5 σημάδια ότι είσαι σε τοξική σχέση

Οι περισσότεροι άνθρωποι αν όχι όλοι έχουμε συνάψει σχέσεις στην ζωή μας που είχαν ως κύριο και επιζήμιο χαρακτηριστικό την τοξικότητα. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει επειδή ο ένας ή και οι δύο άνθρωποι βάζουν την αγάπη πάνω από τρία άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία σε μια σχέση, αυτά είναι:

  • Ο σεβασμός.
  • Η εμπιστοσύνη.
  • Η στοργή.

Έτσι είναι πολύ πιθανόν να ανεχτείς μια σχέση «κρύα», μια σχέση με ψέματα και χωρίς σεβασμό. Είναι λοιπόν η αγάπη το σημαντικότερο;

Τι εννοούμε με τον όρο «τοξική συμπεριφορά» ;

Οι τοξικές συμπεριφορές είναι αναγνωρίσιμες για τη βλάβη που προκαλούν στους ανθρώπους και είναι δείκτες ενός τραύματος, μιας διαταραχής ή απλά μιας προσωπικότητας που απομυζεί την ενεργειακή κατάσταση των άλλων ανθρώπων με σκοπό μια προσωπική ικανοποίηση.

Η τοξική συμπεριφορά σχετίζεται με την ικανοποίηση του «εγώ». Δεν συνδέεται με την ειλικρίνεια, με την ανιδιοτελή προσφορά, την αλήθεια ή την υγιή φροντίδα. Ο τοξικός άνθρωπος, συνήθως, αφήνει ελεύθερο το σκοτάδι του να κυριαρχεί μέσα στη σχέση, έχοντας ως καθρέπτη, πλάι σε κάθε ενέργεια, τα τραύματά του.

Συχνά, παρατηρούμε ότι οι τοξικοί άνθρωποι έχουν μάθει να θυματοποιούν τον εαυτό τους χωρίς να έχουν την αίσθηση της πραγματικότητας (ενώ μπορεί να χαρακτηρίζονται από υψηλή ευφυία).

Στην περίπτωση που αναγνωρίσουν το πρόβλημα, οι περισσότεροι θα υποστηρίξουν ότι η ρίζα του, κρύβεται στην παιδική ηλικία. Κι όμως υπάρχουν πολλά που αποδίδονται στην ανατροφή ενός παιδιού, ειδικότερα στα πρώτα στάδια της ζωής του.

Σημάδια που υπονοούν τοξικότητα σε μια σχέση:

Πέρα από τα προφανή όπως:

  • Επιθετικότητα.
  • Απιστία.
  • Βία.
  • Έντονη ζήλια.
  • Εξαπάτηση.
  • Passive aggressive συμπεριφορά.

Θα αναφερθούμε σε κάποια επιπλέον σημάδια που υπονοούν τοξικότητα σε μια σχέση, αν γίνονται κατ’ εξακολούθηση.

  1. Μειώνει την αυτοεκτίμησή σου.

Προσβολές που αφορούν τα κιλά σου, την εξωτερική σου εικόνα, τα επιτεύγματά σου, τον τρόπο που μιλάς – γελάς κτλ. Τέτοια σχόλια μειώνουν την αυτοπεποίθησή σου και σε κάνουν να νιώθεις λίγος. Πιθανότατα, αυτό μπορεί να είναι μια χειριστική τακτική με σκοπό να πιστέψεις ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ο μοναδικός που αξίζεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η χειριστικότητα στο μυαλό ενός χειριστικού ανθρώπου λειτουργεί πολύ υποσυνείδητα. Τόσο στο δικό του μυαλό όσο και στο δικό σου.

2. Παίρνεις την επίκρισή του και την κάνεις χαρακτηριστικό σου.

Αν για παράδειγμα σε θεωρεί άπιστη, κάνεις οτιδήποτε μπορείς ώστε να αποδείξεις το αντίθετο. Νιώθεις δηλαδή ενοχές, χωρίς να υπάρχει αιτία (αν όντως δεν υπάρχει). Υπάρχουν πολλές πιθανότητες, σε αυτή τη συνθήκη, να κάνεις βίωμά σου την προβολή αυτού του ανθρώπου και στο τέλος να το πιστέψεις (π.χ. ότι είσαι άπιστη χωρίς να είσαι).

3. Δεν μπορείς να νιώσεις εμπιστοσύνη.

Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να μοιράζεται προσωπικές σου πληροφορίες με άλλους ή να σου λέει πως είσαι σημαντικός άνθρωπος για εκείνον αλλά δεν κάνει κάτι ώστε να στο δείξει ( λόγια > πράξεις). Στις σχέσεις που δεν νιώθουμε εμπιστοσύνη συνήθως αλλάζουμε την συμπεριφορά μας και εμείς και καταλήγουμε να μην είμαστε ευχαριστημένοι ούτε με τον εαυτό μας.

4. Φοβάσαι τις αντιδράσεις του.

Σκέφτεσαι αν θα εκφράσεις μια ανησυχία σου ή ένα μικρό παράπονο επειδή κυριαρχεί ο φόβος για την αντίδραση του άλλου ατόμου; Είναι άδικο για εσένα όταν ανοίγεις μία συζήτηση, να σε διακόπτει και να σε φοβίζει (με απειλές, φωνές κτλ.) ο συνομιλητής σου ενώ εσύ προσπαθείς να βελτιώσεις την σχέση σας.

5. Αγνοεί τα όρια σου και αρνείται να αντιμετωπίσει τα λάθη του.

Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη στις σχέσεις μας. Το πρόβλημα είναι όταν δεν τα αντιμετωπίζουμε ώστε να μην φανούμε ότι φταίμε για κάτι που συνέβη. Εάν ο άνθρωπός σου αγνοεί τα όρια που έθεσες και δεν αναγνωρίζει την ευθύνη των πράξεών του, αυτό θα φθείρει την σχέση. Είναι στο χέρι σου εάν θα ξανά επικοινωνήσεις τα όριά σου ή εάν θα φύγεις.

Eίναι στο χέρι σου η ποιότητα της ζωής σου, η αξία σου. Εσύ επιλέγεις τους ανθρώπους σου. Εσύ επιλέγεις την ζωή σου.

Κάπου εδώ θα σημειώσω μια φράση, που έχει επιβιώσει στους αιώνες: «κάνε τη δουλειά σου».

Κάποιος μου έμαθε την πραγματική της σημασία, αυτή που όρισαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Αναφέρεται στη δουλειά που πρέπει να κάνει κάθε άνθρωπος με τον εαυτό του. Όλοι έχουμε σκοτεινά σημεία και τραύματα που μοιάζουν αθεράπευτα.

Καθήκον μας είναι να δουλεύουμε με αυτά.

Να τα θεραπεύουμε.

Να πάρουμε την ευθύνη της ζωής μας!

Πηγές:

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83NjVjZDkzMC9wb2RjYXN0L3Jzcw/episode/YzgwOTU4ZTItNjAwZi00NTBlLWFkMGMtNWQ5OTI4Y2FiMjNj?sa=X&ved=0CAUQkfYCahcKEwiYlpjJkun3AhUAAAAAHQAAAAAQGQ&hl=el

Είσαι σε τοξική σχέση; 6 Σημάδια

Η τοξικότητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά