Οι παράγοντες που επηρεάζουν τα κρυπτονομίσματα

Έχοντας διανύσει μια πορεία μερικών ετών, έχουμε δει μεγάλες ανόδους, αλλά και μεγάλες καθόδους στα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος για τους παράγοντες που επηρεάζουν τα κρυπτονομίσματα και τον βαθμό που τα επηρεάζουν. Όμως, σύμφωνα με όσα έχουν συμβεί και έχουμε διαπιστώσει, μπορούμε να παρουσιάσουμε παρακάτω μερικούς παράγοντες που σε γενικές γραμμές υπάρχει μια τάση να τα επηρεάζουν.

Προσφορά και ζήτηση

Πρόκειται για ένα εργαλείο που μαθαίνει κανείς από την πρώτη στιγμή, αν ασχολείται με οικονομικά. Ουσιαστικά, η προσφορά και η ζήτηση, αποτελούν τον βασικό πυλώνα που επηρεάζει αν όχι όλα, τα περισσότερα οικονομικά φαινόμενα. Το ίδιο συμβαίνει και στα κρυπτονομίσματα. Με το σκεπτικό ότι σε αρκετά κρυπτονομίσματα η προσφορά είναι σταθερή ή γνωστοποιείται εξαρχής το μέγεθός της, τότε αν αρκετά άτομα θέλουν να αγοράσουν κάποιο κρυπτονόμισμα σε μια δεδομένη περίοδο, τότε είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί η τιμή του, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Κάτι παρόμοιο έγινε ή τουλάχιστον έτσι φάνηκε, όταν η τιμή του bitcoin έφτασε τα όρια των 20.000 δολαρίων.

Χρησιμότητα

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο λόγος για τον οποίο αγοράζουμε τα κρυπτονομίσματα. Άλλοι τα αγοράζουν για κερδοσκοπικούς λόγους, άλλοι για μέσο πληρωμών, ενώ άλλοι το χρησιμοποιούν σαν “asset”. Για παράδειγμα, το bitcoin κάποιοι το δέχονται σαν μέσο πληρωμών. Το ripple συνδέεται με τραπεζικές υπηρεσίες, ενώ το ethereum χρησιμοποιείται για “smart contracts”. Έτσι, παρατηρούμε ότι τα κρυπτονομίσματα, έχουν συγκεκριμένη χρήση, που επηρεάζει κάποιες φορές την τιμή τους.

Ειδήσεις-αντιλήψεις

Εδώ θα μπορούσαμε να χωρίσουμε αρκετές κατηγορίες, αλλά για λόγους απλούστευσης τις ενσωματώνουμε σε μια. Όπως είναι προφανές, αν ακουστούν αρκετές «κακές ειδήσεις» για τα κρυπτονομίσματα, όπως για παράδειγμα ότι είναι απάτη κλπ. , τότε ο κόσμος αρχίζει να φοβάται και θέλει να ξεφορτωθεί τα κρυπτονομίσματα, προκαλώντας μείωση της τιμής τους. Το αντίθετο συμβαίνει σε πιο θετικά νέα. Επίσης, πέρα από τις ειδήσεις, η τιμή μπορεί να εξαρτηθεί και από την προσωπική αντίληψη του καθένα για τα κρυπτονομίσματα. Αν κάποιος θεωρεί ότι το κρυπτονόμισμα είναι κάτι καινοτόμο με προοπτικές ανάπτυξης και εν τέλει ξεκινάει και αγοράζει, τότε αυτό επιδρά θετικά για τα κρυπτονομίσματα και αυξάνεται η τιμή τους (αν σκεφτούν και οι υπόλοιποι με τον ίδιο τρόπο) .

Η τακτική των επενδυτών

Όσοι έχουν επενδύσει αρκετά ποσά σε κρυπτονομίσματα, τότε έχουν και στην κατοχή τους ένα μεγάλο μέρος της προσφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν εύκολα να χειραγωγήσουν την αγορά κρυπτονομισμάτων, αφού έχοντας στη μεριά τους την προσφορά, μπορούν εύκολα να ξεκινήσουν μαζικές αγορές ή πωλήσεις , επηρεάζοντας έτσι την τιμή των κρυπτονομισμάτων. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ευκολότερα σε πιο άγνωστα ή φτηνά κρυπτονομίσματα, στα οποία παρατηρείται ξαφνική αύξηση της τιμής τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την φήμη ότι η τιμή του bitcoin αυξήθηκε εξαιτίας ενός ατόμου (το 2013 από 150 δολάρια σε 1000 δολάρια).

Κυβερνητικές πολιτικές-φορολογία

Η κυβέρνηση με τις πολιτικές της, μπορεί εύκολα να επηρεάσει την τιμή των κρυπτονομισμάτων. Αρχικά, η έλλειψη ενός σαφούς πλαισίου σχετικά με το «τι είναι κρυπτονόμισμα» και η απουσία φορολόγησης, ωθούσαν για αρκετό καιρό τις τιμές προς τα πάνω. Όταν ξεκίνησε σταδιακά η ιδέα της φορολόγησης σε αρκετές χώρες, καθώς θεωρήθηκε “asset” που πρέπει να φορολογείται, τότε άρχισε και «πανικός» στην αγορά. Πρώτον, δημιουργήθηκε ένα μπέρδεμα σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης και δεύτερον επικράτησε ο φόβος, ότι αργότερα μπορεί να υπάρξουν και αυστηρότεροι κανονισμοί. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη άποψη, ότι εφόσον το κρυπτονόμισμα έχει αναγνωριστεί επίσημα από το κράτος, τότε θα έχει θετική επίδραση στην αγορά (κυρίως θα μετριάσει την μεταβλητότητά του).

Η άλλη οπτική γωνία, είναι η εμπιστοσύνη που έχει ο κόσμος στην κυβέρνηση. Σε κάποιες λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, που κυριαρχεί η ανισότητα και η διαφθορά, ίσως τα κρυπτονομίσματα είναι ένας εναλλακτικός τρόπος απέναντι στο εθνικό νόμισμα, στο οποίο έχει χαθεί η εμπιστοσύνη.

Bitcoin «ο οδηγός»

Όπως γνωρίζουμε το bitcoin είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα σε κεφαλαιοποίηση. Έτσι, αρκετές φορές και ειδικά μέσα στο 2018, παρατηρήσαμε ότι το bitcoin καθοδηγούσε τα περισσότερα κρυπτονομίσματα όσον αφορά την πορεία τους.

Ολοκληρώνοντας, είναι κατανοητό ότι όλοι οι παράγοντες σχετίζονται με το βασικό εργαλείο της προσφοράς και της ζήτησης. Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα δεν είναι απαραίτητο να καθορίζονται αποκλειστικά από τους συγκεκριμένους παράγοντες καθώς υπάρχουν αρκετοί που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε, αλλά σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, παρατηρείται μια συσχέτιση.

*Το παρόν άρθρο βασίζεται σε συγκεκριμένες απόψεις γύρω από τα κρυπτονομίσματα και έχει ενημερωτικό περιεχόμενο. Δεν αποτελούν δικές μου απόψεις και δεν παροτρύνω να ακολουθήσετε τους παραπάνω παράγοντες σαν κινήσεις κερδοσκοπίας.

Πηγές:

https://www.investopedia.com/articles/investing/052014/why-bitcoins-value-so-volatile.asp

https://cointelegraph.com/news/just-one-person-found-to-have-caused-bitcoins-jump-from-150-to-1000-in-2013

https://coinmarketcap.com/


Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.