«Η Σοφία της ζωής εμπεριέχεται στην εξάλειψη των μη ουσιαστικών πραγμάτων»
Lin Yutang
«Είναι Πολύπλοκο». Και όμως! Είναι δυνατόν να καταπολεμήσετε την Πολυπλοκότητα στη ζωή σας. Τα σημάδια της πολυπλοκότητας είναι εμφανή στη ζωή και στην εργασία μας. Μήπως χάνουμε την ουσία μέσα σε όλα αυτά;
Είμαι σίγουρη ότι αυτή είναι μία ερώτηση που είτε την κάνετε στον εαυτό σας είτε την «αισθάνεστε» με ανασφάλεια, πονοκέφαλο, νεύρα – θυμό με αποτέλεσμα να σας χαλάνε την καθημερινότητα και δε σας αφήνουν να απολαύσετε αυτό που είναι ήδη εκεί: όλα αυτά για τα οποία έχετε παλέψει μέχρι τώρα να κατακτήσετε στη ζωή σας.
Η ζωή από μόνη της είναι αρκετά πολύπλοκη και εμείς τείνουμε με τις σκέψεις μας να την κάνουμε ακόμη πιο περίπλοκη.
Μήπως κάνω τη ζωή μου πολύπλοκη;
Κατ’ αρχάς, να καταρρίψουμε τον Μύθο του Multitasking. Δεν μπορείτε – και δεν γίνεται – να κάνετε ταυτόχρονα δύο πράγματα καλά. Κάτι από τα δύο δεν θα έχει το αποτέλεσμα που θα θέλατε. Ο εγκέφαλός μας δεν είναι φτιαγμένος για να κάνει συνειδητά ταυτόχρονα πράγματα.
Υποσυνείδητες προγραμματισμένες λειτουργίες (αυτόματος πιλότος) όπως ύπνος κλπ. δεν άπτονται στο Multitasking. Αλλά ακόμη και την οδήγηση ή το περπάτημα να πάρουμε ως παράδειγμα, μπορεί να μιλάτε όσο οδηγείτε ή να περπατάτε αλλά, εάν πάρετε τα μάτια σας ή την προσοχή σας από αυτό που κάνετε, τότε δε χρειάζεται να σας πω τι μπορεί να συμβεί. Άρα το πρώτο που θα βοηθούσε είναι να σταματήσετε το Multitasking.
Κάθε προσπάθεια, κάθε δραστηριότητα που κάνουμε απαιτεί ένα ποσό ενέργειας. Αυτή την ενέργεια μάς κλέβει η πολυπλοκότητα.
Έχετε ακουστά την φράση «κάηκαν τα εγκεφαλικά μου κύτταρα»; Εγώ, πάντως, τη λέω συχνά. Και δεν είναι μεταφορά. Η Νευροεπιστήμη έχει αποδείξει ότι ο συνεχής αρνητικός τρόπος σκέψης, το καθημερινό στρες και το άγχος που δημιουργείται δεν υπονομεύει μόνο την υγεία μας και το σώμα μας αλλά και τον εγκέφαλό μας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εστιάσουμε στα ουσιώδη αλλά και να μην βλέπουμε τυχόν λύσεις που παρουσιάζονται στα προβλήματά μας.
Έχουμε πολλές επιλογές
Ο Peter Drucker έχει πει: «Σε μερικές εκατοντάδες χρόνια, όταν η ιστορία της εποχής μας θα γραφτεί από μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, είναι πιθανό ότι το πιο σημαντικό γεγονός που θα δουν οι ιστορικοί δεν είναι η τεχνολογία ούτε το διαδίκτυο ούτε το ηλεκτρονικό εμπόριο. Είναι μια άνευ προηγουμένου αλλαγή στην ανθρώπινη κατάσταση. Για πρώτη φορά – κυριολεκτικά – ένας σημαντικός και ταχέως αναπτυσσόμενος αριθμός ανθρώπων έχει επιλογές. Για πρώτη φορά, θα πρέπει να διαχειριστούν τον εαυτό τους. Και η κοινωνία είναι εντελώς απροετοίμαστη για αυτό».
