Αγαπώντας το Σώμα μας Όπως Είναι

Η ομορφιά, αυτό το θέμα, που απασχολεί πολλούς από εμάς, είναι πολύ περισσότερο από μια επιφανειακή εντύπωση και εμβαθύνει στον πυρήνα της ανθρώπινης ψυχής. Εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους άλλους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, η ομορφιά είναι συνυφασμένη με την αυτό – αγάπη και την εσωτερική μας δύναμη, ξεπερνώντας τα απλά χαρακτηριστικά.

Κάθε μέρα, αντικρύζουμε αυτό το θαυμάσιο «όχημα» που μας φιλοξενεί σε αυτόν τον κόσμο και χάρη σε αυτό μπορούμε να περπατήσουμε στο μονοπάτι της ζωής, να εργαστούμε για τους στόχους μας και να αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Συχνά, όμως, αφιερώνουμε πολύ χρόνο στο να εξετάζουμε τον εαυτό μας σε έναν καθρέφτη, εστιάζοντας σε εκείνα τα μικρά σημεία που θεωρούμε ως ατέλειες στο σώμα μας. Εκδηλώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, την ανάγκη να προσεγγίσουμε την εικόνα μας με κριτικό μάτι, ξεχνώντας ότι η ομορφιά μας δεν περιορίζεται σε εξωτερικά χαρακτηριστικά. Ο ανταγωνισμός για την επίτευξη της τέλειας εμφάνισης επιβάλλει τις προσδοκίες των άλλων πάνω μας, αλλά η πραγματική ομορφιά ανακαλύπτεται μέσα από την αγάπη προς τον εαυτό μας, ανεξαρτήτων ιδανικών ομορφιάς.

Ας σκεφτούμε, όμως, για λίγο τι θα συνέβαινε αν αρχίζαμε να ανακαλύπταμε την ομορφιά στο δικό μας σώμα, αντί να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην ατελείωτη σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους; Αντί να αναζητούμε απεγνωσμένα μια ιδανική εικόνα, να αποφασίζαμε να αγκαλιάσουμε την ποικιλία της ομορφιάς ως μέρος της ατομικότητάς μας;

Κάθε σώμα είναι μοναδικό. Δεν υπάρχει ένα «σωστό» σώμα ή ένα «ιδανικό» βάρος. Από τα σημάδια της μητρότητας μέχρι τις ρυτίδες που διακρίνονται στο πρόσωπο ενός ατόμου, η ποικιλομορφία είναι αυτή που δίνει σε κάθε στάδιο της ζωής τη δικής της ιστορία. Οι ουλές από τις περιπέτειες που ζήσαμε, τα αποτυπώματα από τις νίκες και τις συμπτώσεις της ζωής μας, ακόμη και οι ατέλειες που οφείλονται σε γενετικούς λόγους, αποτελούν τα στοιχεία αυτά που διαμορφώνουν την προσωπικότητα μας ως ξεχωριστή.

Η πραγματική ομορφιά δεν αντλείται από το εξωτερικό μας, αλλά από την εσωτερική μας αυτό – αγάπη. Όταν, αρχίσουμε να αγαπάμε τον σώμα μας όπως είναι, δίνουμε την δυνατότητα για μια βαθύτερη σχέση με τον εαυτό μας. Αυτή η αγάπη αποτελεί την βάση για να αντιμετωπίζουμε το σώμα μας με σεβασμό και να αναγνωρίζουμε την αξία της διαφορετικότητας.

Η ομορφιά πρέπει να αναζητείται εντός μας και όχι μόνο στον καθρέφτη. Ας αφήσουμε την αυτό – αγάπη να γίνει η κύρια συντροφιά μας, καθώς ανακαλύπτουμε τον αληθινό μας εαυτό και να αγαπήσουμε το σώμα μας για όλες τις ατέλειές του. Μόνο τότε θα βρούμε την αυθεντική ευτυχία που προέρχεται από την αγάπη προς τον εαυτό μας. Μέσα από αυτήν την αποδοχή, θα βρούμε την πραγματική αγάπη που δεν ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου και δεν υπόκειται σε τυποποιημένες αντιλήψεις για το τι είναι «όμορφο».

Η αληθινή ομορφιά ξεκινά από την αγάπη προς τον εαυτό μας!

Από την Έλενα Χριστοδουλάκη, Ψυχολόγο με μεταπτυχιακές σπουδές στην Συμβουλευτική Ψυχολογία, MSc.

Βιβλιογραφία

Hay, L. L. (2009). Love your body: a positive affirmation guide for loving and appreciating your body. ReadHowYouWant.com.

Sobczak, C. (2014). Embody: Learning to Love Your Unique Body (and quiet that critical voice!). GŸrze Books.

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!