«Το Σύνδρομο της Σταχτοπούτας»

Η ψυχοθεραπεύτρια, Cowlette Dowling, την δεκαετία του 1980 έγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Το Σύνδρομο της Σταχτοπούτας», στο οποίο για πρώτη φορά αναφέρθηκε ο φόβος της ανεξαρτησίας της γυναίκας με αυτόν τον όρο. Τι είναι όμως ο φόβος ανεξαρτησίας των γυναικών και πόσο αφορά τις γυναίκες του σήμερα;

Είναι γνωστό ότι από πολύ παλιά οι γυναίκες «ανήκαν» κάπου. Αρχικά στον πατέρα τους και ύστερα στον σύζυγό τους. Ζούμε σε μία εποχή που αυτό έχει αλλάξει. Όμως, παρότι πολλές γυναίκες σπουδάζουν, μένουν μόνες, ζουν ανεξάρτητες, δουλεύουν, μόλις βρουν τον «πρίγκηπα» εγκαταλείπουν την καριέρα τους και εν συνεχεία τον εαυτό τους. Αυτό οφείλεται και στον τρόπο που έχει μεγαλώσει η κάθε γυναίκα. Γονείς που είναι υπερπροστατευτικοί φαίνεται να ανατρέφουν κόρες με το προαναφερθέν «σύνδρομο».  

Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον που στερεί την ελεύθερη βούληση και το δικαίωμα της απόφασης είναι λογικό η αυτοπεποίθηση του κοριτσιού να πλήττεται και να το κάνει να νιώθει ανίκανο στο να πραγματοποιήσει οτιδήποτε μοναχό του. Επιπροσθέτως, τα παραμύθια με τις ιδανικές ιστορίες αγάπης ενισχύουν την πεποίθηση ότι η γυναίκα είναι αδύναμη ως μονάδα και γίνεται πρότυπο άντρα  ο «πρίγκηπας» που θα την προστατεύει εφ’ όρου ζωής. 

Τα δύο κυριότερα «συμπτώματα» του συνδρόμου είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η αναποφασιστικότητα, τα οποία την εμποδίζουν στην επαγγελματική της κυρίως πορεία.  Η σύγχρονη σταχτοπούτα αναπτύσσει τον φόβο της ανεξαρτησίας, γιατί με αυτόν έχει διαπαιδαγωγηθεί. Πρόκειται για μία ασυνείδητη εξάρτηση που έχει η γυναίκα ώστε να υπάρχει πάντα κάποιος να την φροντίζει.

Το Σύνδρομο της Σταχτοπούτας στο σήμερα:

Τα δεδομένα της κοινωνίας μας έχουν αλλάξει. Οι γυναίκες στην πλειοψηφία τους είναι πιο ανεξάρτητες από ποτέ. Έχουν κατακτήσει ηγετικές θέσεις στην καριέρα τους και είναι καθ’ όλα ανεξάρτητες. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουν και έρχονται αντιμέτωπες με την πραγματικότητα, που ενίοτε είναι σκληρή, επιστρέφουν στον τρόπο που έχουν γαλουχηθεί οπότε ψάχνουν το στήριγμα που θα τους προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια. Με αυτό τον τρόπο εξηγείται και ο λόγος που αρκετές ακόμα και σήμερα επιμένουν να προσπαθούν να κρατήσουν μία δυσλειτουργική σχέση. Εγκλωβίζονται, δηλαδή, στο παραμυθένιο πρότυπο της ιδανικής σχέσης όπως τους έχει διδαχθεί. 

Τι πρέπει να κάνει η σύγχρονη σταχτοπούτα ώστε να απεμπλακεί από την φοβία ανεξαρτησίας; 

Πρώτον, (και κατά την γνώμη μου σημαντικότερο όλων) είναι να πιστέψει στον εαυτό της! Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ένας από τους παράγοντες εμφάνισης και διαιώνισης του συνδρόμου. Δεύτερον, να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί η ίδια να δημιουργήσει την ευτυχία της βασιζόμενη στον εαυτό της, τις δυνάμεις και τις ικανότητές της. Τρίτον, να κατανοήσει ότι η επιτυχία στην ζωή της δεν πρέπει να είναι ταυτόσημη με τον ερχομό του «πρίγκηπα». Τέλος, η κάθε γυναίκα είναι ικανή να χτίσει το δικό της παλάτι, μόνη της εφόσον μάθει να πατάει γερά στα πόδια της. 

Οι γονείς και ιδιαίτερα οι μητέρες που μεγαλώνουν κόρες θα πρέπει να τις μάθουν να έχουν την δική τους προσωπικότητα και να είναι ανεξάρτητες, ώστε να είναι οι ίδιες ο κύριος συντελεστής για την ευτυχία τους. 

Όπως έχει πει και η ίδια η Cowlette Dowling: «Μία και μοναδική ελπίδα υπάρχει για μας τις γυναίκες να απελευθερωθούμε πραγματικά κι αυτή είναι να χειραφετηθούμε από μέσα». 

Είμαι η Αναστασία και τα τελευταία 6 συναπτά έτη ασχολούμαι με την Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. Μεγάλη μου αγάπη όμως παραμένει η Εγκληματολογία. Στην ζωή μου αλλά και μέσα από την δουλειά μου προσπαθώ να πρεσβεύω όσο πιο πίστα μπορώ το: «Όταν εστιάζεις μόνο στα προβλήματά σου θα έχεις μόνο πάρα πάνω προβλήματα. Όσο, όμως, εστιάζεις στις δυνατότητές σου θα σου παρουσιάζονται μόνο πάρα πάνω ευκαιρίες.»