Ειρήνη Μπαλτά: «Στη σύγχρονη εποχή ήρωας είναι ο καθένας μας»

Είναι η δεύτερη φορά που συζητώ με την Ειρήνη Μπαλτά. Το μοναδικό και πολύπλευρο αυτό πλάσμα σε κάνει να ταξιδεύεις στα πέλαγα των όσων απαντά. Με αφορμή το σεμινάριο Υποκριτικής και Αυτογνωσίας με τον τίτλο “Συναντώ τον Ήρωα-Γνωρίζω τον Εαυτό μου” που έχει αναλάβει και θα λάβει χώρα από τις 17 Φεβρουαρίου, τη φιλοξενώ στο yourearticles.

-Στις 17 Φεβρουαρίου θα επαναληφθεί το σεμινάριο Υποκριτικής και Αυτογνωσίας που έχεις αναλάβει με τον τίτλο “Συναντώ τον Ήρωα-Γνωρίζω τον Εαυτό μου”. Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα αυτού του σεμιναρίου;

Είναι ένα σεμινάριο που σκέφτηκα να δημιουργήσω πριν από πέντε χρόνια, προσπαθώντας να ενώσω τις διαφορετικές σπουδές μου, πάνω στην Υποκριτική και στο Life Coaching – που είναι μια μέθοδος και ένα εργαλείο για μεγαλύτερη κατάκτηση της αυτογνωσίας – και τις δύο πλέον διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες μου αυτές της ηθοποιού και της Life Coach αλλά και τις προσωπικές εμπειρίες που είχα από αυτά τα δύο διαφορετικά πλαίσια.

-Τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει η ένωση της Υποκριτικής με την Αυτογνωσία;

Η υποκριτική τέχνη μπορεί να γίνει στα χέρια μας ένα εξαιρετικό εργαλείο βαθύτερης και ευρύτερης ανακάλυψης του εαυτού μας όταν γίνεται με τρόπο στοχευμένο και εστιασμένο στο κομμάτι της αυτογνωσίας. Οι ήρωες θεατρικών έργων είναι άνθρωποι που μοιάζουν πολύ με τον καθένας μας. Μπορεί να μην μοιάζει αυτή καθεαυτή η ζωή τους αλλά συναντάμε σε αυτούς κομμάτια του εαυτού μας που έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα μας, τις πεποιθήσεις μας, τους φόβους μας, το ηθικό μας πλαίσιο, την αγωνία της ύπαρξης μας, αρχέτυπα που μας ακολουθούν από καταβολής κόσμου και τις ψυχικές υπερβάσεις που καλείται να κάνει ο καθένας μας στη ζωή του.

-Πρακτικά αυτό πώς γίνεται;

Οι συμμετέχοντες διαλέγοντας έναν ήρωα από ένα θεατρικό έργο και μπαίνοντας σε μια διαδικασία ανάλυσης του ήρωα γύρω από αυτό που νιώθει, σκέφτεται, πράττει και βιώνει, έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν κοινά σημεία με τον ήρωα τους αλλά και διαφορετικά. Μέσα από μια σειρά ασκήσεων υποκριτικής και αυτογνωσίας κατακτάμε μια βαθύτερη επίγνωση του ποιοι είμαστε, τι θέλουμε να είμαστε, αλλά και προς τα που θέλουμε εμείς να πάμε σε σχέση με τον ήρωα που επιλέξαμε. Το αποτέλεσμα είναι μια καλύτερη αίσθηση του εαυτού και ταυτόχρονα στο βαθμό που θέλει να το φτάσει ο καθένας μιας αλλαγής σε στοιχεία της προσωπικότητας μας. Γνωρίζοντας τον ήρωα καλά και αποδεχόμενοι το συνολικό χαρακτήρα και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε ή επικροτούμε όλα τα στοιχεία του, εμπνεόμαστε και μπορούμε μετά να γίνουμε εμείς οι δημιουργοί του ήρωα που θέλουμε να είμαστε εμείς στη ζωή μας. Είναι μια διαδικασία αυτοανακάλυψης που γίνεται με ένα πολύ καλλιτεχνικό, δημιουργικό και ταυτόχρονα βιωματικό τρόπο.

