Η Κατερίνα Τσαμπά σε έναν κόσμο που γίνεται όλο πιο σύνθετος και απαιτητικός οπού γεννιούνται διαρκώς και νέες ανάγκες, αποφάσισε αφήνοντας τα λογιστικά να υπηρετήσει την τέχνη της καθοδήγησης συγγραφέων (writing coach) και της επιμέλειας βιβλίων. Σήμερα λοιπόν η καλεσμένη μας το yourearticles.
-Αρχικά θα θέλαμε να σε γνωρίσουμε λίγο προσωπικά, τι αγαπάς, τι φοβάσαι και τι έχεις χάσει στην ζωή;
Είμαι η Κατερίνα και είμαι καλά, αλλά είμαι και μαμά και σύζυγος και επαγγελματίας και πολλά ακόμα που αν τα αναφέρω θα ξεφύγουμε στην κουβέντα. Ζω στη Θεσσαλονίκη όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Η ανάγκη μου να αλλάξω ρότα στα επαγγελματικά μου γεννήθηκε το 2008 αλλά άρχισε να γίνεται πράξη το 2019 οπότε ξεκίνησε την πρώτη μου επιμέλεια βιβλίου. Παράλληλα με τα λογιστικά τότε. Ήταν η χρονιά που άλλαξε τη ζωή μου μιας και λίγους μήνες νωρίτερα είχα γεννήσει την κόρη μου. Σιγά σιγά ήρθαν έτσι τα πράγματα που οδηγήθηκα στις υπηρεσίες αυτές που ανέφερες (writing coach και επιμελήτρια εκδόσεων) αποκλειστικά. Αυτό είναι αυτό που αγαπώ πολύ, πέρα από τα πασιφανή δηλαδή ότι αγαπώ -λατρεύω για την ακρίβεια- την οικογένεια που έφτιαξα και τις στιγμές μου μαζί τους. Τι φοβάμαι τώρα. Είναι δύσκολη ερώτηση αν σκεφτείς ότι μεγαλώνοντας διαπιστώνω ότι έχω φόβους που ουδέποτε είχα. Είμαι σχεδόν 52 χρονών και καθώς πραγματοποίησα κάποια όνειρα μεγάλη, φοβάμαι μη χάσω αυτά όπως και φοβάμαι -τρέμω για την ακρίβεια- τον θάνατο. Τον δικό μου καθώς και των αγαπημένων μου.
Τι έχασα. Πολλά. Αυτό που με ακολουθεί ακόμα και σήμερα είναι ότι έχασα πολύ νωρίς την ανεμελιά μου ως παιδί.
-Πώς χαλαρώνεις και ποια είναι η αγαπημένη σου στιγμή μέσα στην μέρα;
Χαλαρώνω, μαντέψτε… Διαβάζοντας! Ναι, κλισέ ίσως αλλά για μένα είναι η ζωή μου πια το διάβασμα. Κι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διάβασμα για εκπαίδευση, για διασκέδαση ή και για δουλειά. Η αγαπημένη μου στιγμή είναι το πρωί γύρω στις 6 όταν δεν έχω επείγουσα δουλειά και κάθομαι με τον καφέ και το βιβλίο μου, απολαμβάνοντας αυτό που ονομάζω me time. Είναι η δική μου ώρα, το σπίτι είναι ήσυχο γιατί το σύμπαν μου (σύζυγος και παιδί) κοιμούνται και εγώ είμαι με εμένα.
-Αισιόδοξος ή απαισιόδοξος άνθρωπος, βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο;
Φουλ αισιόδοξος. Αυτό βέβαια θα ήταν καλύτερα να το απαντούσαν οι φίλοι μου αλλά νομίζω ότι δεν έχω δει ποτέ κάτι από την απαισιόδοξη πλευρά του. Άσε που από κάθε αρνητικό πάντα βρίσκω το θετικό και λέω «να κάτι που έμαθα/πήρα σήμερα». Ακόμα κι αν κάτι με έχει πληγώσει πολύ, το θετικό που θα βρω (γιατί σίγουρα υπάρχει) συνήθως είναι το ότι έμαθα πώς να θωρακίζομαι καλύτερα.
-Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;
Για πολλά χρόνια ήταν το μωβ (ή μοβ όπως πλέον θέλουν να το γράφουμε), τώρα πια είναι το σάπιο μήλο. (ψάξτε το καλύτερα γιατί δεν περιγράφεται)
-Κατερίνα θα θέλαμε να μάθουμε πως αποφάσισες να εγκαταλείψεις τα λογιστικά και να ασχοληθείς με την καθοδήγηση συγγραφέων (writing coach) και την επιμέλεια;
Η αγαπημένη μου ερώτηση. Πάντα χαίρομαι να την απαντώ και συνήθως πλατειάζω γιατί παθιάζομαι οπότε συγχωρήστε με αν το κάνω και εδώ. Θα προσπαθήσω για το αντίθετο.
Η ανάγκη να εγκαταλείψω τα λογιστικά ξεκίνησε το 2008 όταν το επάγγελμα του λογιστή άρχισε να γίνεται πραγματικά δυσβάσταχτο. Εγώ από το 2003 είχα ξεκινήσει να δουλεύω μόνη, μέχρι τότε ήμουν σε συστέγαση με άλλους. Περνώντας οι μέρες, οι βδομάδες και εν τέλει τα χρόνια είχε αρχίσει να μου είναι τόσο βάρος που όταν ξυπνούσα το πρωί για να πάω στο γραφείο μου, έσερνα κυριολεκτικά τα πόδια μου. Δεν ήθελα. Το είναι μου επαναστατούσε. Όταν το 2018 έμεινα έγκυος ζήτησα επιτέλους βοήθεια. Και την πήρα στο πολλαπλάσιο. Οι διεργασίες στο μυαλό μου γινόντουσαν από πριν αλλά τότε και με την προοπτική του ερχομού της κόρης μου αυτές άλλαξαν ρυθμό. Δεν είχα πια να σκεφτώ μόνον εμένα, είχα και το μικράκι που ερχόταν. Με γνώμονα του να είμαι καλά εγώ για να είναι καλά κι εκείνη, και με το γεγονός ότι μου προτάθηκε μια θέση διαδικτυακής βοηθού με μια ελαχιστότατη αμοιβή, έκανα το μεγάλο βήμα τον Αύγουστο του 2020 με τη σύμφωνη γνώμη του συζύγου μου, ο οποίος θα καλούνταν να στηρίξει οικονομικά μόνος του όλη την οικογένεια, και ποιος ξέρει για πόσο καιρό. Να σημειώσω ότι από το 2008 μέχρι και το 2017 κοιτούσα αγγελίες εργασιών, αν θέλετε το πιστεύετε, σε λογιστικά γραφεία ή στα λογιστήρια εταιρειών. Ξέρετε γιατί; Γιατί νόμιζα ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο εκτός από λογιστικά. Πόσο έξω είχα πέσει. Το έκανα λοιπόν το βήμα, βούτηξα σε άγνωστα νερά, κολύμπησα και βγήκα στην επιφάνεια νικήτρια. Μου αρέσει να το περιγράφω έτσι για να καταλήξω στο εξής: Είναι πολλοί και πολλές εκεί έξω που θέλουν να φύγουν από την εργασία που βρίσκονται και να κάνουν το όνειρό τους αλλά δεν το τολμούν. Θέλω να πω σε αυτούς και αυτές ότι αν δεν το τολμήσετε δεν ξέρετε αν θα το καταφέρετε. Έχω παρακινήσει αρκετό κόσμο και είμαι πάντα πρόθυμη και διαθέσιμη να μιλάω γι’ αυτό το θέμα με όποιον ενδιαφέρεται να πάρει ένα boost. Είμαι εδώ, λοιπόν κι ευχαριστώ τον αγαπητό Γιώργο για το βήμα.
-Τι είναι το ‘’writing coach’’ για όσους δεν ξέρουν επακριβώς;
Το writing coach είναι πολλά. Θα πω αυτά που είναι για μένα και με αυτόν τον τρόπο το παρέχω.
