Ίσως θα χρειαζόμασταν αρκετές σελίδες, για να παρουσιάσουμε τη ζωή και το έργο ενός αξιόλογου οικονομολόγου όπως ο John Maynard Keynes (Τζων Μέυναρντ Κέυνς). Ωστόσο, θα περιοριστούμε σε ένα σύντομο κείμενο. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έφερε επανάσταση στην οικονομική επιστήμη με τις πρωτότυπες για την εποχή του ιδέες.
Γεννήθηκε το 1883 στο Κέιμπριτζ την ίδια χρονιά που απεβίωσε ο Καρλ Μαρξ. Ο πατέρας του ήταν οικονομολόγος και φιλόσοφος, ενώ η μητέρα του έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες δημάρχους της πόλης του. Σαν οικογένεια ανήκαν στα ανώτατα κλιμάκια της μεσαίας τάξης. Από μικρός είχε έφεση προς τα μαθηματικά και την αριθμητική. Το 1897 κέρδισε υποτροφία στο Eton, ενώ το 1902 κερδίζει υποτροφία στο Κέιμπριτζ, για να ασχοληθεί πάλι με τα μαθηματικά. Παρόλο που ήταν εξαιρετικός στα μαθηματικά, ο ίδιος ήθελε να ασχοληθεί με τη φιλοσοφία, ενώ ο γνωστός Άλφρεντ Μάρσαλ τον ικέτευε να ασχοληθεί με τα οικονομικά!
Ήταν επίσης μέλος του Bloomsbury, μιας λέσχης διανοούμενων, φιλοσόφων, συγγραφέων κ.λπ. Ονόματα όπως η Βιρτζίνια Γουλφ ανήκαν εκεί. Ο κοινωνικός του κύκλος όμως περιλάμβανε και ονόματα όπως Τζ. Μουρ, το Λούντβιχ Βιτγκεστάιν, τον Μπέρτραντ Ράσελ.
Η καριέρα του ξεκίνησε στο Υπουργείο Ινδιών και το 1909 εκδίδει το επιστημονικό του άρθρο στο Economic Journal. Στη συνέχεια, γίνεται εκδότης στο Economic Journal και το 1913 εκδίδει και το πρώτο του βιβλίο Indian Currency and Finance.
Το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου πλησιάζει και η Βρετανική Κυβέρνηση χρειάζεται τη βοήθεια του Κέυνς στο Υπουργείο Οικονομικών και παίρνει επίσημα θέση δημοσίου υπαλλήλου το 1915. Συμμετέχοντας στη Συνθήκη των Βερσαλλιών και παρατηρώντας πολλά κρίσιμα σημεία στη συμφωνία γράφει το βιβλίο The Economic Consequences of the Peace στο οποίο ασκεί κριτική στη συμφωνία που επετεύχθη θεωρώντας πως η Γερμανία δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις παράλογες απαιτήσεις και σύντομα θα «εκδικηθεί». Το βιβλίο αυτό τον έκανε γνωστό παγκοσμίως.
Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, ο Κέυνς αποκτάει μεγάλη περιουσία από το χρηματιστήριο εμπορευμάτων και στην αγορά συναλλάγματος. Πλέον ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο αρκετών εταιρειών και στα μέσα της δεκαετίας του 1920 παντρεύτηκε τη Ρωσίδα μπαλαρίνα Λυντία Λοπόκοβα, παρόλο που τον ίδιο τον διέκριναν ομοφυλοφιλικές τάσεις.
Το 1936 εκδίδει το βιβλίο-ορόσημο για την οικονομική επιστήμη The General Theory of Employment, Interest and Money, κάνοντάς τον έναν από τους οικονομολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βρετανία. Στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο εργάστηκε ξανά στο Υπουργείο Οικονομικών και το 1942 γίνεται μέλος της Βουλής των Λόρδων. Έπαιξε σημαντικό και καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των μεταπολεμικών οικονομικών. Το 1944 ηγήθηκε της Βρετανικής εκπροσώπησης όσον αφορά το Bretton Woods. Εκεί έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τουλάχιστον στον αρχικό τους σχεδιασμό.
Το 1946 πεθαίνει μετά από ανακοπή στην Αγγλία σε ηλικία 62 ετών. Να τονιστεί ότι ήταν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας και έκανε συλλογή από έργα μοντέρνας τέχνης. Θεωρούσε τον εαυτό του φιλελεύθερο και Ευρωπαίο.
Για το μόνο που μετάνιωσε στη ζωή του ήταν που δεν ήπιε περισσότερη σαμπάνια!
Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου
Πηγές:
http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/keynes_john_maynard.shtml
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Maynard_Keynes
Τζων Μέυναρντ Κέυνς (1883-1946), ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΙΑΤΡΑΚΗΣ, 2009, Εκδόσεις: Επικαιρότητα
Εικόνες: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36729583