Τοξικότητα: Περίεργη και δυσνόητη λέξη…

Γιατί να αποφασίσω να αλλάξω μια κατάσταση εφόσον υπάρχει η επιλογή του συμβιβασμού; Γιατί να αποφασίσω να δημιουργήσω ή να διαλύσω μια σχέση, φιλική ή ερωτική, εφόσον έμαθα να ζω υπό διαφορετικές συνθήκες; Γιατί να αποφασίσω να ξεκινήσω ένα χόμπι εφόσον θα σπαταλήσω ελεύθερο χρόνο και δεν γνωρίζω εξαρχής τι θα μου προσφέρει; Γιατί να αποφασίσω να ξεκινήσω το διάβασμα εφόσον μπορεί να αποτύχω στις επερχόμενες εξετάσεις; Γιατί να αποφασίσω να ολοκληρώσω την εργασία μου εφόσον μπορεί να το κάνει κάποιος συνάδελφός μου; Γιατί να αποφασίσω να ανατρέψω τη ρουτίνα και τη συνήθειά μου εφόσον έμαθα να ζω με ανθρώπους ή καταστάσεις που έχουν αρνητικές επιπτώσεις πάνω μου;

Τοξικότητα… Περίεργη και δυσνόητη λέξη ως προς την ερμηνεία, καθώς πολλές φορές δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό ποια κατάσταση ή ποια σχέση και με ποιόν άνθρωπο μπορεί να είναι τοξική. Είναι όμως πραγματικά έτσι ή μήπως εμείς δεν θέλουμε να αποδεχτούμε ότι απόρροια μιας κατάστασης είναι η τοξικότητα;

Κάποιες φορές η πολλή αγάπη προς κάποιον μετατρέπεται σε εμμονές. Η έντονη επιθυμία της επιτυχίας και η αποφυγή της ματαίωσης παράγει άγχος. Ο συμβιβασμός στον υφιστάμενο τρόπο ζωής, λόγω του φόβου της αλλαγής, οδηγεί στη διατήρηση αρνητικών ενδεχομένως βιωμάτων.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η προσπάθεια να «αλλάξουμε» ή να μας «αλλάξουν» οι γύρω μας, διότι αφενός, αδυνατούμε να αποδεχτούμε την ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει τις προσωπικότητες των ανθρώπων, και αφετέρου, να απομακρυνθούμε από εκείνους, με τους οποίους «δεν ταιριάζουμε», ή από εκείνες τις καταστάσεις που δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα.

Οι κακές συνήθειες δεν σχετίζονται μόνο με το κάπνισμα, το αλκοόλ, ή τη διατροφή. Κακή συνήθεια αποτελεί και η διατήρηση μιας ρουτίνας που συνεχίζει να υφίσταται ανεξάρτητα με τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στον ψυχισμό μας. Όλοι ξέρουμε ποια θα ήταν η «σωστή-υποκειμενική» έκβαση μιας υπόθεσης και το πρόβλημα έγκειται στην μη αποδοχή αυτής της λύσης.

Από την Στεφανογιάννη Όλγα

Δείτε βίντεο με θέματα ψυχοκοινωνικού ενδιαφέροντος στο κανάλι ψychosocials

Οι Ψychosocials είναι μια ομάδα από εθελοντές φοιτητές ψυχολογίας και όχι μόνο. Σκοπός μας είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου, πάνω σε θέματα ψυχοκοινωνικού ενδιαφέροντος που απασχολούν την κοινωνία μας.