Νικόλαος Ντέτσικας: «Η πηγή έμπνευσης για το Βέλο της Νύφης ήταν η κακοποίηση κατά της γυναίκας, ο φόβος και το bullying»

Μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης σχετικά με το βιβλίο του, τις ασχολίες του και τα μελλοντικά του σχέδια.

Αρχικά, πες μας λίγα λόγια για σένα. Με τι ασχολείσαι όταν δεν γράφεις;

Ονομάζομαι Νικόλαος Ντέτσικας, είμαι 34 χρόνων, διαμένω στα βροχερά αλλά όμορφα Γιάννενα, έχω σπουδάσει βοηθός φαρμακείου ενώ παράλληλα παρακολουθώ μαθήματα υποκριτικής και σεναρίου. Όταν δεν γράφω μου αρέσει να διαβάζω κόμικς ή αστυνομική λογοτεχνία, να βλέπω σειρές ή ταινίες και να απολαμβάνω την παρέα καλών μου φίλων.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου φόβος;

Ο μεγαλύτερός μου φόβος θα έλεγα πως είναι η μοναξιά. Θεωρώ ό,τι χειρότερο να είναι κάποιος άνθρωπος μόνος του. Επίσης φοβάμαι και την απώλεια αγαπημένων προσώπων.

Τι αγαπάς πιο πολύ στους ανθρώπους;

Πιο πολύ στους ανθρώπους αγαπώ την ειλικρίνεια, την ευγένεια και τον σεβασμό κάτι που πιστεύω ότι έχει χαθεί στις μέρες μας.

Ποια χαρακτηριστικά σου αρέσουν στους ανθρώπους;

Η εγκαρδιότητα, η ταπεινότητα και η εμπιστοσύνη.

Ποια είναι για σένα η ιδανική ζωή;

Ιδανική ζωή για μένα είναι να υπάρχει ειρήνη και αρμονία ανάμεσα στους ανθρώπους, όχι πόλεμοι, να υπάρχουν φυσικά αγαθά σε αφθονία για όλους και τέλος η εξάλειψη των ανίατων ασθενειών.

Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Η πηγή έμπνευσης για το Βέλο της Νύφης  ήταν η  κακοποίηση κατά της γυναίκας, ο φόβος και το bullying.

Πότε ξεκίνησες να γράφεις;

Πριν από δύο με τρία χρόνια περίπου. Στην πρώτη καραντίνα είχα τελειώσει το πρώτο μου λογοτεχνικό έργο Η Κληρονομιά του Αίματος που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Πες μας λίγα λόγια για την πρωταγωνίστριά σου. Ποιο πιστεύεις είναι το δυνατό της χαρακτηριστικό;

Η Μαριάννα είναι μια γυναίκα που οδηγείται άδικα στην φυλακή. Δίνει την κόρη της στην καλύτερη της φίλη για να την μεγαλώσει. Την ίδια χρονική στιγμή της κλέβουν μέρος από την πατρογονική της περιουσία. Επίσης της προσάπτουν το προσωνύμιο Αιματοβαμμένη Νύφη που θα την ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής της. Το δυνατό της χαρακτηριστικό θα τολμούσα να πω είναι η επιμονή και η θέληση της μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια μοναξιάς και άδικου εγκλεισμού να ανακαλύψει την αλήθεια, να καθαρίσει το όνομά της που έχει κηλιδωθεί και να ξανασμίξει με την κόρη της .

Μέσα σε πόσο καιρό έγραψες το μυθιστόρημα;

Σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο.

Ποια τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια;

Αυτή την περίοδο έχω ξεκινήσει την συγγραφή του τρίτου μου βιβλίου. Δεν μπορώ να πω ακόμα πολλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ μέσα από την καρδιά μου για την όμορφη αυτή συνέντευξη και ελπίζω να τα ξαναπούμε και μελλοντικά!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Η Μαριάννα Βενιέρη είναι μια ανερχόμενη ηθοποιός θεάτρου. Η ημέρα του γάμου της, η ευτυχέστερη στιγμή της ζωής της, μετατρέπεται σε τραγωδία. Ζει τον απόλυτο εφιάλτη καθώς κατηγορείται για διπλό φονικό. Όλα τα στοιχεία είναι εναντίον της. Καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της προσάπτουν το προσωνύμιο ‘Αιματοβαμμένη Νύφη’ που θα την ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής της. Αναγκάζεται να δώσει το μωρό της στην αγαπημένη της φίλη για ένα καλύτερο μέλλον. Την ίδια χρονική στιγμή την εξαπατούν και της αρπάζουν μέσα από τα χέρια την πατρική της περιουσία.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Νικόλαος Ντέτσικας γεννήθηκε το 1988 και διαμένει μόνιμα στα Ιωάννινα. Έχει σπουδάσει βοηθός φαρμακοποιού σε δημόσιο ΙΕΚ. Μιλά αγγλικά και ισπανικά. Είναι φανατικός των κόμιξ από παιδί, ιδιαίτερα όσων έχουν σχέση με τη Marvel και την DC. Λατρεύει τις ταινίες με υπερήρωες, αγαπά το διάβασμα, τον κινηματογράφο, το θέατρο και τα ταξίδια. Επιπλέον, παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής σε θεατρικό εργαστήριο των Ιωαννίνων και μαθήματα υποκριτικής και σεναρίου στη θεατρική σχολή Ορφέας στα Ιωάννινα.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Λόκα

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.