Ο Μιχάλης Παπαθανασίου έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσα σε ένα στούντιο ηχογράφησης. Ιδρυτικό μέλος των Goin’ Through από το 1994 μαζί με τον Νίκο Nivo Βουρλιώτη, έχοντας στο ενεργητικό τους διαχρονικές επιτυχίες, χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Επίσης, ένας από τους πιο παραγωγικούς μουσικούς παραγωγούς και άξιους ηχολήπτες. Με χαρά τον φιλοξενώ στο your e-articles.
-Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια;
Σχολικές μνήμες και καλοκαιρινές διακοπές.
-Τα ακούσματα που σε διαμόρφωσαν;
Άκουγα διάφορα μουσικά είδη. Δεν έκανα διακρίσεις. Από synth pop μέχρι heavy metal.
-Μαζί με τον Νίκο Βουρλιώτη είστε τα ιδρυτικά μέλη των Goin’ Through που σχηματίστηκαν το 1994. Πώς αισθάνεσαι 30 χρόνια μετά;
Νιώθω ότι ο χρόνος πέρασε πολύ γρήγορα. Με τον Νίκο έχω μοιραστεί τόσο χρόνο μέσα σε αυτά τα χρόνια που ξεπερνάει τον χρόνο που έχω μοιραστεί με την οικογένειά μου.
-Υπήρξαν διακυμάνσεις μέσα σε αυτά τα χρόνια;
Σαφέστατα. Σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις υπάρχουν ups and downs. Το σημαντικό όμως είναι ότι τριάντα χρόνια μετά είμαστε εδώ έχοντας ως μπούσουλα τον σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση μεταξύ μας.
-Ένιωσες να φεύγει η δημιουργικότητα και να έρχεται η συνήθεια;
Εγώ προσωπικά ποτέ. Αυτό οφείλεται στο ότι φρόντιζα να προλαβαίνω τη ρουτίνα πριν με βρει. Τη διαισθανόμουν και ενεργούσα ανάλογα.
-Ως συγκρότημα, κάνατε το ντεμπούτο σας με τη διασκευή του Γαρύφαλλε Γαρύφαλλε των Πελόμα Μποκιού και συνεργαστήκατε με τον Βλάσση Μπονάτσο. Ήταν μια κομβική στιγμή;
Ήταν μια εξαιρετική συνεργασία και τιμή για εμάς να συνεργαστούμε με τον Βλάση Μπονάτσο. Ήταν ένας ατόφιος και αληθινός άνθρωπος που σε έπαιρνε από το χέρι και σε σήκωνε ψηλά. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.
-Ποιο θεωρείς το πιο αντιπροσωπευτικό άλμπουμ του συγκροτήματος;
Θα μου επιτρέψεις να διαλέξω τρία για δικούς μου λόγους. Την Αναζήτηση, το Συμβόλαιο Τιμής και το La Sagrada Familia.
-Η διαδικασία που γράφετε τα τραγούδια σας;
Υπήρχαν φορές που γράφαμε πρώτα τη μουσική και ο στίχος ερχόταν μετά. Αλλά συνέβαινε και το ανάποδο.
-Εκτός από συνθέτης και παραγωγός στους Goin’ Through έχεις συνεργαστεί και με άλλους καλλιτέχνες από την ελληνική δισκογραφία. Ξεχωρίζεις κάποια μέσα σου;
Ξεχωρίζω τη συνεργασία με τον Αντώνη Βαρδή. Ένα τεράστιο όνειρο που έγινε πραγματικότητα.
-Πώς κρίνεις το τοπίο στη δισκογραφία του σήμερα;
Είναι δύσκολα τα πράγματα. Είναι μικρή η αγορά, οι μετρήσεις δεν είναι αντικειμενικές και η παραγωγή των τραγουδιών έχει γίνει με fast food λογική. Φυσικά, έχουν εξαφανιστεί επί της ουσίας και οι εταιρείες. Δεν έχουν τον ρόλο που είχαν πριν από δυο δεκαετίες.
-Η διάδοση μουσικής μέσω διαδικτύου έκανε καλό ή κακό στους καλλιτέχνες;
Ο χρήστης είναι αυτός που θα ασκήσει με καλό ή κακό τρόπο το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο από μόνο του δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό για τους καλλιτέχνες. Για έναν ανερχόμενο και ανεξάρτητο δημιουργό που έχει ταλέντο και γράφει όμορφα πράγματα από το home studio του, το διαδίκτυο θα του ανοίξει πόρτες. Αν όμως αυτό γίνει μαζικά και επιτρέπεται σε όσους γράφουν τραγούδια με μια κιθάρα στο δωμάτιο τους να δημοσιοποιούν τη δουλειά τους, τότε θα υπάρχουν και τραγούδια λιγότερο καλά, πιο μέτρια. Εκεί, θα φανεί ο χρήστης του διαδικτύου ποια τραγούδια θα αναδείξει.
-Πώς αντιλαμβάνεσαι τη στροφή της νέας γενιάς στη trap; Πρόκειται για ένα είδος που αποτελεί παρέκκλιση του hip hop και όσων αντιπροσωπεύει;
Η κάθε εποχή έχει τη δική της μουσική και τους δικούς της τρόπους έκφρασης. Δεν μπορώ να στήσω στον τοίχο όλους όσους κάνουν trap. Καλώς ή κακώς είναι ένα είδος που χαίρει αποδοχής. Σημασία έχει να αφήσουμε τα νέα παιδιά να την ακούσουν και να αποφασίσουν αν τη θέλουν στη τελική. Και εγώ στα νιάτα μου άκουγα punk μουσική της οποίας οι στίχοι ορισμένων τραγουδιών και αυτά που περιέγραφαν, αν τα υλοποιούσα θα βρισκόμουν φυλακή…
-Σε τι κατάσταση βρίσκεται η σημερινή ελληνική κοινωνία;
Είναι μια ζούγκλα. Μετά από την οικονομική κρίση που μας χτύπησε τη προηγούμενη δεκαετία οι συνθήκες σκλήρυναν πολύ. Είμαστε ένα πτωχευμένο κράτος. Και η οικονομική καταρράκωση έφερε και καταρράκωση αξιών.
-Η συμβουλή που θα έδινες σε ένα νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;
Τίποτα δεν γίνεται χωρίς προσωπική δουλειά και αφοσίωση.
-Μιχάλη σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.
Εγώ σε ευχαριστώ.
Μιχάλης Παπαθανασίου (Συνθέτης): εδώ
Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο