Η πιο μοντέρνα φοβία ονομάζεται NO.MO.PHO.BIA!

Μήπως νιώθετε άγχος και αγωνία στην σκέψη ότι θα μείνετε για λίγο μακριά από τις υπηρεσίες του αγαπημένου σας smartphone; Αν ναι, είναι πιθανό να έχετε νομοφοβία! Νομοφοβία ονομάζουμε τον υπερβολικό φόβο που έχει κάποιος να μείνει μακριά από το τηλέφωνό του ή να μην μπορεί να το χρησιμοποιήσει για κάποιον λόγο (NO MObile PHOne phoBIA).

Οι περισσότεροι εξαρτώνται από τα κινητά τους τηλέφωνα καθώς μέσα από αυτά μπορούν όχι μόνο να επικοινωνούν αλλά και να αντλούν χρήσιμες και ίσως αναγκαίες πληροφορίες ανά πάσα στιγμή. Είναι απολύτως φυσιολογική η ανησυχία που αισθάνεται κάποιος όταν παρουσιάζεται αδυναμία εύρεσης του τηλεφώνου, γιατί υφίσταται ο φόβος να χαθούν πολύτιμα προσωπικά μας δεδομένα όπως επαφές, φωτογραφίες ή άλλες πληροφορίες που αφορούν την οικογένειά μας ή την δουλειά μας.

Όμως η νομοφοβία περιγράφει κάτι παραπάνω από αυτό που μόλις αναφέραμε! Είναι ο αδικαιολόγητος φόβος τού να μην έχει κάποιος το τηλέφωνό του, σε σημείο που αυτός ο επίμονος φόβος να επηρεάζει σοβαρά την καθημερινή του ζωή. Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με έρευνες η εν λόγω φοβία φαίνεται να γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Το 2019 σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα, το 53% των συμμετεχόντων ένιωθαν ανήσυχοι όταν δεν είχαν μαζί το κινητό τους τηλέφωνο ή όταν αυτό δεν είχε μπαταρία. Σε μια άλλη μελέτη που έγινε σε πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής σύμφωνα με στοιχεία το 17,9% όσων συμμετείχαν είχαν ήπια συμπτώματα νομοφοβίας, το 60% μέτρια συμπτώματα και το 22,1% εμφάνιζε σοβαρά συμπτώματα!

Όπως διαπιστώνεται από ειδικούς, τα ποσοστά σε όλες τις χώρες είναι υψηλότερα στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες. Ποια είναι τα συμπτώματα όμως της εξάρτησης ή του εθισμού στο τηλέφωνο; Τα  συναισθηματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ανησυχία, φόβο, πανικό, άγχος και ταραχή στην σκέψη ότι θα πρέπει να μείνει κάποιος χωρίς το τηλέφωνό του έστω και για λίγες ώρες! Οι συμπεριφορές που ενδεχομένως υποδηλώνουν εξάρτηση από το τηλέφωνο είναι οι εξής:

  • Παίρνετε το τηλέφωνό σας παντού ακόμα και στο κρεβάτι ή στο μπάνιο κάνοντας ντους!
  • Ελέγχετε συνεχώς ακόμη και για αρκετές φορές σε μία ώρα, για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί κανονικά και δεν έχετε χάσει κάποια ειδοποίηση!
  • Περνάτε πολλές ώρες της ημέρας χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό σας.
  • Αισθάνεστε αβοήθητοι χωρίς το κινητό σας.

Η νομοφοβία είναι μια σύγχρονη φοβία που πηγάζει από την αυξημένη εξάρτηση από την τεχνολογία. Τα βαθύτερα αίτια πηγάζουν από τον φόβο της μοναξιάς και της απομόνωσης καθώς μέσω του τηλεφώνου έχουμε επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Σε καμία περίπτωση η συχνή χρήση του τηλεφώνου δεν σημαίνει ότι έχετε νομοφοβία, αλλά όταν τα συμπτώματα δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας, ίσως πρέπει να δείτε το θέμα βαθύτερα.

Δεν είναι ακατόρθωτο να βρούμε την ισορροπία και να κάνουμε χρήση του κινητού μας τηλεφώνου με μέτρο και ασφάλεια! Ας δοκιμάσουμε όλοι μας να περάσουμε λίγο χρόνο μακριά από την τεχνολογία! Οργανώστε μια συνάντηση και απολαύστε την παρέα των φίλων σας ή χαρείτε την ομορφιά της φύσης κάνοντας έναν περίπατο και κοιμηθείτε κλείνοντας το κινητό σας! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η τεχνολογία πρέπει να μας απελευθερώνει και να μας υπηρετεί χωρίς να γίνεται δεσμώτης μας και να καθορίζει την ζωή μας!

Πηγές:  

D’Agata, C. (2008), Nomophobia: Fear of being without your cell phone. CBS News. April 3.

Dixit, Sanjay; Shukla, Harish; Bhagwat, AK; Bindal, Arpita; Goyal, Abhilasha; Zaidi, Aliak; Shrivastava, Akansha ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (2010). “A Study to Evaluate Mobile Phone Dependence Among Students of a Medical College and Associated Hospital of Central India”Indian Journal of Community Medicine35 (2): 339–41. doi:10.4103/0970-0218.66878PMC 2940198PMID 20922119.

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Είμαι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας Παντείου και εξειδικεύομαι στην Ψυχολογία και στην Συμβουλευτική. Μελλοντικά θα ήθελα να εκπαιδευτώ και στο life coaching. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω! Με συναρπάζει επίσης η επαφή με την φύση μέσω της ενασχόλησής μου με την Μελισσοκομία! Ελπίζω και εύχομαι τα άρθρα μου να σας φανούν ενδιαφέροντα!