-Ζούμε σε μια εποχή που το να είσαι ήρωας σε προσωπικό ή συλλογικό επίπεδο σημαίνει να θεωρείσαι αγαθός και αφελής;

Πιστεύω πως πολλές φορές ξενίζει και φαίνεται περίεργο να νοηματοδοτεί κανείς διαφορετικά τη ζωή. Το σημερινό κοινωνικό πλαίσιο, μέσα από τα ΜΜΕ παρουσιάζει σαν έξυπνους, πετυχημένους και ευτυχισμένους ανθρώπους, μόνο αυτούς που έχουν οικονομική ή πολιτική δύναμη και ας την έχουν αποκτήσει με τρόπους όχι δίκαιους και πολλές φορές επιβαρυντικούς απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, ακόμα και απέναντι στο περιβάλλον. Αυτούς που γίνονται δημοφιλείς για πράγματα επιφανειακά και χωρίς ουσία. Οπότε δεν είναι πάντα εύκολο να διαχωρίζεσαι από τα κοινωνικά προσδιορισμένα στερεότυπα και αντιλήψεις.
Δεν είναι κακό να έχεις οικονομική ευημερία και να κατέχεις υψηλά αξιώματα αλλά είναι σημαντικό με ποιους τρόπους απέκτησες αυτά τα αγαθά και ύστερα πως τα διαχειρίζεσαι. Με τι προθέσεις και κίνητρα.

-Γνωρίζοντας τον εαυτό μας υπάρχει πιθανότητα να ανακαλύψομε περισσότερους από έναν ήρωες;

Οι άνθρωποι είμαστε πολύπλευρα όντα, ο εαυτός μας δεν είναι κάτι στέρεο που δεν επιδέχεται καμία αλλαγή, καμιά μεταμόρφωση. Στο μακρύ ταξίδι της Αυτογνωσίας όλοι μας ανακαλύπτουμε διαφορετικά κομμάτια μας, διαφορετικές εκφάνσεις του εαυτού μας, αυτό είναι που μας κάνει γοητευτικούς και παράλληλα δημιουργικούς αφού μπορούμε όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία μας να τα θέσουμε στην υπηρεσία μας για να δημιουργήσουμε καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ζωή.

-Τι δυσκολίες κρύβονται για έναν άνθρωπο ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση του από το σκοτάδι στο φως;

Η δυσκολία έγκειται στην αντίσταση που έχει ο ίδιος ο άνθρωπος να πάει να συναντήσει τα πιο σκοτεινά κομμάτια του. Κομμάτια που νιώθει πως δεν τον κολακεύουν, που ντρέπεται για αυτά, που τον πονάνε ή και τον τρομάζουν.

-Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες;

Η κατάδυση στα βάθη του εαυτό μας με σκοπό να τον γνωρίσουμε καλύτερα και περισσότερο, πολλές φορές δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, είναι άβολη πολύ και φέρνει στην επιφάνεια πόνο. Όμως όταν αντέξεις αυτό το δύσκολο αρχικά κομμάτι της διαδικασίας μετά νιώθεις μια μεγάλη απελευθέρωση από ψυχικά βάρη που μέχρι τότε κουβαλούσες. Έτσι ένιωσα κι εγώ όταν επιτέλους έφερα στην επιφάνεια και αντιμετώπισα, όλα εκείνα τα κομμάτια μου που με δυσκόλευαν και για καιρό δεν ήξερα ότι υπάρχουν και μπήκα τελικά στη διαδικασία να τα γνωρίσω αλλά και να μάθω να τα διαχειρίζομαι με τρόπο δημιουργικό.

