«Dark Romance»: Γοητεύει ή όχι τους Έλληνες αναγνώστες;

Τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε να αναπτύσσεται το είδος του «dark romance», αρκετά και στην ελληνική μετάφραση. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι και στην πρωτότυπη γλώσσα τους, το ελληνικό κοινό δεν τα διαβάζει. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται να μιλήσουν ή να γράψουν για τα βιβλία, με τέτοιο περιεχόμενο. Είναι όμως «fans» αυτού του είδους το ελληνικό αναγνωστικό κοινό τελικά, ή όχι;

Αρχικά, ας επισημάνουμε τί είναι το «dark romance»: είναι ένα υποείδος θα λέγαμε, της ρομαντικής λογοτεχνίας που πραγματεύεται σκοτεινές και έντονες θεματολογίες σε σχέση με τα κλασικά βιβλία ρομαντικού περιεχομένου, όπως τοξικές σχέσεις, ψυχολογική ένταση, εξουσία ή και απαγορευμένες αγάπες.

Έχοντας σφαιρική εικόνα, απ’ το Instagram (bookstagram λογαριασμοί) και το TikTok (booktok), φαίνεται ότι είναι ένα είδος αρκετά αμφιλεγόμενο, με αποτέλεσμα να ‘ναι δίκοπο μαχαίρι αν οι αναγνώστες είναι περισσότερο υπέρ ή κατά. Ίσως η αλήθεια, να βρίσκεται κάπου στη μέση.

Αφενός, έχουμε εκείνο το κομμάτι ανθρώπων, που ανέκαθεν αν σκεφτούμε ότι κάποτε υπήρχαν τα άρλεκιν και τώρα τα καθαρόαιμα ερωτικά μυθιστόρημα, ήταν αρνητικοί σε αυτό το είδος. Πόσο μάλλον, σ’ ένα τόσο βαρύ περιεχόμενο, που δε μένει στην επιφάνεια, όπως το «dark romance», που κατά τη γνώμη τους, εξιδανικεύει τη βία και προωθεί τις τοξικές – χειριστικές συμπεριφορές.

Αφετέρου, έχουμε τους αναγνώστες που ήταν πάντα δεκτικοί σ’ αυτό το είδος των ρομαντικών – ερωτικών μυθιστορημάτων, και εν τέλει, στράφηκαν και στο υποείδος που ασχολούμαστε. Κάποιοι ιντριγκάρονται με το υπόβαθρο του «σκοτεινού», και θέλουν να διαβάσουν κάτι διαφορετικό, έξω απ’ τα συνηθισμένα. Επιπλέον, σε τέτοιες ιστορίες, υπάρχει άκρως ψυχολογική εμβάθυνση των χαρακτήρων, βλέποντας όλα τους τα τρωτά σημεία. Ίσως πολλοί, να εξερευνούν με την ανάγνωση τους, πτυχές της ανθρώπινης ψυχολογίας αλλά και της πολυπλοκότητας των σχέσεων, εφόσον πάντα υπάρχει ένα πρωταγωνιστικό ζευγάρι, που κάτι κρύβει.

Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν μια μάζα ατόμων, «αγκαλιάζει» αυτή τη θεματική, έχουν μεταφραστεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα», μόνο 4 βιβλία περιεχομένου «dark romance», στα ελληνικά. Πρόκειται για τη σειρά «Devil’s Night» της Penelope Douglas, με τους εξής τίτλους: «Διεφθαρμένος», «Κρησφύγετο», «Δόλωμα» & «Νυχτωδία». Μια σειρά βιβλίων με δυνατή πλοκή, και πολλή εθιστική.

Για τους λάτρεις της πρωτότυπης γλώσσας ενός βιβλίου, υπάρχουν πολλά βιβλία, ανάλογης πλοκής, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο online.

Μήπως τελικά, είναι ένα είδος που έρχεται, με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς, προς την επιφάνεια;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για βιβλία: εδώ

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.