Πώς οι μικροί «παίκτες» αλλάζουν τους κανόνες στις ορέξεις των Hedge funds

Οι μάχες μεταξύ επενδυτών που έχουν διαφορετικές απόψεις για την αξία μιας εταιρείας είναι συνηθισμένες, αλλά ίσως είναι η πρώτη φορά που οι μικροί ή και «άσχετοι» επενδυτές έχουν την επιρροή να προκαλέσουν στα μεγάλα κεφάλαια ή μεγάλους και έμπειρους επενδυτές τεράστιες απώλειες. Το ταραχώδες ταξίδι της χρηματιστηριακής αγοράς του GameStop καταδεικνύει τη δύναμη που μπορεί να έχει ο συντονισμός μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και μπορεί να κάνει τα hedge funds, και όχι μόνο, να ξανασκεφτούν το στοίχημα εναντίον μιας μικρομεσαίας, επί παραδείγματι, εταιρείας που πιστεύουν ότι βρίσκεται σε παρακμή και στοιχηματίζουν εναντίον της. Μια μάχη μεταξύ ενός συνόλου ερασιτεχνών επενδυτών και πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων hedge funds πυροδότησε μια φρενίτιδα διαπραγμάτευσης στέλνοντας τις τιμές των μετοχών ορισμένων εταιρειών που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στο προσκήνιο παλαιότερα να ανεβαίνουν ενώ παραδίδουν ένα μάθημα σε εκείνους που στοιχηματίζουν εναντίον τους.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τι είναι το GameStop; Το GameStop είναι ένα αμερικανικό κατάστημα που πουλά παιχνίδια, κονσόλες και άλλα ηλεκτρονικά είδη. Δεν είναι κάτι νέο και συναρπαστικό. Στην πραγματικότητα είναι μια μικρομεσαία εταιρεία που αποτελεί ένα αγωνιζόμενο λιανοπωλητή βιντεοπαιχνιδιών ο οποίος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία.  

Πώς εμπλέκονται τα social media και συγκεκριμένα το Reddit; Πρόκειται για ιστότοπο κοινωνικών μέσων – όπως το Twitter ή το Facebook. Μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε φόρουμ σχετικά με συγκεκριμένα θέματα που τον ενδιαφέρουν. Υπάρχουν φόρουμ ποδοσφαίρου, φόρουμ ιστορίας και ανάλογα με το θέμα που επιθυμεί κάποιος μπορεί να συζητήσει. Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτήν την ιστορία ονομάζεται wallstreetbets. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άτομα συμμετέχουν σε αυτό το φόρουμ με θέμα ενδιαφέροντος και συζήτησης τις μετοχές και πού πρόκειται να επενδύσουν χρήματα.

Τι συνέβη λοιπόν; Όπως αναφέραμε, το GameStop δεν ήταν ακριβώς ακμάζον. Με λιγότερα άτομα να ψωνίζουν λόγω της πανδημίας και των περισσότερων παιχνιδιών που πωλούνται στο διαδίκτυο, τα πράγματα δεν φαίνονταν υπέροχα για την εταιρεία. Οι άνθρωποι που αγοράζουν και πωλούν μετοχές συχνά στοιχηματίζουν ποιες εταιρείες δεν θα πάνε καλά στο μέλλον.

Πώς πήγε να λειτουργήσει όλο αυτό: Τα hedge funds πλήρωσαν μια μικρή αμοιβή για να δανειστούν μετοχές της συγκεκριμένης εταιρείας. Στη συνέχεια, θα πωλούσαν τις μετοχές στην τιμή της αγοράς τους και αργότερα θα αγόραζαν ξανά τις μετοχές και θα τις επέστρεφαν στον ιδιοκτήτη τους. Εάν η τιμή της μετοχής πέσει, η διαφορά μεταξύ της τιμής στην οποία πούλησαν τις μετοχές και της τιμής που τις αγόρασαν θα τους αποφέρει κέρδος ενώ, εάν έχει αυξηθεί, χάνουν χρήματα.

Τι συμβαίνει λοιπόν εδώ; Βλέπουμε πραγματικά την αρχή μιας νέας εποχής ή την εξαίρεση του κανόνα που θα οδηγήσει και πάλι στην αρχική κατάσταση της επιχείρησης;

Οι μετοχές της GameStop έφτασαν στα 2,57 δολάρια πέρυσι, πριν από την άνοδο στα 18,84 έως τις 31 Δεκεμβρίου που κάπου εκεί χρονικά ένα σημαντικό hedge fund αποφάσισε να υποστηρίξει την εταιρεία. Η τιμή αυξήθηκε σταθερά, αλλά άλλοι μεγάλοι επενδυτές στοιχημάτισαν εναντίον του GameStop με μικρές πωλήσεις μεγάλου αριθμού μετοχών. Σε αυτό το σημείο, οι ερασιτέχνες επενδυτές μπήκαν στη μάχη. Αρκετοί χρήστες του Reddit κάλεσαν τους ανθρώπους να συσσωρεύουν μετοχές του GameStop ανεβάζοντας την τιμή για να ασκήσουν πίεση στους αντίπαλους πωλητές – μια διαδικασία γνωστή ως σύντομη συμπίεση. Πολλές δημοσιεύσεις του Reddit πρότειναν ότι αυτός ήταν ένας τρόπος να τιμωρηθούν τα hedge funds που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τα προβλήματα μιας μικρής εταιρείας. Άλλοι χρήστες προφανώς ενδιαφέρθηκαν να κερδίσουν χρήματα, καθώς η τιμή της μετοχής του GameStop αυξήθηκε.

Το αποτέλεσμα: Οι επενδυτές αύξησαν με επιτυχία την τιμή της μετοχής του GameStop σε πάνω από 350 δολάρια με αποτέλεσμα όποιος είχε αγοράσει και θα κρατούσε τις μετοχές της GameStop για μικρό χρονικό διάστημα, τις μεταπωλούσε στην αρχή του έτους και τις πούλησε στην αγορά για 18,84 $, έπρεπε τώρα να βρει επιπλέον 301,16 δολάρια ανά μετοχή για να τις αγοράσει ξανά και να τις επιστρέψει στον ιδιοκτήτη τους. Δεδομένου ότι ορισμένα hedge fund είχαν δανειστεί και πουλήσει εκατομμύρια μετοχές του GameStop αντιμετώπιζαν τεράστιες απώλειες και έπρεπε να αγοράσουν τις μετοχές πίσω για να σταματήσουν να αυξάνονται οι απώλειες. Η επαναγορά των μετοχών δημιούργησε επιπλέον ζήτηση ανεβάζοντας την τιμή ακόμη υψηλότερα. Η μικρή συμπίεση λειτούργησε.

Μια μικρή ένδειξη του τι μπορεί να συμβεί με συντονισμό των θεωρητικά μικρών…

Οικονομολόγος Εκπαιδευτικός. Πτυχιούχος Δ.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Οικονομικές & Επιχειρηματικές Σχέσεις και την Τραπεζική. Εργάστηκα ως οικονομικός σύμβουλος , όμως με κέρδισε η εκπαίδευση (παιδί εκπαιδευτικών ίσως να συνέβαλε). Μαζί θα διερευνήσουμε το ευρύτερο πεδίο των οικονομικών αλλά και κάθε τι που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον θα το αναλύσουμε.