-Είναι σημαντικό να αγκαλιάσουμε πέρα από το φως και το σκοτάδι της ψυχής μας;

Ναι, γιατί δεν είναι κακό που είμαστε πληγωμένοι, φοβισμένοι, απίστευτα θυμωμένοι καμιά φορά, θλιμμένοι και ατελείς. Και ο μόνος τρόπος για να θεραπευτούμε είναι να πάμε μέσα μας και με μεγάλη αγάπη και συμπόνια να φέρουμε στο φως όλα εκείνα που αρνούμαστε, ώστε να τα γνωρίσουμε, να τα επεξεργαστούμε και να τα θεραπεύσουμε για να επέλθει η κάθαρση.

-Οι αλλαγές που έχεις δει σε σένα μέσα από τη διαδικασία του life coaching;

Η θεραπευτική μου διαδικασία και το ταξίδι μου προς την αυτογνωσία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν με την προσωπική μου ψυχοθεραπεία όπου πολύ γρήγορα ξεκίνησα να βλέπω αλλαγές στον εαυτό μου, αλλαγές προς το καλύτερο. Αυτό που μου έδωσε αργότερα το Life Coaching ήταν κάποια ακόμα εργαλεία, πολύ χρήσιμα ως προς την αυτογνωσιακή διαδικασία.

-Πώς οδηγήθηκες να ασχοληθείς σε αυτό;

Η ενασχόληση με την ψυχοθεραπεία με τρόπο βιωματικό με έκανε να συνειδητοποιήσω πως ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου ήθελε να ασχοληθώ και επαγγελματικά με επαγγέλματα που άπτονται της ψυχικής υγείας, όμως λόγω της προηγούμενης επαγγελματικής μου ταυτότητας στην αρχή προβληματιζόμουν αν έπρεπε να κάνω αυτή την μεγάλη μεταστροφή και να ξανασυστηθώ αλλιώς επαγγελματικά. Με το καιρό κατάλαβα πως η αγάπη μου για το αντικείμενο της ψυχολογίας ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορούσα να την αγνοήσω όποτε και έκανα σπουδές πάνω στο Life Coaching που είναι μια μέθοδος προσωπικής ανάπτυξης η οποία σε βοηθά να αποκτήσεις επίγνωση περισσότερων όψεων του εαυτού σου που μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορεί να αγνοούσες ή να μην τις αντιλαμβανόσουν και να εμβαθύνεις στα συναισθήματα, στις σκέψεις σου και στη συμπεριφορά σου.

-Είναι μια παρεξηγημένη έννοια για το ευρύ κοινό;

Το Life Coaching μπαίνει όλο και πιο δυναμικά στις ζωές μας, και πιστεύω πως ο κόσμος καθώς μαθαίνει για αυτό ξεπερνά κάποιες προκαταλήψεις που μπορεί αρχικά να υπήρχαν. Οπότε νομίζω πως ίσως κάποιος το δει με κάποια δυσπιστία στην αρχή στο αν πραγματικά μπορεί να τον βοηθήσει και σε ποιο βαθμό. Το σημαντικό είναι ο ενδιαφερόμενος να θελήσει να έρθει σε μια πρώτη επαφή μαζί του και να μην φοβηθεί, ώστε να έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια ιδέα γύρω από αυτό. Από εκεί και πέρα ο κάθε Life Coach φέρνει μέσα στη συνεδρία την δική του προσωπικότητα και προσέγγιση όμως το σημαντικό είναι να καταφέρεις να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη στο πελάτη.

-Τα τελευταία χρόνια απέχεις από την ηθοποιία. Σου λείπει;

Είμαι ακόμα συνδεδεμένη με την τέχνη της υποκριτικής αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά της εισηγήτριας αυτού του συγκεκριμένου σεμιναρίου που συνδυάζει τις δύο πιο αγαπημένες μου τέχνες αυτή της υποκριτικής και της αυτογνωσίας γιατί και τα δύο θέλουν τέχνη και δημιουργικότητα. Αυτή η δραστηριότητα με γεμίζει και με ικανοποιεί πάρα πολύ αυτή τη στιγμή, οπότε δεν νιώθω κάποια έλλειψη. Ίσως όμως αργότερα θελήσω να γευτώ ξανά την μαγεία του θεατρικής σκηνής και της ηθοποιίας.