Πραγματικά, είναι τόσες πολλές οι επιλογές μας σήμερα που δεν ξέρουμε τι να επιλέξουμε σε πολλές περιπτώσεις. Σκεφτείτε το λίγο. Μέχρι πρότινος τα πάντα ήταν προτεραιότητα. Τώρα, εν μέσω πανδημίας, ελαχιστοποιήθηκαν οι επιλογές μας.
Τα πολλά έγιναν λίγα και όλοι εστιάσαμε στα ουσιώδη: Να είμαστε υγιείς, να είμαστε καλά με τους δικούς μας ανθρώπους και να μπορέσουμε να εργαστούμε για τα προς το ζην μας. Όλα τα άλλα που υποχρεωτικά στερηθήκαμε, όπως οι έξοδοι ή τα ψώνια, κατά πόσο μας επηρέασαν τελικά; Εμένα πάντως όχι πολύ.
Αλλά σας κάνουμε μία σύντομη ανατομία πολυπλοκότητας / ουσίας:
Σκέφτεται
Κάνει
Παίρνει
Όπως θα προσέξατε, υπάρχει ένα τρίγωνο: Σκέφτομαι, Κάνω, Παίρνω.
Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς λέμε ότι θα χαλαρώσουμε, θα ηρεμήσουμε, θα κάνουμε λίστα προτεραιοτήτων και ό,τι τέλος πάντων προτείνεται από τους ειδικούς της παραγωγικότητας, πολύ λίγοι το καταφέρνουμε.
Από τη στιγμή οποιουδήποτε ερεθίσματος γύρω μας μέχρι την στιγμή που θα αντιδράσουμε, υπάρχει ένα πολύ μικρό παράθυρο χρόνου. Εκείνη τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναπνεύσουμε, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την οποιαδήποτε αντίδρασή μας. Αυτό είναι η τέχνη του Mindfulness.
T. S. Eliot
Η ουσία όμως είναι ότι, για να μπορέσουμε να κάνουμε ή να μάθουμε το οτιδήποτε στη ζωή μας, πρέπει να καταλάβουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε, που αντιδρούμε (κάνουμε) και τι παίρνουμε τελικά από όλο αυτό. Αλλιώς κανένας «γκουρού» και κανένα βιβλίο δεν θα μας δώσει τα μόνιμα αποτελέσματα που αναζητάμε.
Οπότε, σας καλώ να ρίξετε μια ματιά στον εσωτερικό σας κόσμο και να σκεφτείτε τι είναι σημαντικό για εσάς να κάνετε για να πάρετε τα αποτελέσματα που θέλετε.
1 λεπτό την ημέρα για περισσότερη ενέργεια και διαύγεια
«Πνίγομαι», «πήζω», «δεν προλαβαίνω». Σας θυμίζουν κάτι αυτές οι φράσεις; Νομίζω πως ναι. Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είτε είστε στο σπίτι είτε στο γραφείο όταν τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά πολύπλοκα είναι να βγειτε έξω για ένα λεπτό, να πάρετε μερικές ανάσες και να γυρίσετε πίσω σε ό,τι κάνατε. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, απλά κάντε μία παύση για ένα λεπτό.
Ένα λεπτό παύσης κάθε μέρα, που θα «δώσει μία ανάσα» στον εγκέφαλο και την καρδιά σας. Αν δεν βάλετε προτεραιότητες εσείς οι ίδιοι στην ζωή σας, τότε κάποιος άλλος θα το κάνει για εσάς.
Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας και αν το κάνετε, να μου πείτε τα αποτελέσματα της πολύ μικρής αυτής άσκησης.
Βιβλιογραφία:
McKeown, G. (2014). Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less. New York: Penguin Random House Company.
1η συγγραφή στο vassilikipapadatou.com