Προς χάριν του στόχου για πληθωρισμό της τάξης του 2% που θεωρείται επιθυμητό να επιτευχθεί η κ. Λαγκάρντ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού. Ήδη οι πρώτες ιαχές είχαν δοθεί από τον Χόλτσμαν (Διοικητή της ΚΤ της Αυστρίας) λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγο να υπάρχει μεταβολή (θετική) στα επιτόκια.
Η παραπάνω επιλογή της ΕΚΤ περιέχει τεράστιο ρίσκο όσο αναφορά τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζονται αρνητικά από το ύψος των ονομαστικών επιτοκίων. Δηλαδή, όσο πιο χαμηλά τα επιτόκια τόσο αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία και αντίστροφα. Ποιος, όμως, είναι ο λόγος που η ΕΚΤ ρισκάρει το επίπεδο τιμών;
Η πανδημία έσπειρε τον καρπό της αβεβαιότητας και τον γιγαντώνει μέρα με την μέρα. Οι μεγάλες εταιρίες είναι όλο και πιο επιφυλακτικές ως προς τις χρηματοοικονομικές τους επενδύσεις. Σαφώς, η διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έχει ως πρώτο και κύριο στόχο να δημιουργήσει έναν κλοιό ασφαλείας για τις επιχειρήσεις που θα πρέπει να ρισκάρουν λίγο παραπάνω ώστε συνολικά να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα δεν ευνοεί μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά. Με αυτό τον τρόπο η αύξηση του διαπροσωπικού δανεισμού μπορεί να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα που επηρεάζει θετικά την κατανάλωση, ίσως την πιο σημαντική μεταβλητή του ΑΕΠ. Μία μεταβλητή που πλέον αυξάνεται όλο και περισσότερο λόγω της μερικής επιστροφής στην κανονικότητα.
Last but not least, σίγουρα, τα λεγόμενα κορωνό-χρέη των κρατών έχουν αυξηθεί ραγδαία. Το ρίσκο αύξησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα ίσως αντισταθμίζεται από το όφελος υποτίμησης των παραπάνω λόγω πληθωριστικών τάσεων. Μία κατάσταση που ευνοεί την χώρα μας, καθώς το χρέος ως προς το ΑΕΠ διανύει αυξητικές τάσεις και η υποτίμηση του θα είναι χείρα βοηθείας για να μην υπάρξει 5ο μνημόνιο.
Συνοψίζοντας, η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα δεν ήταν έκπληξη. Σίγουρα, οι Γερμανοί δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη αλλά η κ. Λαγκάρντ δεν φαίνεται ιδιαίτερα διαλλακτική καθώς αν και τα οφέλη δεν υπερτερούν των κόστων, υπάρχει τουλάχιστον μία εξισορρόπηση αυτών. Η σταθεροποίηση των τιμών θα πρέπει αργά ή γρήγορα να είναι γεγονός ώστε να υπάρξει μία κανονικότητα και στην ευρωπαϊκή οικονομία.