Βαγγέλης Νάστος: «Η ιδέα για μια μικρή εκστρατεία υπέρ της Χημείας υπήρχε ανέκαθεν στο μυαλό μου»

Βαγγέλης Νάστος ο σημερινός καλεσμένος μας στο yourearticles, θα τον γνωρίσουμε και θα μιλήσουμε για το πρωτότυπο και ιδιαίτερα πετυχημένο βιβλίο του: «Είναι Ζήτημα Χημ..ίου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell και σαρώνει…

-Ποιος είναι ο Βαγγέλης Νάστος, θα μοιραστείς κάποια πράγματα μαζί μας Βαγγέλη ώστε να σε γνωρίσουμε;

Ο Βαγγέλης Νάστος θαρρώ πως είναι μια συμφωνία θέσεων και αντιθέσεων! Μια περίεργη μίξη ετερόκλητων στοιχείων, τα οποία κι ελπίζω να δω μια μέρα να συμβιώνουν αρμονικά μέσα στο ίδιο σώμα. Αν όντως πρέπει να πω κάτι για μένα, όμως, είναι ότι πάντα νιώθω αμήχανα να μιλώ για μένα!

-Τι αγαπάς, τι φοβάσαι και τι έχεις χάσει σε αυτή τη ζωή;

Αγαπώ πολλά, φοβάμαι λίγα και προσπαθώ να μη σκέφτομαι αυτά που έχουν χαθεί οριστικά.
Αγαπώ: Τα ταξίδια, τα βιβλία, τα σκυλάκια, τη Χημεία, τις ταινίες, τη μουσική, τα γλυκά, τα παγωτά (όχι απαραίτητα μ’ αυτή τη σειρά). Φοβάμαι: τον θάνατο, τις αράχνες και τα άδεια κουτιά ζαχαροπλαστείων στο ψυγείο μου. Έχω χάσει: αρκετά και δυστυχώς είναι βέβαιο πως καθώς τα χρόνια περνούν, θα χάσω ακόμα περισσότερα. Η αλήθεια είναι πως απώλειες στιγμών, ευκαιριών κι υλικών αγαθών, δεν μ αγγίζουν. Το μόνο που με πληγώνει βαθιά είναι οι απώλειες αγαπημένων ανθρώπων. Απώλειες που κάνουν το «ουδείς αναντικατάστατος» να μοιάζει με πελώρια φάρσα.

-Αγαπημένη συνήθεια μες στην μέρα;

Μικροί περίπατοι, όσο το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις κι ο καιρός, αστυνομικές σειρές στο Νέτφλιξ και πολύ διάβασμα. Κι ας ψάχνουν οι άλλοι την ευτυχία στα πολλά!

-Αγαπημένοι λογοτέχνες;

Πολλοί και διάφοροι! Ξεχωρίζω τον Κάρλος Ρουιθ Θαφόν, τον Στήβεν Κινγκ, τον Ντονάτο Καρίζι, την Έλενα Φερράντε, την Άγκαθα Κρίστι, τον Σαλμάν Ρουσντί, τον Χούλιο Κορτάσαρ!

-Ας περάσουμε στο ευρηματικό βιβλίο σου τώρα, «Είναι Ζήτημα Χημ..ίου» από τις εκδόσεις Bell, μοιάζει λίγο και με σχολικό βοήθημα χημείας τα βιβλίο σου, τι θα διαβάσουμε;

Το «Είναι ζήτημα Χημ..ΙΟΥ» είναι μια συλλογή 34 διηγημάτων, στα οποία κυρίαρχο ρόλο παίζει η Χημεία και οι εφαρμογές της στην καθημερινή μας ζωή. Με μια φρέσκια ματιά, με αρκετό χιούμορ και με μια πρωτότυπη μίξη λογοτεχνίας και Χημείας, προσπαθούμε να αποδείξουμε πως η Χημεία είναι μια αδικημένη επιστήμη και να μετατρέψουμε το σχεδόν αυτόματο ΙΟU που ακούγεται κάθε φορά που μιλάμε γι’ αυτήν, σε ένα ζεστό και ολοφώτεινο Ι❣️U. Και πιστεύουμε πως είναι σχεδόν αυταπόδεικτο, ότι φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης θα συνειδητοποιήσει πως η Χημεία δεν είναι απλά μέρος της ζωής μας, αλλά πως η Χημεία είναι η ίδια η ζωή!

-Πώς εμπνεύστηκες ένα τόσο ευρηματικό βιβλίο;

Η ιδέα για μια μικρή εκστρατεία υπέρ της Χημείας υπήρχε ανέκαθεν στο μυαλό μου. Ο τρόπος προσέγγισης, ωστόσο, όφειλε να είναι λιγάκι αντισυμβατικός, αλλιώς η προσπάθεια θα ήταν εξ αρχής καταδικασμένη. Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα μπορούσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του μη εξειδικευμένου κοινού κι η απόφαση να αποτελέσουν τον πυρήνα μικρών διηγημάτων ώστε να γίνουν πιο εύληπτες, αποδείχθηκε καθοριστική!

