Αναστάσης Κολοβός και Χρήστος Καρνάβας: «Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνο με τη καρδιά, η ουσία είναι αόρατη στα μάτια»

Ο Μικρός Πρίγκιπας, το σπουδαίο αυτό βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιν-Εξυπερύ, που έχει γραφτεί για μικρούς και μεγάλους μεταφέρεται θεατρικά από 29 Οκτωβρίου και για τέσσερις παραστάσεις στο Από Μηχανής Θέατρο. Η διασκευή του λογοτεχνικού κειμένου και η σκηνοθεσία ανήκει στους Σωτήρη Tαχτσόγλου και Αναστάση Κολοβό, οι οποίοι με τη μικτή συμπεριληπτική θεατρική τους ομάδα Όνειρο Είναι θέλουν να εκφράσουν μέσα από τη τέχνη ότι δεν υπάρχουν εμπόδια, προκαταλήψεις και στερεότυπα. Με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης συνομιλώ στο yourearticles με τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Αναστάση Κολοβό και τον ηθοποιό Χρήστο Καρνάβα.

-Στις 29 Οκτωβρίου θα κάνει πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο Ο Μικρός Πρίγκιπας τον οποίο παίξατε για πρώτη φορά το καλοκαίρι στο Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τι σας έκανε να προσεγγίσετε θεατρικά το βιβλίο αυτό;

Αναστάσης Κολοβός: Κάποια στιγμή αποφασίσαμε μαζί με τον συνεργάτη μου Σωτήρη Ταχτσόγλου να προσεγγίσουμε θεατρικά τον Μικρό Πρίγκιπα. Σκεπτόμενος τη φράση της αλεπούς προς τον Πρίγκιπα «Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνο με τη καρδιά, η ουσία είναι αόρατη στα μάτια» στάθηκα στην αίσθηση της όρασης και στη σπουδαιότητα της. Η αλεπού το τονίζει όμως, ότι η ουσία είναι αόρατη στα μάτια. Και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε για τον ρόλο του Μικρού Πρίγκιπα έναν άνθρωπο με απώλεια της όρασης. Έτσι, έγινε η προσέγγιση του Χρήστου. Με τις πρόβες, ανακάλυψα στον Χρήστο έναν ταλαντούχο άνθρωπο με τέτοια αντίληψη και εργατικότητα όσο δέκα επαγγελματίες ηθοποιοί μαζί.

Χρήστος Καρνάβας: Ο Αναστάσης μαζί με τον Σωτήρη Ταχτσόγλου πήραν τη πρωτοβουλία για να ανεβάσουν το έργο. Το πρώτο τηλεφώνημα το έλαβα από τον Σωτήρη και μου πρότεινε να πρωταγωνιστήσω στη θεατρική εκδοχή του Μικρού Πρίγκιπα. Μου έστειλε το κείμενο, το μελέτησα και δέχτηκα. Κρατώ ως το πιο σπουδαίο απόφθεγμα του βιβλίου αυτό που αναφέρει η αλεπού στον Μικρό Πρίγκιπα.

-Πού εντοπίζετε τη δυναμική του βιβλίου;

Έχει τόσα κρυφά μονοπάτια που όσες φορές και αν το διαβάσεις, τα ανακαλύπτεις και τα βαδίζεις. Χρόνο με το χρόνο όσο μεγαλώνεις και ωριμάζεις τα αντιλαμβάνεσαι πιο ώριμα.

-Παρότι είναι ένα παιδικό βιβλίο, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Τι αντιπροσωπεύει για εσάς ο πιλότος και ο Μικρός Πρίγκιπας;

Ο πιλότος είναι ο κάθε άνθρωπος που έχει χάσει την παιδικότητα του ενώ ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το παιδί που έχουμε κρυμμένο μέσα μας.

-Πώς δημιουργήθηκε η θεατρική ομάδα «Όνειρο Είναι»;

Αναστάσης Κολοβός: Είναι μια συμπεριληπτική θεατρική ομάδα όπου συνυπάρχουν αρτιμελείς ηθοποιοί και ηθοποιοί με αναπηρία. Ξύπνησα ένα πρωί και αποφάσισα να οργανώσω και να δοθώ σε αυτή την ιδέα της θεατρικής ομάδας. Πιστεύω πολύ σε αυτή την ένωση. Υπάρχει δουλειά, προσπάθεια και άγχος αλλά το αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους.

-Είναι μεγάλη ανάγκη των ανάπηρων να εκφραστούν καλλιτεχνικά;

Χρήστος Καρνάβας: Βέβαια. Εγώ όταν ανεβαίνω στη σκηνή νιώθω άλλος άνθρωπος. Ανεβαίνει η αδρεναλίνη μου, είμαι τριπλά χαρούμενος. Όπως και όλων των ανθρώπων που εκφράζονται καλλιτεχνικά. Οφείλω να πω ότι εκεί έξω υπάρχει μια κοινωνία που μας δυσκολεύει να περπατήσουμε, να απολαύσουμε τη βόλτα μας, να κινηθούμε και να κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάνουν και οι αρτιμελείς άνθρωποι. Αν η κοινωνία φρόντιζε να εξασφαλίσει αυτή την ισοτιμία δεν θα κάναμε λόγο για ανάπηρους και αρτιμελείς.

-Η στάση της πολιτείας στα ζητήματα των αναπήρων;

Χρήστος Καρνάβας: Η πολιτεία δε μας βοηθάει όσο θα έπρεπε. Όχι μόνο δε μας βοηθάει αλλά βάζει και εμπόδια…

-Η συμπεριφορά των νεοελλήνων προς τους ανάπηρους;

Αναστάσης Κολοβός: Μας χαρακτηρίζει μια παντελής έλλειψης παιδείας και πολιτισμού. Όχι μόνο προς τους ανάπηρους. Στον τρόπο που οδηγάμε, στο πως συμπεριφερόμαστε στον σερβιτόρο καφέ, στο πως συμπεριφερόμαστε σε ένα τετράποδο που πετάγεται μπροστά μας… Ζούμε σε μια απάνθρωπη τσιμεντούπολη η οποία μας έχει αλλοτριώσει πλήρως.

