«Τα παιδιά όταν είναι μικρά, λειτουργούν σαν σφουγγάρια απορροφώντας πληροφορίες, εμπειρίες και στοιχεία για τον κόσμο» είναι μία φράση που έχουμε ακούσει όλοι κατά τη διάρκεια των σχολικών μας χρόνων και όχι μόνο.
Αυτό το άρθρο θα πραγματευτεί λοιπόν, τη σημαντικότητα που έχει η επίδραση της λογοτεχνίας στους μικρούς μαθητές οι οποίοι λειτουργούν στην κυριολεξία ως «σφουγγάρια» με ένα μάθημα που δημιουργεί συναισθήματα, καλλιεργεί την αισθητική τέρψη, ταξιδεύει τους μαθητές και αποτελεί έναν σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας ή επαφής με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα απ΄ την οποία περιβάλλονται.
Τι δημιουργεί η Λογοτεχνία στους μικρούς μαθητές;
Αρχικά, οι περισσότεροι μαθητές ανεξάρτητα της σχολικής βαθμίδας δυσανασχετούν με το μάθημα της Λογοτεχνίας διότι το θεωρούν βαρετό και μη κατανοητό όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Όμως, αν διεισδύσουμε στον κόσμο αυτού του μαθήματος, θα αντιληφθούμε πως έχει την μοναδική ικανότητα να καθιστά τα παιδιά πιο ευγενικά και συναισθηματικά ανεκτικά. Με άλλα λόγια, τα παιδιά καθώς έρχονται σε αλληλεπίδραση με τους ήρωες των βιβλίων μαθαίνουν παραδείγματα ευγενικών, γενναιόδωρων και συμπονετικών ανθρώπων. Έτσι, η Λογοτεχνία καλλιεργεί την κριτική ικανότητα στους μαθητές που τους βοηθά στο να αναπτύξουν ένα σύστημα αξιών.
Επιπλέον, το μάθημα της Λογοτεχνίας αφήνει τους μαθητές να ταξιδέψουν, να ονειρευτούν, να φανταστούν και να απορήσουν ελεύθερα χωρίς κανέναν περιορισμό και να δημιουργήσουν συναισθήματα. Αυτό λοιπόν είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσει ένας εκπαιδευτικός τον εσωτερικό κόσμο ενός μικρού μαθητή. Η τέρψη αυτή μπορεί να ανοίξει το μυαλό των μαθητών και να τους βοηθήσει ψυχολογικά σχετικά με το άγχος και τους καθημερινούς φόβους που αντιμετωπίζουν. Έτσι, η Λογοτεχνία προσφέρει πληθώρα συναισθηματικών καλύψεων και οφέλη στην ίδια τους τη ψυχολογία.
Κάτι επίσης που δεν πρέπει να λησμονήσουμε για το μάθημα της Λογοτεχνίας, είναι η ποικιλία γνώσεων που προσφέρει στα παιδιά και η δυνατότητα της δημιουργικότητας και η κριτική ικανότητα. Δηλαδή, οι μικροί μαθητές μαθαίνουν διάσημα λογοτεχνικά έργα, διάσημους λογοτέχνες, ήρωες και διάσημα ρητά έτσι έρχονται αντιμέτωποι με την τέλεια αλληλεπίδραση με τη Λογοτεχνία και σιγά σιγά ανακαλύπτουν αυτό το μονοπάτι που ονομάζεται Λογοτεχνία. Παράλληλα, είναι ένας από τους τρόπους για να αγαπήσει ένας μαθητής τα λογοτεχνικά βιβλία αλλά και τη γενικότερη ανάγνωση βιβλίων.
Συνοψίζοντας, η Λογοτεχνία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ιδιοσυγκρασία των μαθητών και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν πολλές αρετές – αξίες. Συνάμα, είναι ένας τρόπος διασκέδασης και μάθησης αρκεί, η εκπαιδευτική κοινότητα να προάγει την πραγματική ουσία του μαθήματος που δεν είναι άλλη, παρά η τέρψη και η δημιουργία συναισθημάτων μέσα από τις λέξεις και τις εικόνες της Λογοτεχνίας.
Από την Ιωάννα Τσιάντη