Η Δύναμη του Χαμόγελου: Πηγή Ζωής

Το χαμόγελο είναι μια μικρή – συχνά παραμελημένη – υπερδύναμη που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη δική σας ζωή, αλλά και τη ζωή των άλλων.

Το χαμόγελο είναι μια έκφραση του προσώπου με την οποία εκδηλώνουμε χαρά, κοινωνικότητα και ευχαρίστηση.

Τα οφέλη του χαμόγελου – τόσο στην ψυχολογία όσο και στην υγεία – έχουν ερευνηθεί διεξοδικά από την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Το χαμόγελο πυροδοτεί μια σειρά από κυτταρικές αλλαγές οι οποίες επιδρούν στην ψυχολογία μας και χαλαρώνουν το σώμα μας. Έχει βρεθεί ότι, όταν χαμογελάμε, ενεργοποιούμε θετικούς συσχετισμούς στον εγκέφαλό μας.

Το χαμόγελο μάς κάνει χαρούμενους ακόμη και όταν δεν είμαστε. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσουμε την ψυχολογική μας κατάσταση. Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει το επίπεδο ορμονών στο αίμα και τα επίπεδα κορτιζόλης και ντοπαμίνης που είναι υπεύθυνα για την δημιουργία άγχους.

Το χαμόγελο βελτιώνει την διάθεση και παράγει θετικά συναισθήματα, γιατί ουσιαστικά αλλάζει τον εγκέφαλο. Ο ψυχολόγος Ekman Paul σε έρευνά του ανακάλυψε ότι το πλατύ χαμόγελο το οποίο κινητοποιεί τους μυς του προσώπου γύρω από τα μάτια προκαλεί αλλαγή στην εγκεφαλική δραστηριότητα και αλλαγή στην διάθεση. Μόλις οι μύες του προσώπου χαμογελούν, στον εγκέφαλο «ταξιδεύουν» νευρικά σήματα πυροδοτώντας θετικά συναισθήματα. Το χαμόγελο «λέει» στον εγκέφαλο να αισθάνεται καλά.

Τα παιδιά χαμογελούν 300 φορές μέσα στην ημέρα, πολύ περισσότερο από τους ενήλικες οι οποίοι χαμογελούν μόνο 20. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που τα παιδιά μάς κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι.

Το χαμόγελο όμως φτιάχνει όχι μόνο τη δική μας διάθεση, αλλά και τη διάθεση των άλλων. Λειτουργεί μιμητικά και είναι μεταδοτικό. Όταν ένα άτομο βλέπει ένα άλλο να χαμογελά, αυτόματα χαμογελά και εκείνο. Οι νευρώνες δίνουν σήμα στον εγκέφαλο και εκκρίνονται στον οργανισμό οι ορμόνες που οδηγούν στην αύξηση της διάθεσής μας.

Ο Δαρβίνος (1872) είχε αναφέρει μέσω της θεωρίας του «facial feedback response» ότι κάθε έκφραση του προσώπου επιδρά άμεσα στα συναισθήματά μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητο να είναι κάποιος χαρούμενος, για να γελάσει. Σημαίνει ότι, αν μας αναγκάσει κάποιος να χαμογελάσουμε, ακόμη και όταν είμαστε λυπημένοι, θα νιώσουμε πιο χαρούμενοι. Αντίστοιχα, όταν βλέπουμε άλλους να χαμογελούν ή να γελούν αυτόματα εισπράττουμε και εμείς το συναίσθημα της χαράς τους και η αντίδρασή μας είναι να χαμογελάσουμε και εμείς.

•	https://www.flickr.com/photos/gercekbiruya/8080673050/in/photolist-dj4yz9-2dygFTB-aTN4h8-aGEQxP-7wMnRg-eFPaes-6roE7-pd662z-ktoRF-Wbpqnp-4CsBhq-f25R2r-95egcU-ax8684-7NLhMZ-bszP4M-8SJm3T-dY1wp4-9xXkzS-aHBMPn-3P22tD-hZBhCd-F2uhcC-BHqVPc-hZBHer-bWUoni-nRF2yr-FSLUdr-4kJG9-48A7nj-bVA3s6-57w9iy-k2Ghro-2bGChZ7-5inF4V-8gD5Uy-q4dBfH-dsFEFp-nNLe4D-aB2EYG-6UEuA5-dE1zBe-5j6QBj-28NEZj-99fpss-LLgXhf-qn6cGr-4EtZCp-29UAeyN-25SymJq

