Κλινική Υπνοθεραπεία: ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο στη διάθεσή μας!

Τι περνάει από το μυαλό σας όταν ακούτε τις λέξεις ύπνωση ή υπνοθεραπεία;

Στατιστικά, οι πιθανότητες να περνούν από τον νου σας εικόνες όπως αυτή που υπάρχει στο ενδεικτικό βίντεο είναι πολύ αυξημένες. «Μάγοι»«υπνωτιστές» που κουνώντας επιδέξια τα ρολόγια τους ή που με ένα τους άγγιγμα ή χτύπημα του χεριού «σε βάζουν για ύπνο», σε κάνουν να γαβγίζεις κ.τ.λ. Η λίστα με όλα αυτά τα παράδοξα δεν τελειώνει ποτέ. Αυτές είναι οι εικόνες που έχουμε από την τηλεόραση, από τον κινηματογράφο, από το διαδίκτυο ήδη από την παιδική μας ηλικία.

Είναι εικόνες που συνήθως έχουν στόχο την ψυχαγωγία ή εξυπηρετούν τις ανάγκες κάποιας ταινίας που ο πρωταγωνιστής «υπνωτίζεται», περιπλανιέται σε προηγούμενές του ζωές και ξυπνάει έντρομος και γεμάτος αγωνία. Όλα αυτά εξυπηρετούν σκοπούς στους οποίους αναφέρομαι περισσότερο για να μπορέσουμε να τους διαχωρίσουμε στο μυαλό μας από τους σκοπούς που πραγματικά εξυπηρετεί η Κλινική Υπνοθεραπεία.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η Κλινική Ύπνωση εξυπηρετεί ψυχοθεραπευτικούς σκοπούς και ο στόχος της είναι η θεραπεία. Κι αν το καλοσκεφτούμε, δε θα μπορούσε να έχει κάποιον άλλο στόχο από τη στιγμή που η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται σε κλινικό επίπεδο από επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας. Αυτό λοιπόν το θεραπευτικό εργαλείο, για να μπορεί να εξυπηρετεί θεραπευτικούς σκοπούς, ασφαλώς έχει τις ρίζες του στην επιστήμη της ψυχολογίας.

Η ψυχολογική και η φιλοσοφική σκέψη, η προσωποκεντρική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού, η φαινομενολογία, η Σύγχρονη Συγκινησιακή Νευροεπιστήμη συναντιούνται και ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ειδικά διαμορφωμένες και δομημένες θεραπευτικές τεχνικές, προκειμένου να βοηθήσουν έναν ψυχοθεραπευτή να βοηθήσει τους θεραπευόμενούς του να απελευθερώσουν τον εαυτό τους από συναισθήματα, επαναλαμβανόμενα περιοριστικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς, ψυχοσωματικά προβλήματα που τους εμποδίζουν από το να ζουν μια ψυχικά ισορροπημένη ζωή που θα μπορεί να είναι λειτουργική και προσανατολισμένη στο παρόν και το μέλλον τους και όχι στο παρελθόν τους.

Και αυτό επιτυγχάνεται καθώς μέσω της Κλινικής Υπνοθεραπείας, η οποία ανήκει στις θεραπείες Συναισθημάτων/Υποσυνείδητου όπως ονομάζονται, έχουμε τη δυνατότητα να εργαστούμε κινητοποιώντας το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, όπου «κατοικεί» ο συναισθηματικός μας εαυτός. Άμεσα λοιπόν εντοπίζουμε εκεί, στην πηγή του συναισθηματικού μας κόσμου, τις δυσλειτουργικές συναισθηματικές καταγραφές και εμπειρίες του ατόμου και τις επεξεργαζόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην είναι πια τραυματικές και δυσφορικές.

Η αλλαγή που γίνεται σε βαθύ συναισθηματικό – υποσυνείδητο επίπεδο δε μπορεί παρά να φέρει την αλλαγή στον τρόπο που σκεπτόμαστε και κατ’ επέκταση στον καθημερινό τρόπο δράσης. Αυτό συμβαίνει, αφού από βιολογική σκοπιά, κινητήριος δύναμη της συμπεριφοράς μας είναι η συγκινησιακή (συναισθηματική) μας αντίδραση σε μια κατάσταση. Όλα τα υπόλοιπα έπονται αυτής.