-Παράλληλα, δραστηριοποιείσαι μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Jukebooks.gr μέσα από την οποία μπορεί κάποιος να σε ακούσει να αφηγείσαι βιβλία.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου έχω την χαρά να συνεργάζομαι με την υπέροχη ομάδα του Jukebooks που μου αναθέτουν κάποια υπέροχα βιβλία, από μυθιστορήματα, μέχρι βιβλία αυτοβελτίωσης. Η διαδικασία της αφήγησης αν και δεν είναι μια εύκολη διαδικασία είναι όμως πολύ όμορφη και δημιουργική. Όσοι αγαπούν το βιβλίο έχουν τώρα την ευκαιρία να ακούνε βιβλία σε στιγμές που δεν θα μπορούσαν να διαβάσουν, περπατώντας ας πούμε ή καθώς οδηγούν. Στο Jukebooks.gr μπορεί κάποιος να βρει πολύ μεγάλη ποικιλία βιβλίων που θα τα ακούσει σε πραγματικά υπέροχες αφηγήσεις. Η πλατφόρμα είναι συνδρομητική και προτείνω σε όλους να τη δοκιμάσουν έστω και για ένα μήνα αφού δεν σε δεσμεύει τίποτα να συνεχίσεις τη συνδρομή μετά το τέλος του μήνα αν δεν θέλεις.

-Ποια η σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με το διάβασμα;

Συχνά χρησιμοποιούμε την δικαιολογία πως δεν έχουμε χρόνο για διάβασμα. Αλλά ο χρόνος είναι κάτι που πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς. Ίσως χρειαστεί να πάρουμε χρόνο από την τηλεόραση, η οποία μας παρασύρει αρκετά και μάλιστα πολλές φορές χωρίς καν να παρακολουθούμε κάτι ουσιαστικό. Πάντως προσωπικά αύξησα τον αριθμό των βιβλίων με τα οποία έρχομαι σε επαφή από τη στιγμή που ξεκίνησα να ακούω στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας προς τη δουλειά και επιστρέφοντας.

-Που κινούνται τα αναγνώσματά σου;

Περισσότερο θα έλεγα πως διαβάζω βιβλία αυτοβελτίωσης, όμως και κάποια μυθιστορήματα που γίνεται ψυχολογική εμβάθυνση στους χαρακτήρες των ηρώων.

-Αν η ζωή σου ήταν βιβλίο τι τίτλο θα είχε;

Ωραία ερώτηση. Νομίζω πως ο τίτλος θα ήταν Το ταξίδι της ψυχής.

-Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον;

Το μέλλον με ένα τρόπο συμβαίνει τώρα, εμπεριέχεται δηλαδή στο παρόν. Αυτό με το οποίο ασχολείσαι αυτή τη στιγμή, αυτό στο οποίο έχεις εστιάσει, αυτό το οποίο φροντίζεις και καλλιεργείς αυτή τη στιγμή, αυτό και ανθίζει τελικά σε βάθος χρόνου και δίνει καρπούς. Προσωπικά για μένα αλλά και για όλους τους ανθρώπους θα έλεγα ότι ονειρεύομαι όλοι να αποκτήσουμε την καλύτερη δυνατή και πιο ουσιαστική σχέση με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Χαίρομαι που βλέπω πως όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ο μόνος τρόπος για να βρει κάποιος γαλήνη μέσα του και να νιώσει ασφαλής είναι η προσωπική δουλειά που θα κάνει με τον εαυτό του.

Ειρήνη σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ σε ευχαριστώ.

Ειρήνη Μπαλτά το βιογραφικό της ηθοποιού: εδώ

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...