Δεν είναι μαθήματα δημιουργικής γραφής, το ξεκαθαρίζω. Κάνουμε συνεδρίες ανάλογα με τις ανάγκες του/της κάθε συγγραφέα/έως σε όποιο στάδιο συγγραφής βρίσκεται. Μπορεί να είναι εντελώς στην αρχή, μπορεί να είναι στη μέση, μπορεί να είναι και στο τέλος. Μου έχει τύχει να ξεκινήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με τις πρώτες δύο συνεδρίες να αναζητούμε ποια από τις 3 ιδέες είναι καλό να ξεκινήσει. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι γιατί έχει κολλήσει και χρειάζεται 1-2 συνεδρίες, γιατί δεν ξέρει πώς να στήσει μια σκηνή ή γιατί δεν ξέρει πώς να προχωρήσει κλπ Σίγουρα, με τις πληροφορίες και γνώσεις που λαμβάνει στις συνεδρίες, μαθαίνει πολλά για τη συγγραφή και αυτό είναι το ατού, ότι μπορεί να τα αξιοποιήσει σε επόμενό του βιβλίο γιατί οι συνεδρίες βιντεοσκοπούνται.
Εφόσον λοιπόν υπάρχει ήδη κάποιο γραπτό, το διαβάζω και κάνω τις παρατηρήσεις μου. Οι συνεδρίες βασίζονται στο κείμενο και τις παρατηρήσεις και δουλεύουμε μαζί για το πώς να το φτιάξουμε καλύτερο. Στο μεταξύ ανάμεσα στις συνεδρίες εξακολουθούμε να έχουμε επικοινωνία και βοηθώ ακόμα και στη βελτίωση της ψυχολογίας του/της συγγραφέα/έως που επηρεάζει τη συγγραφή. Δεν είμαι ψυχολόγος ούτε προσπαθώ να γίνω, αλλά ως coach θα βοηθήσω σε αυτό το θέμα.
-Κάποιοι ίσως αυτή την καθοδήγηση που παρέχεις την θεωρήσουν «πολυτέλεια» και πως το ταλέντο αν υπάρχει, επαρκεί πάντα. Ποια είναι η δική σου άποψη;
Είναι «πολυτέλεια» αν κάποιος θεωρεί ότι είναι έτοιμος να γράψει χωρίς βοήθεια. Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να έχει τουλάχιστον beta readers που όμως θα του κάνουν σχόλια στα σημεία όπου υπάρχουν θέματα. Αν δεν έχει ούτε αυτό πολύ φοβάμαι ότι απλώς αιθεροβατεί.
Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που λένε ότι δεν παίρνουν βοήθεια. Υποψιάζομαι ότι απλώς το κρύβουν. Δεν είναι ντροπή να πεις «Έχω ανάγκη από καθοδήγηση ή επιμέλεια ή αξιολόγηση», το αντίθετο μάλιστα. Σε κάνει πιο αξιόλογο και ενδιαφέροντα συγγραφέα. Αναζητάς να γράψεις το καλύτερο δυνατό, να βελτιώσεις το κείμενό σου, να βελτιωθείς εσύ ως συγγραφέας. Νοιάζεσαι γι’ αυτό που θα δώσεις στον κόσμο. Ταλέντο υπάρχει, ναι, αλλά δεν γεννιέσαι μόνο με αυτό. Το μαθαίνεις και το εξασκείς κιόλας. Αν πχ ένας γεννημένος ταλαντούχος δεν το εξασκήσει, αυτό σιγά σιγά θα σβήσει.
-Επιμέλεια βιβλίων, ένα άλλο δύσκολο θέμα στην λογοτεχνία, δυσεύρετος ο καλός επιμελητής. Ποια είναι τα πιο δύσκολα και σημαντικά κομμάτια που πρέπει να προσέχεις σ΄ αυτή την δουλειά;
Ωραία κι αυτή η ερώτηση κι επίσης μπορώ να πλατειάσω, αλλά δε θα το κάνω.
Την αγαπώ την επιμέλεια. Την έχω άμεσα συνδεδεμένη με τη διόρθωση αλλά είναι σίγουρα δυο διαφορετικές υπηρεσίες. Απλώς εγώ τις παρέχω μαζί.
Η επιμέλεια παρέχεται σε σημεία όπως σκηνές, κορυφώσεις, χαρακτήρες, ροή αφήγησης, στοιχεία ιστορίας, τρύπες/κενά στην αφήγηση, κοιλιά στη ροή. Νομίζω δεν ξεχνάω κάτι. Οπότε θέλει γνώσεις βαθιές.