Επίσης, το χαμόγελο μάς κάνει να φαινόμαστε περισσότερο φιλικοί, προσιτοί και θετικοί και ενισχύει τις θετικές και υγιείς κοινωνικές συναναστροφές. Οι άνθρωποι έλκονται περισσότερο από χαμογελαστούς ανθρώπους, γιατί φαίνεται ότι είναι ευτυχισμένοι. Έτσι, ένα ζεστό χαμόγελο βελτιώνει την εικόνα μας απέναντι στους άλλους ανθρώπους και τη γενικότερη αντίληψη που έχουν για εμάς. Βελτιώνει το πώς μας βλέπουν και πώς μας χαρακτηρίζουν. Και ποιος άλλωστε δε θα ήθελε να βρίσκεται κοντά σε χαρούμενους ανθρώπους;

Ακόμα, το χαμόγελο μειώνει το στρες και δίνει ενέργεια όσο ένας καλός ύπνος. Το χαμόγελο έχει τα ίδια οφέλη στη διάθεση με την άσκηση. Κάθε φορά που γελάμε ενεργοποιούμε υποσυνείδητα πάνω από 100 μύες. Επιπλέον, ύστερα από έντονο γέλιο ο μυικός τόνος ελαττώνεται και αυτή η ευεξία που νιώθουμε μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον 45 λεπτά.

Επιπλέον, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Προστατεύει τον οργανισμό μας από ασθένειες, ειδικά από εκείνες που προκαλούνται από ψυχολογικούς παράγοντες. Το χαμόγελο χαρίζει μακροζωία. Έτσι, οι χαμογελαστοί άνθρωποι τείνουν να είναι περισσότερο υγιείς.

Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε, αν το κάθε πρωινό ξεκινούσε με το πρώτο μας χαμόγελο να δίνεται στον εαυτό μας. Πόσο πιο ευχάριστη και παραγωγική θα ήταν η ημέρα!

Όταν χαμογελάμε στον καθρέπτη, μαθαίνουμε να χαμογελάμε πιο πλατιά και αυτό από μόνο του μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Επίσης, μας ενθαρρύνει να γνωρίσουμε καλύτερα το σημαντικότερο άτομο στη ζωή μας, τον εαυτό μας, και μας υπενθυμίζει ότι η σχέση μας με τον εαυτό μας επηρεάζει όλους και όλα στη ζωή μας. Όσο περισσότερο τον αποδεχόμαστε, τον αγαπάμε και πιστεύουμε σε αυτόν, τόσο περισσότερο θα ανταποκρίνονται και οι άλλοι σε αυτό που πραγματικά είμαστε.

•	https://www.flickr.com/photos/darkfluidity/4325750115/in/photolist-7AfANx-4kgBxB-B4RY-Cr3CEP-FVQkB5-Hz7Gf4-7APqqN-5GbXTt-4V3asX-a4B9Zf-4v9FE-9tzYn8-8ZQ2zW-if3bn-phZGGP-JJN94d-9Kou9f-dhjgu9-jUzTrF-beUEni-993CCY-25hFBsr-7EbQdP-871MnT-9STbTg-amwR3j-95LvA4-MfVzL5-8Pfk9d-cK1Df1-buDatD-a4TfKW-4Yhgfv-cjW4X1-ns4bKF-ejiGn1-7ALfPJ-bu16KP-295UaD-d5SPNs-bnFsZy-t8aDn-4vaS3-9cepiV-5GaeuB-KWDZW-sr6u8g-27pveZa-tukTo-5CYxvk

«Ποτέ δεν θα μάθουμε το μεγάλο καλό που κάνει ένα απλό χαμόγελο»

Μητέρα Τερέζα

«Μερικές φορές η χαρά σας είναι η πηγή του χαμόγελού σας, άλλες φορές, όμως, το χαμόγελό σας είναι η πηγή της χαράς σας.»

Thich Nhat Hanh

Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου

Δικτυογραφία:

https://www.thepositivepsychologypeople.com/about-a-smile/

http://socialpsychonline.com/2017/05/smile-psychology-science/

https://www.kclinic.gr/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD/

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)