Τα 4 σημεία του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού

Ο γενικός γραμματέας του Ο.Ο.Σ.Α. (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) Άνχελ Γκούρια ανακοίνωσε ότι ήταν αρκετά αισιόδοξη η προειδοποίηση ότι η παγκόσμια μεγέθυνση θα φτάσει 1,5%. Η πανδημία φέρνει την 3η κρίση του 21ου αιώνα μετά την 11η Σεπτεμβρίου και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στη σύνοδο των G20 θεωρήθηκε ότι η οικονομία θα ακολουθήσει ένα σχήμα «V», δηλαδή απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και μετά άμεση ανάκαμψη. Ωστόσο ο Άνχελ Γκούρια θεωρεί ότι θα ακολουθήσει πιθανότατα στις καλύτερες περιπτώσεις σχήμα «U» και πρέπει να παρθούν οι σωστές αποφάσεις άμεσα για να μην φτάσουμε σε σχήμα «L».

Ο Ο.Ο.Σ.Α προτείνει μια προσπάθεια 4 σημείων.

  • Χρειάζεται περισσότερη διεθνή συνεργασία από τις κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση στην υγεία. Παρόλο που έχει ξεκινήσει ο συντονισμός σχετικά με την επιστημονική προσπάθεια, πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα που να εξασφαλίζουν ότι η θεραπεία και τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στους ανθρώπους όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αν είχε αναπτυχθεί εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-1 (που υπάρχει ομοιότητα 80% με τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2) τότε θα ήταν πιο γρήγορη η ανάπτυξη εμβολίου για την τρέχουσα πανδημία. Ρυθμιστικοί οργανισμοί όπως η ομοσπονδιακή υπηρεσία FDA στις Η.Π.Α. και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να συνεργαστούν για την άρση εμποδίων.
  • Οι κυβερνήσεις από την μεριά τους θα πρέπει να εφαρμόζουν κοινές πολιτικές και να χρηματοδοτήσουν τις οικονομίες τους για να μετριάσουν τον αρνητικό αντίκτυπο του κορωνοϊού, επιταχύνοντας έτσι την ανάκαμψη. Απαιτούνται (ενδεικτικά) άμεσες δαπάνες:

Υγεία: θεραπεία για όλους τους ασθενείς (είτε ασφαλισμένοι, είτε όχι), στήριξη στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ενισχυμένη παροχή μασκών, μονάδων εντατικής θεραπείας και αναπνευστήρων κ.λπ.

Άνθρωποι: σχέδια βραχυπρόθεσμης απασχόλησης, μειωμένες απαιτήσεις για να επωφεληθούν από την ασφάλιση κατά της ανεργίας, στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των πιο ευάλωτων.

Επιχειρήσεις: καθυστερήσεις πληρωμών φόρου, προσωρινές μειώσεις ή αναστολές ΦΠΑ, ειδικά πακέτα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά σε τουρισμό και υπηρεσίες.

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε ένα καλά σχεδιασμένο επενδυτικό πρόγραμμα κυρίως στην έρευνα υγείας και στις υποδομές.

  • Όσον αφορά τις κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τα πακέτα στήριξης, ωστόσο και εδώ χρειάζεται συνεργασία στους χρηματοπιστωτικούς κανονισμούς και την εποπτεία. Είναι προφανές ότι η κρίση του κορωνοϊού πλήττει τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, των εισοδημάτων των τραπεζών και των ισολογισμών.
  • Το βασικότερο είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Πέρα από την προσπάθεια ελέγχου του κορωνοϊού, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ορισμένοι παράγοντες που εμπόδιζαν την εμπιστοσύνη πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως οι εμπορικοί περιορισμοί.

23/03/20

Πηγή: OECD

Εικόνα: OECD Organisation for Eco

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.