Η δύναμη που κρύβεται πίσω από τις Ψυχικές Διαταραχές

Στην σφαίρα των ανθρωπίνων εμπειριών, η ψυχική ασθένεια αποτελεί ένα συχνά παρεξηγημένο αίνιγμα. Γίνεται αντιληπτή ως ένα βάρος, ένας αδυσώπητος αντίπαλος που απορροφά την δύναμη και την χαρά. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια ανάμεσα σε αυτούς τους αγώνες, βρίσκεται μια εξαιρετική δύναμη που αψηφά πέρα από τα συμβατικά πλαίσια κατανόησης.

Η ζωή με μια ψυχική διαταραχή μπορεί να παρομοιαστεί με μια διαρκή εσωτερική μάχη, όπου τα συναισθήματα μεγεθύνονται και οι σκέψεις είναι αστάθμητες. Αυτοί οι εσωτερικοί αγώνες, αν και εξαντλητικοί, σφυρηλατούν μια ανυποχώρητη δύναμη που συχνά δεν αναγνωρίζεται.

Η κρυφή δύναμη της ψυχικής διαταραχής είναι η ανθεκτικότητα. Καθημερινά, άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους εσωτερικούς τους «δαίμονες», βιώνοντας μια διαδικασία αντίστασης που απαιτεί από αυτούς να επιδείξουν εξαιρετική ατομική ανθεκτικότητα. Δεν είναι μια ανθεκτικότητα που γεννιέται από την έλλειψη πόνου, αλλά είναι η δύναμη που προκύπτει από την αντοχή και την επιμονή, παρά τον πόνο.

Οι αντιξοότητες που βιώνουν, περιγράφονται συχνά ως το σφυρηλάτη του χαρακτήρα. Όσοι πορεύονται στην ζωή με ψυχική διαταραχή, μπορούν να συγκριθούν με ατσάλι, που διαμορφώνεται και δυναμώνει μέσα από την έντονη θερμότητα των εμπειριών τους. Μέσα από τις ξεχωριστές προκλήσεις, καλλιεργούν μια εξαιρετική ικανότητα να ανακάμπτουν από τις αντιξοότητες και αποκτούν βαθιές γνώσεις, σχετικά με την δική τους ανθεκτικότητα.

Η ψυχική διαταραχή αποτελεί τον καθρέπτη της ψυχής, αποκαλύπτοντας τις πιο βαθιές επιθυμίες και τις βαθύτερες ανασφάλειές μας. Μας ωθεί να αντικρούσουμε τα ανεπίλυτα τραύματα, τους θαμμένους φόβους και τα καταπιεσμένα μας συναισθήματα.

Οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι αδυναμίες. Είναι προκλήσεις, που μας ζητάνε να ανακαλύψουμε την εσωτερική μας δύναμη. Αποτελεί μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε τον εαυτό μας βαθύτερα, να αντιμετωπίσουμε τους εσωτερικούς μας «δαίμονες» και να αναπτύξουμε δεξιότητες που δεν είχαμε ανακαλύψει διαφορετικά.

Σε τελική ανάλυση, δεν είναι ένα βάρος που πρέπει να φέρουμε και να μας καθορίζει, αλλά πρέπει να την καθορίζουμε εμείς. Ας αντιμετωπίσουμε την ψυχική διαταραχή ως μια ευκαιρία για να ανακαλύψουμε την αληθινή μας ισχύ και να διαμορφώσουμε την ίδια μας την ιστορία.

Μην βλέπουμε τις ψυχικές διαταραχές μόνο ως «ασθένειες», αλλά ως πηγές δύναμης και προσωπικής ανάπτυξης.

Από την Έλενα Χριστοδουλάκη,Ψυχολόγο με μεταπτυχιακές σπουδές στην Συμβουλευτική Ψυχολογία, MSc.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του άρθρου, χωρίς την προηγούμενη άδεια της αρθρογράφου.

Βιβλιογραφία

Corrigan, P., & Bink, A. B. (2005). On the stigma of mental illness(pp. 11-44). American Psychological Association.

Granello, D. H., & Gibbs, T. A. (2016). The power of language and labels:“the mentally ill” versus “people with mental illnesses”Journal of Counseling & Development94(1), 31-40.

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!