Φώτης Σιώτας: «Όλα στραβά γινήκανε και όλα είναι ωραία»

Με τον Φώτη Σιώτα ήθελα να κάνω εδώ και καιρό μια συνέντευξη. Πότε δε μπορούσε εκείνος, πότε δεν μπορούσα εγώ και όλο δίναμε αναβολή. Τον «ξέρω» από την εποχή που ήταν μέλος στους Επισκέπτες και συνεργαζόταν με τον Γιάννη Αγγελάκα. Την μεγάλη μου όμως έκπληξη την βίωσα όταν άκουσα τον δίσκο που έγραψε με τον στιχουργό Θοδωρή Γκόνη, «Τα Δεύτερα γιατί Κουράστηκαν τα Πρώτα». Εκεί, αντιλήφθηκα το μεγαλείο του στη σύνθεση. Σήμερα, με αφορμή τη συναυλία του στο Gazarte την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου συνομιλούμε στο yourearticles.

-Γεννήθηκες στη Θεσσαλονίκη. Οι μνήμες των παιδικών σου χρόνων;

Μεγάλωσα στο Ντεπώ στις αλάνες, στις βόλτες στα ρέματα, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο παιχνίδι στο δρόμο. Ήταν μια εποχή που όλοι ήμασταν έξω όλη την ημέρα.

-Η ανάμνηση που σε έχει σημαδέψει;

Σκέφτομαι με μεγάλη τρυφερότητα τη γιαγιά μου τη Ζωζώ που είχε σκλήρυνση και ήταν στο καροτσάκι , τον παππού μου που την φρόντιζε με μεγάλη τρυφερότητα ,τα καναρίνια που είχε την αυλή του σπιτιού μας, μιας μονοκατοικίας στο Ντεπώ ,τότε που ήταν γεμάτο μονοκατοικίες . Αλλά τις πήρε η αντιπαροχή.

-Πώς στράφηκες στη μουσική;

Μου άρεσε πολύ το τραγούδι. Από μικρός σε χορωδίες και σε ωδεία . Η μητέρα μου με πήγαινε σε αρκετές συναυλίες από μικρό. Ήταν κάτι που με ενθουσίαζε και πήρα αυτό το δρόμο.

-Τι ήταν αυτό που σε γοήτευσε στο βιολί;

Ο ήχος του βιολιού και η παράξενη στάση και ο τρόπος που παίζουν βιολιστές. Πρωτίστως ο ήχος.

-Τα ακούσματα που σε διαμόρφωσαν;

Πολλά και ετερόκλητα. Κλασική μουσική, το πανκ ροκ, το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, η παράδοση, οι έντεχνοι σύνθετες, οι τραγουδοποιοί από τον Σαββόπουλο και μετά. Οι Βραζιλιάνοι τροβαδούροι, οι πειραματιστές .

-Ο τρόπος που συνθέτεις τα τραγούδια σου;

Φτιάχνω συνθέσεις πάνω σε ένα όργανο στο βιολί, στην κιθάρα, στο πιάνο, στον υπολογιστή ή φτιάχνω κάποια πράγματα στο μυαλό μου. Ο τρόπος και το όργανο δεν έχει για μένα τόσο μεγάλη σημασία. Πιο πολύ με απασχολεί να έρθει στιγμή, που αυτό που έχω ,θα είναι ώριμο έτσι ώστε να πάρω την απόφαση να το εκθέσω.

-Από πού αντλείς την έμπνευση;

Η έμπνευση έρχεται μέσα απ’ τη ζωή από την καθημερινότητα αλλά και μέσα από το όνειρο, την φαντασία, το θέατρο που στήνουμε με το μυαλό μας. Το πιο βασικό όμως είναι η μαστορική. Η καθημερινή σχέση.

-Το 1993 ξεκίνησε η συνεργασία σου με τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Πως την αναλογίζεσαι;

Είμαι πολύ τυχερός που βρέθηκα με αυτούς τους ανθρώπους στην πιο δημιουργική τους περίοδο. Έζησα πολύ ωραίες στιγμές και έμαθα πολλά.

-Κομβική ήταν και η συνεργασία με τον Γιάννη Αγγελάκα.

Επίσης μεγάλη μου χαρά που συμμετείχα στους «Επισκέπτες», το όνειρο του Γιάννη Αγγελάκα για μια μεγάλη μπάντα που δυστυχώς και για αυτό το λόγο, δεν κατάφερε να επιβιώσει αλλά άφησε ισχυρό αποτύπωμα.

-Δισκογραφικά, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ο δίσκος που έγραψες με τον Θοδωρή Γκόνη και είχε τον τίτλο «Τα δεύτερα γιατί κουράστηκαν τα πρώτα». Ποια είναι τα συναισθήματα σου για αυτή τη κατάθεση;

Είναι ουσιαστικά τα πρώτα τραγούδια που έγραψα σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη που τον θαυμάζω για το συνολικό του έργο στο τραγούδι. Κατάφερα να πραγματοποιήσω το όνειρο μου, να φτιάξω ένα δίσκο με μία λαϊκή ορχήστρα και ένα σύνολο εγχόρδων και να το γράψω ζωντανά. Η δοτικότητα όλων όσων συμμετείχαν ήταν πραγματικά συγκινητική . Όλη η διαδικασία , η περιπέτεια που ζήσαμε μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσω.

