Γυναίκες: Σύγκρουση των ρόλων και Ψυχική Υγεία

Ο ρόλος των γυναικών στην οικογένεια και στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει δραματικά από το τέλος του 20ου αιώνα, καθώς η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά σε αντίθεση με το χρόνο που αφιερώνουν στις οικιακές εργασίες. Ο συνδυασμός των δύο ρόλων έρχεται συχνά σε σύγκρουση κάτι που δημιουργεί στις γυναίκες έντονο άγχος.

Οι αυξανόμενες απαιτήσεις της εργασίας και της οικογενειακής ζωής επηρεάζουν το επίπεδο της έντασης, της κούρασης και της εξάντλησης που οι γυναίκες βιώνουν. Οι πολλαπλοί ρόλοι της εργαζόμενης, του γονέα, της νοικοκυράς και της συζύγου βιώνονται με μεγάλη ένταση και συχνά οι γυναίκες υποφέρουν από ψυχολογικές και σωματικές διαταραχές. Οι περισσότερες αναφέρουν μείζων καταθλιπτική διαταραχή και γενικευμένες αγχώδεις διαταραχές, ενώ η πλειοψηφία τους δηλώνει ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως ζαλάδες, πονοκεφάλους, στομαχόπονους, καρδιαγγειακά νοσήματα. Γι’αυτό και σχεδόν πάντα οι μητέρες πλήρους απασχόλησης αποφασίζουν λόγω της εξουθένωσης να μειώσουν το ωράριο εργασίας τους, θεωρώντας πως το στρες θα μειωθεί. Αυτό, ωστόσο, ίσως να αντικατοπτρίζει τα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα να έχει ως βασική ευθύνη την φροντίδα της οικογένειας και οι άντρες την ευθύνη του βιοπορισμού. Όταν, τόσο η πίεση από την εργασία, όσο και από την οικογένεια είναι μεγάλη, οι γυναίκες νιώθουν πως πρέπει να αφήσουν πίσω την καριέρα τους και να διοχετεύσουν την ενέργεια τους στην οικογένεια.

Η εργασία παρόλ’αυτά έχει αρκετά πλεονεκτήματα, αφού προσφέρει ένα μεγαλύτερο εισόδημα, δημιουργεί ευκαιρίες κοινωνικών επαφών με συναδέλφους, παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης και του αυτοελέγχου και αποτελεί πηγή ευχαρίστησης και δημιουργίας. Για να απολαμβάνει μια γυναίκα την εργασία της θα πρέπει να έχει αρχικά η ίδια θετική στάση απέναντι στη δουλειά και επιθυμία να εργαστεί, και παράλληλα να έχει την απαραίτητη στήριξη και συνεισφορά από τον σύζυγο της.

Πηγές:

Cunningham, M.(2008). Influences of Gender Ideology and Housework Allocation on Women’s Employment over the Life Course. Social Science Research, 37, 254-267.

Nordenmark, M.(2004). Balancing Work and Family Demands: Do Increasing Demands Increase Strain? A longitudinal Study. Stand J. Public Health, 32, 450-455.

Repetti, R.L., Matthews, K.A., Waldrom, I.(1989). Employment and Women’s Health: Effects of Paid Employment on Women’s Mental and Physical Health. American Psychologist, 44(1), 1394-1401.

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)