Πέραν των ψηφιακών νομισμάτων που οι περισσότεροι έχουν συναντήσει, άλλοι έχουν ακούσει το Bitcoin ως βασικότερο και γνωστότερο όλων. Παράλληλα, συναντάται συχνά πυκνά και ο όρος Blockchain. Η προσπάθεια που θα κάνουμε είναι με απλά λόγια να καταλάβουμε τι είναι, τον τρόπο λειτουργίας του και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την χρήση του.
Τί ορίζεται ως Blockchain;
Το Blockchain είναι επί της ουσίας ένα υπολογιστικό μοντέλο το οποίο συστήνεται στο κοινό μαζί με το Bitcoin από το 2008. Πιο συγκεκριμένα, και από τεχνικής άποψης πρόκειται για μία σειρά καταχωρήσεων που αφορούν τις συναλλαγές, σε ένα – θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε – δημόσιο, ειδικό τετράδιο (ledger) το οποίο αποθηκεύεται σε ένα δημόσιο ή ιδιωτικό peer-to-peer δίκτυο.
Κατά συνέπεια, το Blockchain λειτουργεί ως μια ενιαία πηγή εμφάνισης της πραγματικής εικόνας των συναλλαγών και τα μέλη σε ένα δίκτυο Blockchain μπορούν να δουν μόνο αυτές τις συναλλαγές που σχετίζονται με αυτά.
Από οικονομικής σκοπιάς, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα γενικότερο αναλυτικό καθολικό. Ως ένα κοινόχρηστο, δημόσιο λογιστικό βιβλίο, σαν ένα γενικό καθολικό μιας επιχείρησης, πάνω στο οποίο βασίζεται ολόκληρο το δίκτυο του Bitcoin (και όχι μόνο).
Σε αυτό το βιβλίο καταγράφεται οποιαδήποτε συναλλαγή έχει γίνει μέσω του δικτύου, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την εξακρίβωση της εγκυρότητας της εκάστοτε συναλλαγής. Όλες οι επιβεβαιωμένες συναλλαγές συμπεριλαμβάνονται στην αλυσίδα των block. Με αυτό τον τρόπο, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια με τα διάφορα κρυπτονομίσματα (εμείς θα αναφερόμαστε στο BTC) μπορούν να υπολογίζουν το διαθέσιμο υπόλοιπο και οι νέες συναλλαγές μπορούν να επαληθεύονται ότι δαπανώνται Bitcoins, τα οποία στην πραγματικότητα κατέχονται από αυτόν που τα δαπανά.
Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων, δηλαδή ένα «block», συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία αλυσίδα καταχωρήσεων από την πρώτη συναλλαγή έως την τρέχουσα δημιουργώντας το «Blockchain». Ένα σύνολο των εγκεκριμένων συναλλαγών ομαδοποιείται σε ένα μπλοκ, το οποίο αποστέλλεται σε όλους τους κόμβους του δικτύου. Αυτοί με τη σειρά τους επικυρώνουν το νέο μπλοκ.
Εδώ εμπλέκεται και η κρυπτογραφία που συμβάλλει στην ακεραιότητα και την χρονολογική σειρά καταχώρησης της αλυσίδας των μπλοκ. Η κρυπτογραφία είναι ο κλάδος των μαθηματικών που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μαθηματικές αποδείξεις οι οποίες παρέχουν υψηλά επίπεδα ασφαλείας. Το online εμπόριο και το τραπεζικό σύστημα ήδη χρησιμοποιούν κρυπτογραφία. Στην περίπτωση του Bitcoin, η κρυπτογραφία χρησιμοποιείται, για να είναι αδύνατο κάποιος να ξοδέψει τα κεφάλαια από το πορτοφόλι άλλου χρήστη ή να αλλοιώσει την αλυσίδα των μπλοκ ή αυτό να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κωδικό πρόσβασης.
Πηγές:
Ammous, Saifedean, Blockchain Technology: What is it Good for? (2016).
https://ssrn.com/abstract=2832751 (Τελευταία πρόσβαση 05-10-2018)
Chohan, Usman W., Cryptocurrencies: A Brief Thematic Review (2017).
https://ssrn.com/abstract=3024330 (Τελευταία πρόσβαση 21-09-18)
Davidson, Sinclair and De Filippi, Primavera and Potts, Jason, Economics of Blockchain (2016).
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2744751 (Τελευταία πρόσβαση 25-09-18)
Trautman, Lawrence J., Is Disruptive Blockchain Technology the Future of Financial Services?( 2016).
https://ssrn.com/abstract=2786186 (Τελευταία πρόσβαση 04-10-18)
Research Handbook on Digital Transformations, edited by F. Xavier Olleros and Majlinda Zhegu. Edward Elgar, (2016)
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2662660 (Τελευταία πρόσβαση 29-09-18)
Rotman School of Management Working Paper No. 2874598 MIT Sloan Research Paper No. 5191-16
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2874598 (Τελευταία πρόσβαση 01-10-2018)