-Τα όνειρα σας για το μέλλον;

Αναστάσης Κολοβός: Να καταφέρω μικρές προσωπικές επαναστάσεις.

Χρήστος Καρνάβας: Να συνεχίσω να ασχολούμαι με τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες.

-Αναστάση και Χρήστο σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εμείς σε ευχαριστούμε.

Όνειρο Είναι

«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ »

του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Μια παιδική παράσταση της θεατρικής ομάδας
“ΌΝΕΙΡΟ ΕΙΝΑΙ “

Έρχεται στο “Από Μηχανής” Θέατρο

Η ομάδα «Όνειρο είναι», είναι μια μικτή συμπεριληπτική ομάδα (συμμετέχουν καλλιτέχνες με αναπηρία). Στόχος της θεατρικής ομάδας, είναι να ξεπεράσει τα εμπόδια, τις ρατσιστικές προκαταλήψεις και κάθε είδους στερεότυπα στην τέχνη. Βασικός της δε στόχος, είναι να επισημάνει ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ανθρώπων, όπως και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα αναπηρίας στην Τέχνη. Η ομάδα τέχνης «Όνειρο είναι», δημιουργήθηκε το 2023 απ’ τους ηθοποιούς Αναστάση Κολοβό και Σωτήρη Ταχτσόγλου.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

“Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ” του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, έπειτα από την πρεμιέρα του στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, το καλοκαίρι του 2023, στο Bobos Arts Festival, θα προσγειωθεί από το γαλαξιακό ταξίδι του στην Αθήνα στο θέατρο Από μηχανής. Η ομάδα «Όνειρο είναι», θα είναι εκεί να τον υποδεχτεί και να ξεδιπλώσει μαζί του την όμορφη ιστορία του. Σας περιμένουμε για ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του μικρού πρίγκιπα. Ελάτε να ανακαλύψουμε με τους μικρούς μας φίλους τα νοήματα του έργου που έχουν να κάνουν με την φιλία, την αγάπη, την αφοσίωση, την αποδοχή, την αγάπη για το περιβάλλον αλλά κυρίως να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά σε αυτό που δυστυχώς τα περισσότερα δεν μαθαίνουν μεγαλώνοντας…ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ!
Όπως λέει και η Αλεπού στον μικρό πρίγκιπα… «μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά… την ουσία δεν την βλέπουνε τα μάτια».
Η παράσταση κατόπιν συνεννόησης είναι προσβάσιμη στην νοηματική γλώσσα, από την υπέροχη Σοφία Ρομπόλη και απευθύνεται σε παιδιά 3 εως 103 χρόνων. Επίσης έχει τη δυνατότητα, να μεταφερθεί σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, πολύ ευέλικτα με μικρό κόστος στην Αττική αλλά και στην επαρχία.
Από την ομάδα “Όνειρο είναι” μια τεράστια αγκαλιά σε όλους και όλες!!!
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά | Για παιδιά από 3+

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
Διασκευή κειμένου – Σκηνοθεσία: Αναστάσης Κολοβός, Σωτήρης Ταχτσόγλου
Ψυχογράφημα ρόλων: Αθανασία Κούσουλα (Σύμβουλος ψυχικής υγείας)
Παίζουν: Αναστάσης Κολοβός, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Αλέξανδρος Τρανουλίδης, Χρήστος Καρνάβας, Μαρία Παπαιωάννου, Γιάννης Μητάς, Μαρία-Ζωή Τερζοπούλου, Gerald Stakaj, Πηνελόπη Χαλκιά.
Χορεύουν με αναπηρικό αμαξίδιο: Γιώργος Χρηστάκης, Έλλη Μπογιάκη
Τραγουδάει ζωντανά επι σκηνής και παίζει: Σαλίνα Γαβαλά
Μουσική-σύνθεση: Δημήτρης Ευαγγελινός
Στίχοι τραγουδιών: Μίνα Βρανοπούλου, Μελίνα Παγώνη
Σκηνικά κοστούμια: Ανθή Πετρουλάκη,
Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης
Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολωμού
Trailer: Σπύρος Ρασιδάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Πηνελόπη Χαλκιά
Φωτογραφίες: Γιώργος Ζακάπας, Βασίλης Καζής
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Art Director – Booking Agent: Χαρά Ευδαίμων

Χορηγοί: ” KONSTANTATOS TRANSPORTATION ” , Fs-stroma
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, HOME RADIO, Bobos FamilyRADIO, Ιnfluencemag.gr

Όνειρο Είναι

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ – ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 29/10, ΩΡΑ: 14:30
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 5/11, ΩΡΑ: 14:30
ΚΥΡΙΑΚΗ 12/11, ΩΡΑ: 14:30
ΚΥΡΙΑΚΗ 19/11, ΩΡΑ: 14:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10 € προπώληση
8 € Μειωμένο (ειδικές τιμές για γκρουπ)
6€ ΑΜΕΑ

«Ο μικρός πρίγκιπας» από τη μικτή συμπεριληπτική ομάδα «Όνειρο είναι» των Αναστάση Κολοβού και Σωτήρη Ταχτσόγλου: εδώ

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...

One thought on “Αναστάσης Κολοβός και Χρήστος Καρνάβας: «Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνο με τη καρδιά, η ουσία είναι αόρατη στα μάτια»

Comments are closed.