Όταν ο Πλάτωνας ίδρυσε την Ακαδημία Πλάτωνος δε φανταζόταν ότι θεμελίωνε την Δια βίου Μάθηση, μέσω της παράδοσης, αφήγησης και της Μαιευτικής του Σωκράτη.
Δύο χιλιετίες μετά, το «Πανεπιστήμιο» αλλάζει φιλοσοφία, μεταμορφώνεται, χρησιμοποιεί τα τελευταία μέσα τεχνολογίας και ανοίγει τις πόρτες του στον κόσμο. Η εκπαίδευση και τα νέα μέσα εκπαίδευσης για κάθε πορτοφόλι.
«Η μόρφωση, ακριβώς όπως μία εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά», είπε ο Σωκράτης. Ο σκοπός που δημιουργήθηκαν τα Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (Μ.Α.Δ.Μ.) ήταν να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις ανθρώπινες δυνατότητες και τις ευκαιρίες για περαιτέρω επιμόρφωση, ώστε άνθρωποι με όρεξη και ταλέντο (χωρίς οικονομικούς πόρους) από όλο τον κόσμο να μπορέσουν να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης γι’ αυτούς, την κοινωνία και για την ανθρωπότητα σαν σύνολο. Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και προσεγγίσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία, η ορθή χρήση του διαδικτύου και νέες δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου είναι βασικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, το Μ.Ι.Τ. (Massachusetts Institute of Technology) έχει στόχο το 2021 να έχουν παγιωθεί τα Μ.Α.Δ.Μ. με την χρήση των εργαλείων αυτών και να έχει «διεισδύσει» σε 1 δις μυαλά.
Είναι θέμα δεξιοτήτων και εξειδικεύσεων
Οι νέες δεξιότητες και εξειδικεύσεις ως απαραίτητο στοιχείο στην αγορά εργασίας, ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να βρουν τους υποψηφίους με τα κατάλληλα προσόντα και την εκπαίδευση, για να καλύψουν τα κενά, όπως για παράδειγμα η Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, είναι ένα παράδειγμα των τάσεων που θα ακολουθήσουν στην εκπαίδευση τα επόμενα χρόνια, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία σε όλες τις επιστήμες και οι επαγγελματίες θα χρειαστεί να ενισχυθούν, καθώς τα πτυχία από μόνα τους δεν αρκούν χωρίς τις σύγχρονες εξειδικεύσεις.
Η τεχνολογία προς όφελος όλων: Πρωτοπόρος το M.I.T., που ξεκίνησε πρώτο τον Απρίλιο του 2001 δημιουργώντας με ανοιχτό κώδικα μία πλατφόρμα εκπαίδευσης όπως στην τάξη, έδινε το υλικό, τις εξετάσεις, το βίντεο από την τάξη που γινόταν η παράδοση του μαθήματος, δομημένο με σειρά, εντελώς δωρεάν και με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, χωρίς όμως να προσφέρει κάποιο πιστοποιητικό παρακολούθησης, δίνοντας όμως το δικαίωμα στον «φοιτητή» να αναφέρει σαν πηγή το μάθημα (Citation). Ακολούθησε το Yale και άλλα πανεπιστήμια και στην συνέχεια συνεργάσθηκαν και έτσι, δημιουργήθηκαν εκπαιδευτικές πλατφόρμες όπως το EDX, το Coursera και το Udemy, στα οποία ενσωμάτωσαν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα (πρόσφατα προστέθηκε και η Microsoft) και μπορεί ο καθένας από εμάς να παρακολουθήσει, είτε δωρεάν χωρίς πιστοποιητικό παρακολούθησης ή με κάποιο ποσό να πάρει ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης μετά από on line εξετάσεις, για να το χρησιμοποιήσει στην εργασία του, στο βιογραφικό του, στα social media.
Για να μπορέσεις να τα παρακολουθήσεις χρειάζεται να έχεις υπολογιστή ή smart phone, διάθεση και καλή γνώση αγγλικών. Σε κάθε μάθημα, υπάρχει διαδραστικότητα μεταξύ φοιτητών σε forum και φυσικά είναι διαμορφωμένο υπό τους όρους και την κουλτούρα του κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος σε πλαίσιο δια-πολιτισμικότητας, δηλαδή να μπορούν άτομα από πολιτισμικά διαφορετικές περιοχές να το παρακολουθήσουν σε ένα ασφαλές πλαίσιο κανόνων κοινωνικής και ανθρωπολογικής ηθικής, απαλλαγμένο από προκαταλήψεις.
Το να μπορείς να επιλέξεις το μάθημα/θέμα της επιλογής σου και να πάρεις την γνώση που προσφέρεται πάνω σε αυτό, ή ακόμα και να παρακολουθήσεις όλη την εκπαιδευτική ύλη, φαντάζει πιο εύκολο από ποτέ.
Μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα (ΜΑΔΜ) στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα λειτουργούν με την μορφή Open e-class, και κάποια μαθήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Βρίσκονται σε Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης, Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστημίο Δυτικής Αττικής, Δ.Ι.Ε.Κ. Σίνδου, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και άλλα. Το πιο κοντινό στις προδιαγραφές των EDX και Coursera είναι το E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την διαφορά ότι δεν μπορείς να παρακολουθήσεις ένα συγκεκριμένο μάθημα εξειδίκευσης δωρεάν.
Η Ανώτερη Εκπαίδευση βοηθάει στο να καλυφθεί το κενό στην Παγκόσμια Γνώση για τους οικονομικά αδύνατους, ως ένα βοηθητικό εργαλείο για όλους όσους εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι ένας χώρος για έρευνα και πειραματισμό, του οποίου τα αποτελέσματα δεν γνωρίζουμε ακόμα, αλλά μπορεί να μας εκπλήξουν ευχάριστα.
Πηγές: