Mark F. Angelo και Fotini: «Η αποξένωση είναι η κοινή μας συνθήκη»

Ο Mark F. Angelo δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Πρόσφατα, ένωσε τις μουσικές δυνάμεις του με την ανερχόμενη ερμηνεύτρια της εγχώριας ηλεκτρονικής σκηνής Fotini και κυκλοφόρησαν το κομμάτι Lost. Με αφορμή αυτή τη κυκλοφορία συνομιλώ μαζί τους στο yourearticles.

-Πρόσφατα, κυκλοφόρησε η κοινή σας δημιουργία, το τραγούδι με τίτλο Lost. Πώς προέκυψε;

Mark F. Angelo: Εγώ μένω στη Πετρούπολη, όπως και η Φωτεινή. Γνωριστήκαμε μέσω του πατέρα της, του Τίμου Δήμου, που είναι ιδιοκτήτης του Vecchio Cafe στο οποίο εγώ συχνάζω. Ήρθαμε σε επαφή, πήγαμε στο στούντιο και την άκουσα. Μου άρεσε πολύ η φωνή της και ο τρόπος που τραγουδάει. Έτσι, δέσαμε και αρχίσαμε να βάζουμε κάτω ιδέες πάνω σε μουσική και στίχο κάνοντας ορισμένα demo. Μέσα από δοκιμές γράφτηκε ο στίχος, η μουσική και ολοκληρώθηκε ως τραγούδι.

-Η διαδικασία που γράφτηκε το κομμάτι;

Fotini: Το κομμάτι χτίστηκε παράλληλα, όσον αφορά τη μουσική και το στίχο. Μου έδωσε μια ιδέα ο Άγγελος για να γράψουμε ένα τραγούδι μαζί. Μου έστειλε μια βασική μελωδία και μου ήρθαν οι στίχοι στο μυαλό. Πρώτα το ρεφρέν και έπειτα το υπόλοιπο.

-Fotini πώς γράφεις στίχο;

Fotini: Παίζει ρόλο το πώς αισθάνομαι τη στιγμή που γράφω αλλά και το μουσικό είδος πάνω στο οποίο θα πειραματιστώ.

-Λειτουργείς με τον ίδιο τρόπο μουσικά Mark F. Angelo;

Mark F. Angelo: Όχι πάντοτε. Υπάρχουν φορές που γράφω ελεύθερα αλλά υπάρχουν φορές που πρέπει να γράψω κάτι συγκεκριμένο που μου έχει ζητηθεί από έναν καλλιτέχνη που συνεργάζομαι.

-Τι περιγράφει το τραγούδι;

Fotini: Περιγράφει τη κατάσταση αποξένωσης που βιώνουμε όλοι σήμερα τριγύρω αλλά ταυτόχρονα αυτή η αποξένωση είναι η κοινή μας συνθήκη, αφού τη βιώνουμε συνολικά ως κοινωνία. Και ενώ όλα γύρω μοιάζουν να έχουν ήχο, επί της ουσίας είναι βουβά. Και πρέπει να ξυπνήσουμε και να ξεφύγουμε από αυτό.

-Βιώνει έντονη μοναξιά ο μέσος άνθρωπος σήμερα;

Mark F. Angelo: Βέβαια. Και σε αυτό έχουν παίξει μεγάλο ρόλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν καλά ως “δωρεάν” προώθηση της δουλειάς σου, αλλά όλα έχουν το τίμημα τους, σου αφαιρεί πολύτιμο χρόνο επικοινωνίας με τους γύρω σου, προκαλεί απομόνωση και ανάγκη για επιβεβαίωση. Εύχομαι στο μέλλον να αλλάξει όλο αυτό.

-Τα ακούσματά σας;

Mark F. Angelo: Εγώ έχω ένα μεγάλο φάσμα ακουσμάτων. Από παραδοσιακή μουσική, έντεχνα ελληνικά, Trap μέχρι EDM/EBM. Αγαπώ Kraftwerk, Daft Punk, Rammstein, Dream Theater, Katatonia, Nine Inch Nails.

Fotini: Εγώ ακούω ηλεκτρονική, RnB και Trap η οποία είναι παρεξηγημένη ως είδος. Όπως όλα τα είδη μουσικής έχει καλούς και κακούς καλλιτέχνες να την εκπροσωπούν. Ως είδος, μπορεί να σοκάρει μιλώντας για τα συγκεκριμένα πράγματα που μιλάει αλλά ταυτόχρονα περιγράφει την αλήθεια ορισμένων ανθρώπων που έζησαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες και ο καθένας έδωσε τον δικό του αγώνα.

-Πώς αντιλαμβάνεστε την εγχώρια ηλεκτρονική μουσική σκηνή;

Mark F. Angelo: Τα τελευταία χρόνια η ηλεκτρονική σκηνή έχει ανέβει και γράφονται ωραία κομμάτια συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Νέοι παραγωγοί και συνθέτες έρχονται με φρέσκιες ιδέες. Μένει μόνο να τους αγκαλιάσουν οι εταιρίες και να γίνει σωστή προώθηση της δουλειάς τους.

-Υπάρχουν νέα σχέδια στον ορίζοντα;

Mark F. Angelo: Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε το Lost Souls με τον Shiah Maisel στο όποιο συμμετέχει η Shontelle (Grammy nominated artist) και σε λίγους μήνες ετοιμάζω το επόμενο κομμάτι με τη Βαρβάρα Αργυρού όπου θα κυκλοφορήσει worldwide απο την Universal Γερμανίας και της Minos EMI Ελλάδα – Κύπρο.

Fotini: Είμαι σε μια δημιουργική φάση και δουλεύω νέα τραγούδια με τον Άγγελο.

-Η ευχή που θέλετε να πραγματοποιηθεί;

Mark F. Angelo: Να έχουμε αλήθεια στις σχέσεις μας, να ρίχνουμε σκληρή δουλειά για όσα αγαπάμε και να μη μας πτοεί τίποτα.

Fotini: Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι η αφορμή για να μετουσιώσουμε όσα μάθαμε από τη προηγούμενη και να εκπληρώσουμε όσα ονειρευόμαστε.

Lost

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...