-Κάποιοι θα πίστευαν ότι ο καλός επιμελητής είναι και φιλόλογος για να ξέρει καλά την γλώσσα, εσύ όμως έχεις σπουδάσει λογιστικά καταρρίπτοντας τον «μύθο», ποια είναι τα προσόντα του καλού επιμελητή;
Άλλο ένα θέμα που πονάει. Ο φιλόλογος θα κάνει διόρθωση, όχι επιμέλεια. Γι’ αυτό και φωνάζω (τρόπον τινά) να μην ψάχνετε φιλόλογο αν θέλετε επιμέλεια. Εκτός αν έχει εκπαιδευτεί σε αυτό, δηλαδή αν έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής, γιατί ουσιαστικά αυτά τα προσόντα χρειάζεται ένας επιμελητής. Ένας όμως καλός, πραγματικά καλός, επιμελητής χρειάζεται υπέρμετρη αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Γιατί στην Ελλάδα η επιμέλεια δεν πληρώνεται, δυστυχώς. Οπότε αν κάποιος εργάζεται με αυτόν τον γνώμονα και μόνο, μπορεί να μη δώσει και μεγάλη βαρύτητα σε αυτά τα θέματα.
-Μέχρι πόσα βιβλία μπορεί να αναλάβει ένας επιμελητής τον μήνα ώστε να βγει σωστή δουλειά; Ποια περίπου είναι η αμοιβή του για κάθε βιβλίο που επιμελείται;
Ανάλογα τον όγκο του κάθε βιβλίου, τον βαθμό δυσκολίας του κειμένου και ανάλογα αυτό που ανέφερα προηγουμένως, δηλαδή την καλή διάθεση του επιμελητή να κάνει καλή δουλειά, δηλαδή να δώσει προσοχή στο γραπτό άρα και χρόνο. Μου έχει τύχει να δουλεύω και 4 βιβλία τον μήνα, μου έχει τύχει και 1. Η αμοιβή ποικίλλει όπως σε κάθε επάγγελμα μιας και είμαστε σε ελεύθερη αγορά. Υπολογίζεται είτε βάσει 16σέλιδων είτε βάσει λέξεων. Έχω ακούσει μέχρι και 80 ευρώ το 16σέλιδο και μέχρι και 0,03 τη λέξη. Κάντε υπολογισμούς για να καταλάβετε.
-Υπάρχουν στιγμές που σου λείπει η παλιά σου δουλειά τα λογιστικά και σκέφτεσαι να επιστρέψεις σ’ αυτήν ή είσαι ευτυχισμένη με την νέα σου επαγγελματική δραστηριότητα;
Απαπαπαπα. Ποτέ! Γι’ αυτόν τον λόγο παρέδωσα την άδειά μου και ζήτησα να με διαγράψουν από τα μητρώα του οικονομικού επιμελητηρίου. Τα χρόνια μου στα λογιστικά συνοδεύονται από πολύ πόνο, κυρίως ψυχικό.
Όχι απλώς είμαι ευτυχισμένη με την εργασία μου, αλλά και ερωτευμένη. Την αναζητώ, την αποζητώ και αν μπορούσα να εργάζομαι συνεχώς, θα το έκανα. Απλώς τότε αν τα μυοσκελετικά μου τώρα είναι ταλαιπωρημένα, τότε ούτε να το σκέφτομαι θέλω πώς θα ήταν.
-Πώς σε βρίσκει κάποιος αν ενδιαφέρεται για τις υπηρεσίες σου;
Θέλω να σε ευχαριστήσω μέσα απ’ την καρδιά μου για την κουβέντα μας. Απόλαυσα τις ερωτήσεις σου, ήταν πραγματικά πολύ εύστοχες.
Μπορεί να με βρει στο προφίλ μου στο facebook https://www.facebook.com/katerina.Tsampa.writingcoaching/ καθώς και στο blog μου www.writingcoach.gr ή να μου στείλουν email στο info@writingcoach.gr
Διαβάστε περισσότερες συνεντεύξεις: εδώ