Ίλα & Ντία: Έμπνευση εν τη ενώσει!

Ίλα και Ντία, οι σημερινές καλεσμένες μας στο your e-articles. Δύο αδερφές, γεμάτες όρεξη, έμπνευση κι αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Μας αφιέρωσαν λίγο απ´ το χρόνο τους κι είναι έτοιμες να μοιραστούν μαζί μας το ξεκίνημά τους, τις ανησυχίες τους κι όλα εκείνα που τις κάνει να ξεχωρίζουν.

Γεια σας κορίτσια. Αρχικά θα θέλαμε να μοιραστείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Είμαστε δύο αδερφές, μεγαλωμένες με πολλή αγάπη. Ενήλικες πια, παραμένουμε υπερβολικά δεμένες και μοιραζόμαστε κοινά οικογενειακά όνειρα αλλά και προσωπικά.

Ίλα: Από τα παιδικά μου χρόνια, υπήρχε έντονα η καλλιτεχνική φλέβα σε ό,τι είχε να κάνει με το χειρωνακτικό. 

Ντία: Η δημιουργική ανησυχία μου είναι ένα εκ γενετής χαρακτηριστικό μου κι είναι πολύ εύκολο για μένα να φανταστώ κάτι και να το φτιάξω, αν έχω τα υλικά.

Ίλα & Ντία: Έτσι λοιπόν, ενώνοντας αυτές τις δυο μας κλίσεις, ονειρευτήκαμε το brand ila_by_dia και το κάναμε πραγματικότητα!

-Ποια ήταν η στιγμή που νιώσατε πως ήρθε η ώρα για να κάνετε τη στροφή αυτή στη ζωή σας που θα συνδεόταν με την καλλιτεχνική δημιουργία;

Ίλα & Ντία: Η στροφή είχε γίνει μέσα μας εδώ και αρκετά χρόνια, όμως έπρεπε να το επιτρέψουν και οι οικογενειακές συνθήκες. Έτσι, μόλις ενηλικιώθηκαν τα παιδιά μας, κρίναμε ότι είχε έρθει ο καιρός να λειτουργήσουμε πάνω, στην ήδη ώριμη, ιδέα μας.

-Πάνω σε τι είδη μπορείτε να εφαρμόσετε τις εμπνεύσεις σας; Υπάρχει κάποια προτίμηση σε κάποιο απ´αυτά;

Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ανεξάντλητα τα είδη που θα μπορούσε ένας καλλιτέχνης να δημιουργήσει. Εμείς, νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση να εφαρμόζουμε τις εμπνεύσεις μας επάνω σε καπέλα, πασμίνες, τσάντες, γάντια. Και δε σταματάμε εδώ. Για να είμαστε όμως απόλυτα ειλικρινείς, τα καπέλα ήταν η πρωταρχική μας έμπνευση και νομίζω ότι θα έχουμε πάντα μια αδυναμία σ´ αυτά.

-Ποια είναι τα βασικά υλικά που χρησιμοποιείτε στις δημιουργίες σας;

Ανθεκτικές μπογιές άριστης ποιότητας, κορδέλες, πέτρες, χάντρες.

-Οι εποχές είναι τέσσερις και η κάθε μία έχει τα χρώματά της και τις συνθήκες της. Υπάρχει κάποια που σας εμπνέει περισσότερο και γιατί;

Τις αγαπάμε όλες και όλες έχουν κάτι να μας δώσουν, να ξυπνήσουν μέσα μας κάθε φορά. Άλλωστε, είναι ανεξάντλητη η ομορφιά της κάθε εποχής κι αυτό για έναν δημιουργό είναι ό,τι πιο βοηθητικό. Για εμάς βέβαια, ακριβώς επειδή όλα ξεκίνησαν από τα ψάθινα καπέλα, θα λέγαμε – σχεδόν με βεβαιότητα- πως το καλοκαίρι κρατά την πρώτη θέση.

-Τα μοτίβα σας είναι εμπνευσμένα από κάτι ή κάποιον που θαυμάζετε και που έχετε μελετήσει;

Τα μοτίβα μας είναι εμπνευσμένα από τις μοναδικές ομορφιές που προσφέρει η Ελλάδα μας και η φύση η ίδια. Για εμάς, η έννοια της μόδας με το φυσικό στοιχείο, μπορούν να συνυπάρχουν με εξαιρετικά αποτελέσματα.

-Αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσατε να ζητήσετε ή να αλλάξετε στον τομέα που αφιερώνεστε, τι θα ήταν αυτό; 

Οι αλλαγές είναι στο πλαίσιο της καθαυτής δημιουργίας. Αυτό που ιδανικά θα ζητούσαμε ως αλλαγή θα ήταν η εγκατάστασή μας σ´ έναν κοινό χώρο δημιουργίας. Είναι κάτι που έχει δρομολογηθεί και θα πάρει σάρκα και οστά σύντομα.

Φτάνει απλώς να αγαπάς κάτι ή χρειάζεται και κάτι περισσότερο για να το καταφέρεις;

Πιστεύουμε βαθιά, πως αν αγαπάς κάτι με όλη σου τη δύναμη, έχοντας και εκμεταλλευόμενος όλα τα ερεθίσματα γύρω σου, προχωράς αβίαστα. Βέβαια, είναι απαραίτητο να έχεις και τις βασικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενό σου, ακόμη κι αν έχεις ξεκινήσει υπό αυτοδημιούργητη βάση. Η καθεμιά μας, από την πλευρά της, έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια ζωγραφικής αλλά κι έχουμε σπουδάσει μόδα. 

-Το να συνεργάζεσαι με τον αδερφό σου/αδερφή σου και σε επαγγελματικό επίπεδο, καμιά φορά μπορεί να προκαλέσει ρωγμές. Άλλοι πάλι λένε πως ενισχύεται η αδελφοσύνη καθώς γνωρίζουν τ´ αδέρφια τις μεταξύ τους νέες πτυχές. Ταυτίζεστε με κάποιο απ´ αυτά; 

Η συνεργασία δεν πετυχαίνει πάντα. Στην περίπτωση μας όμως, η μία συμπληρώνει την άλλη, καθώς αυτή η αλληλοσυμπλήρωση αφορά ένα κοινό χαρακτηριστικό μας παιδιόθεν. Ντυνόμαστε καθημερινά με άπλετη αγάπη, κατανόηση κι εμπιστοσύνη. Κλειδώνει δε η σχέση μας με τον αμοιβαίο σεβασμό. 

-Το μέλλον είναι εκεί και μας περιμένει όλους. Εσείς, πώς και πού φαντάζεστε τους εαυτούς σας μέσα απ´ όλη αυτή την καλλιτεχνική διαδρομή; Υπάρχει κάτι που θέλετε οπωσδήποτε να κάνετε και δεν το έχετε κάνει ακόμη;

Η αλήθεια είναι πως σκεφτόμαστε αρκετά το μέλλον γιατί πιστεύουμε σ´ αυτό και επιθυμούμε να υπάρχουμε ως δημιουργοί και μετά από χρόνια. Αυτό που θα τροφοδοτούσε τη συνέχιση του ονείρου μας, θα ήταν να εγκατασταθούμε σ ´ένα ελληνικό νησί, εκεί όπου η πληθώρα των φυσικών θησαυρών και χρωμάτων αγγίζουν τις ψυχές μας και τις καθοδηγούν στο να μη σταματήσουν ποτέ να δημιουργούν.

Είναι σπάνιο να συναντάς δίδυμα τέτοιας αδελφοσύνης που καταφέρνουν να πετυχαίνουν δημιουργικές συνταγές με τόση αγάπη. Η αστείρευτη έμπνευση αυτού του ντουέτου μας κάνει να θυμόμαστε πώς είναι να μην επαναπαύεσαι, γιατί η ζωή και οι ομορφιές της έχουν ανεξάντλητα όρια. Η καθεμιά ξεχωριστή, με ταλέντα που δεν είναι μόνο έκδηλα στις δημιουργίες τους, αλλά φανερώνουν και μέρος της ιδιοσυγκρασίας τους, η Ντία και Ίλα, κοσμούν μ´έναν ιδιαίτερο τρόπο τις υπάρξεις μας. Όπως και να’χει, είναι ελπιδοφόρο να έχει ο κόσμος μας τέτοιες αύρες. Και η Ίλα και Ντία είναι σίγουρα απ´αυτές.

instagram: ila_by_dia

Συνέντευξη στην Αναστασία «Τιτή» Μητσοπούλου

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!