τότε η οικογενειακή ισορροπία κλονίζεται από την κοινωνική συνοχή που σταματά να υφίσταται, διότι δεν καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες και τα καθημερινά έξοδα των νοικοκυριών.
Η απογοήτευση, ο εκνευρισμός και το άγχος που νιώθουν, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στις οικογένειές τους ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, οδηγούν στην αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και στη χρήση ουσιών.
Η ύπαρξη των γεγονότων αυτών στη καθημερινότητά μας διαμορφώνουν μια χαοτική κοινωνική πραγματικότητα, καταρρέοντας το σύστημα αξιών. Ως αποτέλεσμα των γεγονότων αυτών, αποτελεί πρόκληση η αναθεώρηση εξ αρχής της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς μας ως πολιτών και γενικότερα ως κοινωνίας, αφού πρώτα έχουμε μελετήσει και συμμορφωθεί σύμφωνα με τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν. Εξίσου σημαντική πρόκληση αποτελεί η ανάπτυξη μιας υγιούς συλλογικής συνείδησης, η οποία συμβάλλει στη βελτίωση της νοοτροπίας μας και γενικότερα της κοινωνίας.
Πηγές:
http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SJO02/-
http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SJO02/2010-M01
http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=81738&Itemid=73&lang=