Τι είναι το άγχος;

Όλοι στην καθημερινότητά μας θα πιάσουμε τον εαυτό μας να εκδηλώνει συναισθήματα και συμπεριφορές άγχους σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Τι είναι όμως το άγχος;

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αρχαιοελληνική γλώσσα, οι καταβολές του όρου «άγχος» βρίσκονται στο ρήμα «άγχω», που σημαίνει σφίγγω, πιέζω. Συγκεκριμένα, το άγχος αποτελεί μια έμφυτη, καθολική, ψυχοσωματική αντίδραση του ανθρώπου η οποία συμβάλλει αφενός στην εξέλιξη του είδους, αφετέρου στην αποφυγή του εκάστοτε κινδύνου για την επιβίωσή του (Αλεβίζος, 2008).

Ωστόσο, στις σύγχρονες κοινωνίες η παρούσα αντίδραση βρίσκεται σε συνάρτηση με τις δυσχέρειες που η καθημερινότητα επιφέρει στον μέσο άνθρωπο. Το άγχος δηλαδή αποτελεί απόρροια μιας αντιληπτής, πραγματικής ή μη, απειλής η οποία προδιαθέτει το άτομο να ενεργοποιήσει μηχανισμούς άμυνας προκειμένου να αποφευχθεί ο εκάστοτε κίνδυνος (Eby et al., 2005). Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι, όταν αυτό παρουσιάζεται σε αυξημένη χρονική διάρκεια, ένταση και σε συνδυασμό με το συναίσθημα του φόβου, τότε μετατρέπεται σε είδος παθολογίας το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις αγχώδεις διαταραχές. Το DSM-IV παραθέτει δώδεκα κατηγορίες αγχωδών διαταραχών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κρίσεις πανικού και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η διαταραχή μετατραυματικού στρες, οι κοινωνικές φοβίες, η αγοραφοβία κ.ά. Και τελικά, ο άνθρωπος γίνεται «έρμαιο» των συναισθημάτων του καθώς μαθαίνει να ζει με αυτό τον τρόπο και προσαρμόζει την καθημερινότητά του γύρω από τις νέες συνθήκες.

Αξίζει; Όχι δεν αξίζει! Δεν αξίζει να χάνεις στιγμές, επειδή έχεις κρίσεις πανικού και έμαθες να ζεις με αυτές, επειδή έχεις αγοραφοβία και συμβιβάστηκες με τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σου, επειδή βίωσες κάποτε ένα «σοκ» και το ζεις ξανά και ξανά.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να τις αντιμετωπίσεις. Όμως, αξίζει η προσπάθεια, ώστε να μη ζεις με αυτό αλλοιώνοντας την ποιότητα ζωής σου. Αξίζει να αποδεχτείς ότι η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζεις πως ό,τι και να γίνει θα ‘ναι ένα παραγωγικό μάθημα για σένα που μόνο στην επιτυχία θα σε οδηγήσει αργά ή γρήγορα. Δεν είναι ντροπή να αντιμετωπίζεις μια διαταραχή. Δεν το επέλεξες. Απλώς συνέβη. Κακό θα ήταν να μην την αντιμετωπίζεις γιατί αν δεν προσέξεις εσύ τον εαυτό σου, δεν θα το κάνει κανείς για σένα.

Από την Στεφανογιάννη Όλγα

Δείτε βίντεο με θέματα ψυχοκοινωνικού ενδιαφέροντος στο κανάλι ψychosocials

Οι Ψychosocials είναι μια ομάδα από εθελοντές φοιτητές ψυχολογίας και όχι μόνο. Σκοπός μας είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου, πάνω σε θέματα ψυχοκοινωνικού ενδιαφέροντος που απασχολούν την κοινωνία μας.