-Βρήκα και την σελίδα σου στο Facebook: «σελίδα για haters της Χημείας, που ίσως εν τέλει γίνουν fans!», τελικά θα κερδίσεις το στοίχημα πιστεύεις;

Το στοίχημα κερδήθηκε από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες. Μια σελίδα που μιλούσε για Χημεία άρχισε να μεγαλώνει εκθετικά, αποκτώντας όλο και περισσότερους ένθερμους οπαδούς. Πλέον, οι ακόλουθοι της σελίδας ξεπερνούν τους 31.000, το ομώνυμο βιβλίο οδεύει προς την 3η του έκδοση και η κατάκτηση του βραβείου βιβλίου Public, μετά από μια ψηφοφορία 2 φάσεων και περισσότερες από 211.000 ψήφους σε Ελλάδα και Κύπρο, η οποία μας έφερε στην 1η θέση στην κατηγορία «καλύτερο Ελληνικό Διήγημα του 2022», καταδεικνύουν πως ο κόσμος, με χαρά κι ενθουσιασμό, δίνει απλόχερα στη Χημεία την 2η ευκαιρία που της άξιζε!

-Ως εκπαιδευτικός, γιατί πιστεύεις ότι η παιδεία στην Ελλάδα είναι τόσο αγκυλωμένη και δεν αλλάζει για να γίνεται πιο ευχάριστη στους μαθητές με κάποια προσέγγιση όπως αναπτύσσεις στο βιβλίο σου ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα;

Θίγεις ένα πολύ μεγάλο θέμα για το οποίο θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες. Πιστεύω ακράδαντα πως η αιτία της σχεδόν αυτόματης απέχθειας που προκαλεί το άκουσμα της λέξης Χημεία, οφείλεται στον τρόπο που διδάχθηκε στα σχολεία. Τα βιβλία δεν ήταν ιδιαίτερα καλογραμμένα, τα εργαστήρια που θα έπρεπε να είναι χώροι στους οποίους οι μαθητές θα έρχονταν σε επαφή με την ατόφια Χημεία ήταν στην πραγματικότητα αίθουσες αραχνιασμένες, με αντιδραστήρια εξασθενημένα που δεν μπορούσαν να προκαλέσουν κανέναν ενθουσιασμό στα παιδιά, ενώ οι ώρες που διατίθενται στα ωρολόγια προγράμματα είναι ελάχιστες. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακόμα όμως, οι περισσότερες πρωτοβουλίες προέρχονται από φωτεινούς εκπαιδευτικούς και όχι από το αρμόδιο υπουργείο. Προσωπικά, την περασμένη σχολική χρονιά επισκέφτηκα πολλά σχολεία κατόπιν προσκλήσεων από καθηγητές ή διευθυντές. Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν συγκινητική, κάτι που αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο πως δεν είναι τα μαθήματα αυτά που τελικά μισούν οι μαθητές, αλλά ο τρόπος με τον οποίον αυτά διδάσκονται.

-Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια;

Πάντα θα υπάρχουν ιδέες και σκέψεις που θα διαχειμάζουν στο μυαλό μου, ψάχνοντας την κατάλληλη στιγμή για να βγουν απ’ το κουκούλι τους και να ανοίξουν τα φτερά τους. Για την ώρα, ωστόσο, προέχει η συνέχεια του βιβλίου «Είναι ζήτημα Χημ..ΙΟΥ», το οποίο αγαπήθηκε τόσο πολύ απ’ τον κόσμο, που τα ευχαριστώ μας, όσα κι αν είναι, θα μοιάζουν πάντα λίγα!

-Η λογοτεχνία πιστεύεις μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Στη ζωή υπάρχουν 2 μεγάλες αξίες, η ομορφιά και η γνώση. Και στα βιβλία συμβαίνει κάτι μαγικό· συνυπάρχουν! Η λογοτεχνία έχει κάνει τον κόσμο μου απείρως καλύτερο και νομίζω πως μαζί μου συμφωνούν όλοι οι απανταχού βιβλιόφιλοι. Για όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες, τους καλούμε να διαθέσουν λίγο από τον χρόνο τους και να δοκιμάσουν την εμπειρία της ανάγνωσης. Και ίσως έτσι να δουν και τον δικό τους κόσμο να γίνεται αυτομάτως πιο φωτεινός.

-Εκ μέρους του yourearticles σ’ ευχαριστώ γι’ αυτήν την συνέντευξη.

Και γω με την σειρά μου σας ευχαριστώ.

Βαγγέλης Νάστος, περισσότερα για τον συγγραφέα: εδώ

Διαβάστε την άποψη για το βιβλίο του «Είναι ζήτημα Χημ..ΙΟΥ»: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.