Εταιρίες στα «High» τους… 5 εταιρίες που αύξησαν την αξία τους

Όραμα, πίστη στην ιδέα και υπομονή! Αυτά είναι μερικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας επιχειρηματίας, προκειμένου να πετύχει το όνειρό του. Ωστόσο, κάποιοι επιχειρηματίες φαίνεται να ξεπέρασαν κατά πολύ τα όνειρά τους και έκαναν περιουσίες που δεν φαντάζονταν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα! Οι περισσότεροι από αυτούς φαίνεται ότι το άξιζαν, καθώς είχαν όραμα και κάλυψαν ανάγκες που ήταν ανικανοποίητες. Παρακάτω, παρουσιάζονται μερικές εταιρίες με τυχαία επιλογή, που η μετοχή τους αυξήθηκε κατακόρυφα, δίνοντας υψηλά κέρδη τόσο στις ίδιες τις εταιρίες, όσο και στους επενδυτές που τις εμπιστεύτηκαν.

Η πρώτη εταιρία που επιλέξαμε είναι η Google. Πρόκειται για την γνωστή μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο που χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Ιδρύθηκε από τους Larry Page και Sergey Brin, όταν ήταν διδακτορικοί φοιτητές στην Καλιφόρνια, το 1998. Το Σεπτέμβριο του 2004, η μετοχή της Google άξιζε περίπου 50 δολάρια. Το 2018, η συγκεκριμένη μετοχή κάποιο διάστημα ξεπέρασε τα 1.200 δολάρια, δηλαδή 24 φορές υψηλότερα!

Η Microsoft είναι επίσης μια γνωστή εταιρία τεχνολογικών προϊόντων και ειδικότερα, εξειδικεύεται στην πώληση υπολογιστών, καθώς και στα παρεμφερή software και hardware. Η συγκεκριμένη εταιρία ιδρύθηκε από τους Paul Allen και Bill Gates. Η ιστορία της ξεκινάει μερικές δεκαετίες πριν, γύρω στο 1975. Το 1986, η μετοχή εκτιμάται στα 10 λεπτά του δολαρίου. Το 2019, η μετοχή της ξεπερνάει τα 100 δολάρια, δηλαδή 1000 φορές πάνω!

Μια άλλη εταιρία με παρόμοια τύχη είναι η Amazon. Ιδρύθηκε το 1994 από τον Jeff Bezos. Αρχικά, η συγκεκριμένη εταιρία λειτουργούσε σαν ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Τα τελευταία χρόνια, εξειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) έχοντας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων προς πώληση παγκοσμίως. Τον Ιούνιο του 1997, η μετοχής της άξιζε 1,48 δολάρια. Ποιος θα φανταζόταν εν έτει 2018 πως θα ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια για κάποιες μέρες!

Η εταιρία Netflix ανήκει στο χώρο της ψυχαγωγίας έχοντας υιοθετήσει τις αλλαγές της τεχνολογίας. Στο αρχικό της στάδιο, η εταιρία βασιζόταν στην πώληση και ενοικίαση dvd, που ήταν αρκετά διαδεδομένα την συγκεκριμένη εποχή. Το 2007, αλλάζει «μοντέλο» και αναπτύσσει σημαντικά το «media streaming», που περιλαμβάνει ένα μεγάλο πακέτο από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Το 2002, η τιμή της μετοχής ήταν οριακά στο 1 δολάριο, ενώ το καλοκαίρι του 2018 άγγιξε τιμές όπως τα 418 δολάρια.

Τα πολύ γνωστά σε όλους McDonald’s ξεκίνησαν αρκετές δεκαετίες πριν στον τομέα της εστίασης και πιο συγκεκριμένα, του γρήγορου φαγητού. Αρκετές φορές έχουν κατηγορηθεί για χαμηλής ποιότητας πρώτες ύλες. Ωστόσο, όλες οι κατηγορίες δεν φαίνεται να επηρέασαν την εταιρία, καθώς η τιμή της μετοχής της τον Φεβρουάριο του 1978 ήταν 1,12 δολάρια, ενώ το 2019 ξεπέρασε τα 170 δολάρια, έχοντας μια άνοδο 158 φορές.

«Patience is a key element of success»

Bill Gates

*Οι τιμές των μετοχών απευθύνονται σε χρηματιστηριακές τιμές.

Πηγές:

(Τα στοιχεία ανανεώθηκαν στις 8/2/19)

NASDAQ, NYSE

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.