Έχω αναφερθεί και σε άλλα άρθρα για τα άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα της μεθόδου και τη σύντομη διάρκειά της. Αισθάνομαι πως είναι σημαντικό πάνω σε αυτά να κάνω κάποιες διευκρινίσεις, καθώς συχνά παρερμηνεύονται. Πράγματι, η θεραπευτική αυτή μέθοδος είναι σύντομη, επειδή είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει αρχή, μέση και τέλος και δε διαρκεί χρόνια όπως άλλες μορφές ψυχοθεραπείας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι σε μια-δυο συνεδρίες ο θεραπευτής θα χρησιμοποιήσει την Υπνοθεραπεία και σαν ένας άλλος «μάγος» από αυτούς που βλέπουμε στα ψυχαγωγικά σόου θα φέρει με ακατανόητους τρόπους την αλλαγή στη ζωή του ατόμου που ζητάει βοήθεια.

Η Σύγχρονη Κλινική Υπνοθεραπεία είναι θεραπευτική μέθοδος και όπως κάθε άλλη ψυχοθεραπευτική διαδικασία χρειάζεται το χρονικό διάστημα κάποιων μηνών προκειμένου να ολοκληρωθεί και να φέρει τα θετικά αποτελέσματα που επιθυμούμε. Και σε αυτό το χρονικό διάστημα ο θεραπευόμενος είναι παρών, δεν κοιμάται, έχει συνείδηση του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται όπως επίσης έχει συνείδηση του εαυτού του και όσων συμβαίνουν. Ακόμα, έχει πλήρη έλεγχο του εαυτού του και συμμετέχει στην διαδικασία για την οποία ενημερώνεται από τον θεραπευτή καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας προκειμένου να την κατανοεί και να αισθάνεται ασφαλής μέσα σε αυτή.

Θα ήταν εξαιρετικά ευχάριστο για όλους μας αν υπήρχε ένας πιο εύκολος δρόμος προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις εσωτερικές μας δυσκολίες. Παρόλα αυτά, ο ψυχισμός μας είναι εξαιρετικά πολυδιάστατος και σύνθετος, για να μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο. Χρειάζεται χρόνος και πάνω από όλα η δική μας πρόθεση και προσωπική επιλογή για αυτή την πολυπόθητη αλλαγή προκειμένου να διαφοροποιηθούν μέσα μας πράγματα που εδώ και τόσα χρόνια κουβαλάμε και μας «βασανίζουν». Το θετικό είναι πως, παρά τη διάρκειά τους στον χρόνο, υπάρχουν τρόποι για να συμβεί η αλλαγή (και εδώ αναφέρομαι σε όλες τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις) και όταν συμβαίνει, τότε συνειδητοποιούμε πως άξιζε ο κόπος.

Έτσι, μόνο όταν εμείς το αποφασίσουμε, η Κλινική Υπνοθεραπεία είναι στη διάθεσή μας προκειμένου να δουλέψει για εμάς και να φέρει στη ζωή μας την θεραπευτική αλλαγή που πηγάζει από το βαθύ υποσυνείδητο επίπεδο του νου μας. Ας μην ξεχνάμε πως ένα πρόβλημα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά όταν εντοπίζεται και θεραπεύεται η ρίζα του, γιατί η ρίζα είναι που το συντηρεί. Αυτή η ρίζα είναι η αρχή της ύπαρξής του. Όσον αφορά τα ψυχικά μας προβλήματα λοιπόν, η ρίζα βρίσκεται στο υποσυνείδητο.

Από την Άννα Λιάσκα (Ψυχοθεραπεύτρια στο Θεραπευτικό μονοπάτι)

www.therapypath.gr

Δημιουργήσαμε το Θεραπευτικό Μονοπάτι με στόχο να βοηθήσουμε μέσω της ψυχοθεραπείας τους ανθρώπους που απευθύνονται σε εμάς. Ανθρώπους που αναζητούν άλλους, ίσως πιο αποτελεσματικούς τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίζουν και να διαχειρίζονται τις δυσκολίες που τους φέρνει η ζωή και τα θέματα που τους απασχολούν.