Το μυστικό των κορυφαίων

Ένας πωλητής ξυπνάει, κοιτάζει έξω από το παράθυρό του και βλέπει να βρέχει καταρρακτωδώς. «Δεν πιστεύω να θέλουν να βγω έξω και να πουλήσω βιβλία με αυτόν τον παλιόκαιρο» μονολογεί εκνευρισμένος. Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά της πόλης, ξυπνάει ένας άλλος πωλητής. Κοιτάζει έξω από το παράθυρό του, βλέπει να βρέχει καταρρακτωδώς και λέει: «Τι φανταστικός καιρός να βγω για πωλήσεις, μια που όλοι θα κάτσουν στα σπίτια τους, ιδίως οι άλλοι πωλητές!».

Το νόημα και η ερμηνεία κάθε γεγονότος που μας συμβαίνει στην ζωή εξαρτάται από το πλαίσιο αναφοράς στο οποίο την τοποθετούμε. Αν αλλάξουμε το πλαίσιο, το νόημα αλλάζει αμέσως. Ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία προσωπικής ανάπτυξης είναι να μάθετε πώς να τοποθετείτε μία εμπειρία στο καλύτερο πλαίσιο αναφοράς. Αν αλλάξουμε το πλαίσιο, το νοηματικό περίχωρο, το νόημα αλλάζει αμέσως. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αναπλαισίωση.

Οι άνθρωποι τείνουν να προσδίδουν στα γεγονότα μια συγκεκριμένη ερμηνεία βασιζόμενοι κυρίως σε προηγούμενες εμπειρίες τους, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι να ερμηνεύσουμε την συγκεκριμένοι εμπειρία.

Κλειδί της επιτυχίας στην ζωή είναι να αναπαριστάτε συνεχώς τις εμπειρίες σας με τρόπους που σας ενδυναμώνουν. Ξέρουμε από την ψυχολογία ότι η συναισθηματική διαδικασία που ακολουθεί ο άνθρωπος είναι σταθερή και ισχύει για όλους. Πρώτα είναι η σκέψη, η σκέψη γεννάει ένα συναίσθημα, το συναίσθημα δημιουργεί μία ενέργεια και η ενέργεια ένα αποτέλεσμα.

Με την αναπλαισίωση πετυχαίνουμε, αλλάζοντας την αρχική σκέψη μας για ένα γεγονός, να αλλάξουμε τελικά και το αποτέλεσμα. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε το πιο χρήσιμο πλαίσιο για κάθε εμπειρία, ώστε να την μετατρέψετε σε κάτι που λειτουργεί υπέρ σας και όχι εναντίον σας. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο προπονητής μου μου φωνάζει διαρκώς, θα με οδηγούσε στην σκέψη ότι δεν με εκτιμά. Η σκέψη αυτή θα με έκανε να νιώθω απόρριψη, θυμό και εντέλει οργή. Η ενέργεια που θα ακολουθούσε θα ήταν να είμαι αδιάφορος και προκλητικός στην προπόνηση και το αποτέλεσμα να βρεθώ γρήγορα εκτός ομάδας. Τι θα γινόταν όμως αν σας έλεγα ότι ο προπονητής σας σας φωνάζει γιατί σας πιστεύει; Ότι σας θεωρεί σημαντικό παίχτη της ομάδας και ότι βλέπει στο πρόσωπό σας έναν μελλοντικό ηγέτη; Πώς νιώθετε τώρα; Τι συναισθήματα σάς δημιουργούνται και πώς θα ήταν η απόδοσή σας στην επόμενη προπόνηση;

Ξεκινήστε να βάζετε την αναπλαισίωση σε όλους τους τομείς της ζωής σας και μετά παρακολουθήστε πώς η ζωή σας θα αλλάζει προς το καλύτερο. Άλλωστε, η πιο διάσημη αναπλαισίωση στην ιστορία ήταν αυτή ενός διάσημου στρατηγού που κατά την διάρκεια μιας σφοδρής εχθρικής επίθεσης φώναξε στους στρατιώτες του: «Δεν υποχωρούμε παρά μόνο προελαύνουμε προς διαφορετική κατεύθυνση».

Από τον Χρήστο Αγαπητό (Life Coaching)

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!