-Τι δυσκολίες έχει να συναντήσει ένας ανερχόμενος καλλιτέχνης που κάνει τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία;

Οι καλλιτέχνες σήμερα πρέπει να κάνουν τα πάντα.

-Πώς κρίνεις το τοπίο στη δισκογραφία του σήμερα;

Εδώ και χρόνια δεν υπάρχει δισκογραφία έτσι όπως την ξέραμε πριν 30, 40 χρόνια. Υπάρχουν κάποιες προσπάθειες σε διάφορα είδη μουσικής από ρομαντικούς εκδότες και μέχρι εκεί. Άρα μιλάμε για ένα τοπίο το οποίο είναι διαλυμένο εδώ και χρόνια. Αυτό που γίνεται είναι να αναλαμβάνουν εξολοκλήρου την παραγωγή οι καλλιτέχνες και μετά να βγάζουν τη μουσική τους στις πλατφόρμες.

-Η διάδοση μουσικής μέσω διαδικτύου έκανε καλό ή κακό στους καλλιτέχνες;

Δεν υπάρχει κι άλλη επιλογή εκτός από το διαδίκτυο για να δείξεις τη δουλειά σου. Είναι μονόδρομος.

-Υπάρχουν άξιοι δημιουργοί σήμερα;

Υπάρχουν άξιοι δημιουργοί. Σε όλα τα είδη της μουσικής, υπάρχουν πολύ ωραία συγκροτήματα. Το μπαλάκι πέφτει και στους ακροατές. Να ψάχνουμε περισσότερο υπάρχει μουσική εκεί έξω αλλά πρέπει να την αναζητήσουμε.

-Στις 26 Οκτωβρίου θα εμφανιστείς στο Gazarte. Τι αναμένεται να ακούσουμε;

Θα παρουσιάσω τα τραγούδια των δύο δίσκων που έχω φτιάξει μαζί με τον Θοδωρή Γκόνη , «Τα Δεύτερα» και «Τα Δύο Λάθη» καθώς και τραγούδια από όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού που τα έχουμε διασκευάσει και τα αγαπάμε πολύ.

-Πώς κρίνεις τη σημερινή ελληνική κοινωνία;

Κυριαρχεί ο φόβος. Είμαστε ταλαιπωρημένοι από όλα αυτά τα χρόνια, απογοητευμένοι και καχύποπτοι.

-Την πολιτική κατάσταση στη χώρα;

Σε τέλμα. Χάος οι δομές του κράτους. Το βλέπουμε κιόλας με τις καταστροφές που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται μεγαλύτερη κινητικότητα από όλους μας για να θέτουμε τα προβλήματα και τις ευθύνες στην εξουσία και στα κόμματα.

-Τι άνθρωπος είναι ο Φώτης Σιώτας;

Δεν μπορώ να απαντήσω εύκολα για τον εαυτό μου. Ανήσυχος και πολύ πολύ βαθιά αισιόδοξος.

-Το προσωπικό σου καταφύγιο όταν όλα δείχνουν δύσκολα;

Όταν δυσκολεύουν τα πράγματα έχω ανάγκη τους ανθρώπους μου. Την σύντροφό μου, το γιο μου, την οικογένειά μου.

-Ο μεγάλος σου φόβος;

Η απανθρωπιά, η ανθρώπινη αγριότητα.

-Αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις;

Όλα στραβά γινήκανε και όλα είναι ωραία.

-Ετοιμάζεις κάτι αυτή τη περίοδο;

Έχουμε τη συναυλία στο Gazarte στις 26 Οκτώβρη, θα παίξουμε μέσα στο χειμώνα αρκετές φορές. Ασχολούμαι δυναμικά με το θέατρο. Ετοιμάζω μουσικές για καινούργιες παραστάσεις μέσα στη χρονιά. Έγκλημα και τιμωρία στο Θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, November στο ΘέατροΤζένη Καρέζη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα και άλλα που έρχονται με τη νέα χρονιά.

-Τα όνειρα σου για το μέλλον;

Να είμαι υγιής να βαδίζω το δρόμο που ξανοίγεται και να μπορέσουμε όλοι να είμαστε λίγο πιο χαρούμενοι , πιο δυνατοί, πιο φωτεινοί.

-Η συμβουλή που θα έδινες σε ένα νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα;

Εμπιστέψου το ένστικτό σου, εξασκήσου πολύ, άκου τις συμβουλές όπως αυτήν αλλά πιο πολύ άκου τη φωνή σου.

-Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν λες το όνομα Φώτης Σιώτας;

Τι να απαντήσω τώρα; 30 χρόνια αποτυχίες; Τι έκανα πάλι; Χαχαχαχαχ.

-Φώτη σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Εγώ σε ευχαριστώ.

Φώτης Σιώτας βιογραφία: εδώ

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...