Από την Γοητεία στην Απογοήτευση – μια αμφίδρομη σχέση

Από την γοητεία στην «απo»γοήτευση η «πρόθεση» κάνει την διαφορά! Και τι εννοώ;

Θυμηθείτε όλες εκείνες τις στιγμές που γοητευτήκατε από κάτι ή από κάποιον είτε αυτό είναι στόχος είτε είναι συναίσθημα είτε είναι κατάσταση είτε είναι σύντροφος είτε είναι φίλος είτε οικογένεια κ.λπ. Γοητεία είναι αυτή η ιδιαίτερη δύναμη που έχει η ακτινοβολία και η χάρη της ομορφιάς ενός προσώπου, μιας κατάστασης, ενός στόχου και η έλξη που προκαλεί.

Ποια ήταν η πρόθεσή σας; Να το έλξετε, να γευτείτε και να ζήσετε με αυτό και μέσα από αυτό; Και τελικά τι έγινε; Αν το έλξατε και απολαμβάνετε την ακτινοβολία και την χάρη του μέχρι και σήμερα, φαίνεται δύσκολο να νιώθετε το αίσθημα της απογοήτευσης, σωστά;

Αν όμως νιώθετε απογοήτευση, τελικά τι έγινε;

Στην ουσία, η απογοήτευση είναι το αποτέλεσμα του λόγου που δεν έλξαμε αυτό που μας γοήτευσε εξ αρχής.

«Η απογοήτευση είναι ένα είδος χρεοκοπίας, επειδή ξοδεύουμε πολλά σε ελπίδες και προσδοκίες», είπε ο Eric Hoffer, Αμερικανός συγγραφέας και φιλόσοφος. Είναι λοιπόν το δυσάρεστο συναίσθημα ματαίωσης λόγω της μη ικανοποίησης και μη πραγματοποίησης ενός επιθυμητού γεγονότος. Είναι αυτός ο ψυχικός πόνος που βιώνουμε όταν κάτι / κάποιος που νομίζαμε πως πιστεύαμε πολύ ξαφνικά αντιστρέφεται. Στην πραγματικότητα, καταρρέει μέσα μας η ασφάλεια και η σιγουριά που νιώθαμε και είμαστε εκτεθειμένοι σε μια νέα συνθήκη. Αυτός ο πόνος είναι τόσο επώδυνος και αβάσταχτος που γίνεται ένα τείχος το οποίο μας αποκόβει από τον υπόλοιπο κόσμο και μας οδηγεί σε απομόνωση, απόσυρση και αποξένωση.

Η απογοήτευση γεννά επίσης κι άλλα συναισθήματα όπως τον θυμό, το αίσθημα αδικίας και της αγανάκτησης τόσο προς τον εαυτό μας όσο και προς τους άλλους και έτσι βρισκόμαστε μέσα σε ένα κυκεώνα δύσκολων και επώδυνων συναισθημάτων με αποτέλεσμα να έχουμε ξεχάσει πώς βρεθήκαμε εδώ.

Αυτός λοιπόν ο ψυχικός πόνος είναι ένα εσωτερικό καμπανάκι. Οι περισσότεροι από εμάς σε κάθε χτύπο του θυμόμαστε και νιώθουμε την ματαίωση του στόχου και μπαίνουμε όλο πιο βαθιά στον πόνο. Όμως όλα είναι θέμα αντίληψης! Αυτό το εσωτερικό καμπανάκι είναι εκεί σαν το ξυπνητήρι αφύπνισης, για να μας υπενθυμίσει ότι δεν ακολουθούμε το χρήσιμο και ωφέλιμο μονοπάτι για εμάς και πονάμε τον εαυτό μας!

Ποιος είναι ο δρόμος, η πορεία που ακολουθούμε και τελικά φτάνουμε στην απογοήτευση;

Η «αδύναμη» πρόθεση! Πιο συγκεκριμένα, μια πρόθεση που δεν εκπληρώθηκε, δεν επιτεύχθηκε. Κι αυτό, διότι η πρόθεση είναι η ψυχική κίνηση που κάνει κάποιον να τείνει προς κάποιον σκοπό. Άλλο πρόθεση άλλο ελπίδα και προσδοκία!

Αν η πρόθεσή μας, δηλαδή τα αίτια από τα οποία γοητευόμαστε από κάτι δεν είναι ξεκάθαρα, είναι αδύναμα και δεν εξυπηρετούν τις βασικές αρχές του αυτοσεβασμού και της αγάπης για τον εαυτό μας, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα ακολουθήσουμε τον μονόδρομο που βγάζει στην απογοήτευση.

Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι να αντιληφθούμε αλλιώς αυτό το εσωτερικό καμπανάκι και να αναλογιστούμε τι έγινε, τι συνέβη και ποια είναι η αιτία. Αυτή η συνειδητοποίηση μάς οδηγεί σε μια καινούρια «πρό»θεση γοητείας σαφώς πιο ξεκάθαρη, πιο ισχυρή και πιο ωφέλιμη. Έχοντας ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις για τον εαυτό μας είναι η στιγμή να δημιουργήσουμε ένα καινούριο μονοπάτι που οδηγεί και στην εκπλήρωση και στην επίτευξη της πρόθεσής μας!

Από την Ελένη Αικατερίνη (Ψυχοθεραπεύτρια – Κοινωνιολόγος)

Δείτε περισσότερα: http://aksizo.gr/

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!