Μύθοι και αλήθειες για τα άτομα με ψυχολογικές παθήσεις

ΜΥΘΟΣ: Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι επικίνδυνοι και απρόβλεπτοι.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν θεραπεία για την σχιζοφρένεια δεν είναι περισσότερο επικίνδυνοι από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι πιθανότερο να είναι τα θύματα της βίας παρά οι θύτες.

ΜΥΘΟΣ: Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι σπάνια.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο επηρεάζονται από κάποια ψυχική διαταραχή κατά την διάρκεια της ζωής τους.

ΜΥΘΟΣ: Αν μιλάς με ανθρώπους για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που έχουν, θα αισθανθούν πραγματικά άσχημα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Να σέβεσαι τα συναισθήματα των φίλων σου ακόμη κι αν σου είναι δύσκολο να τα κατανοήσεις! Η υποστήριξή σου όμως είναι το πιο σημαντικό για τους ανθρώπους αυτούς.

ΜΥΘΟΣ: Τα προβλήματα ψυχικής υγείας προκαλούνται μόνο από αρνητικές εμπειρίες.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι βιολογικοί παράγοντες, το κοινωνικό περιβάλλον και οι στρεσογόνες καταστάσεις διεγείρουν συχνά ψυχικά προβλήματα.

ΜΥΘΟΣ: Οι ψυχικές ασθένειες είναι μεταδοτικές.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από το να πιστεύει κάποιος ότι οι ψυχικές παθήσεις μπορεί να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΜΥΘΟΣ: Οι ψυχικές παθήσεις είναι ανίατες.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις όσον αφορά την σοβαρότητα και ο όρος «ψυχικές παθήσεις» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα! Όμως οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να θεραπευτούν επιτυχώς!

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Γεννήθηκα στα Ιωάννινα αλλά έζησα μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες χρονιές της ζωής μου στο Βελιγράδι και στην Αθήνα, όπου σπούδασα αντίστοιχα την Ψυχολογία και ειδικεύτηκα στην Ομαδική και Ατομική Ψυχοθεραπεία. Στην Αθήνα εκπαιδεύτηκα στην Θεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους καθώς και στο Μορενικό Ψυχόδραμα στο Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης Αθηνών και στο Ινστιτούτο Ψυχοδράματος Αθηνών αντίστοιχα. Ακόμη πραγματοποίησα σπουδές στην Παιδοψυχολογία, τη Συμβουλευτική και το Life Coaching, την οργάνωση και ηγεσία ΜΚΟ, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχω σπουδάσει Ειδική Αγωγή και φροντίδα των ΑμεΑ. Πραγματοποίησα σειρά εισηγήσεων σε Πανελλήνια Συνέδρια και είχα συμμετοχή σε Παγκόσμια Συνέδρια Ψυχολογίας και Οικογενειακής Θεραπείας. Εργάστηκα για μια δεκαετία σε δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Πρόνοιας και από το 2012 κι έπειτα δραστηριοποιούμαι σαν ελεύθερος επαγγελματίας σε ιδιωτικό χώρο Ψυχολόγου / Ψυχοθεραπευτή.