Πάνος Μαλαχιάς: «Μουσική είναι η προέκταση του ανθρώπινου σύμπαντος»

Πάνος Μαλαχιάς: συνθέτης, τραγουδοποιός, ενορχηστρωτής και κιθαριστής. Η κιθάρα αποτελεί τη προέκταση του χεριού και της καρδιάς του. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο δίσκος του Περαστικοί και Ευγνώμονες και με αυτή την ευχάριστη αφορμή συνομιλώ στο yourearticles μαζί του.

-Πώς ορίζεις τη μουσική; 

Προέκταση του ανθρώπινου σύμπαντος, το διαχρονικό μου καταφύγιο από την πραγματικότητα.

-Τα ακούσματα που σε διαμόρφωσαν; 

Χατζιδάκις, Λοΐζος, Ρεμπέτικα, Κατσιμιχαίοι, Νίκος Παπάζογλου, Τρύπες, Queen, Guns n’ Roses, Deep Purple, Ennio Morricone κ.α.

-Είσαι τραγουδοποιός, ενορχηστρωτής και καθηγητής κιθάρας. Ξεχωρίζεις κάποια ιδιότητα μέσα σου; 

Θα έλεγα όχι, γιατί όλα αρχίζουν από την ίδια και ενιαία συγκίνηση και έμπνευση, παρόλο που διαφέρει η προσέγγιση της κάθε περίπτωσης.

-Τα συναισθήματα όταν παίρνεις στα χέρια τη κιθάρα σου;

Μοναδικά.

-Υπάρχει κάποιο τραγούδι που αρέσκεσαι να το δουλεύεις στη κιθάρα όταν είσαι μόνος σου; 

Κάθε εποχή, ανάλογα με το πιο μουσικό είδος με απασχολεί, δουλεύω αντίστοιχα τραγούδια. Αρκετές φορές, μεταξύ άλλων, μου αρέσει να παίζω πχ το Loner του Gary Moore αλλά και με διάθεση για (οργανική) διασκευή τo Chi Mai του Ennio Morricone και την Άρνηση των Μίκη Θεοδωράκη και Γεωργίου Σεφέρη ή κάποιο παραδοσιακό.

-Από πού αντλείς έμπνευση;

Από όλα αυτά που αφορούν και περιέχουν την ζωή και τον άνθρωπο, είτε σε προσωπικό, είτε σε κοινωνικό επίπεδο. Άλλες φορές μπορεί να με καλύψει εσωτερικά και να με κατευθύνει μουσικά ο στίχος ενός φίλου στιχουργού και άλλες φορές μπορεί να νιώσω την ανάγκη να γράψω ο ίδιος μια πρώτη φράση όπου θα εξελίξω αργότερα, εμπνευσμένος από ένα γεγονός ή μια κατάσταση.  

-Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο δίσκος σου Περαστικοί και Ευγνώμονες. Πως προέκυψε αυτή η κατάθεση; 

Ο δίσκος αυτός δημιουργήθηκε αρχικά από την ανάγκη να ξανασυναντήσω κάποια παλιά και νέα ‘ημιτελή’ τραγούδια μου και μέσω αυτών, τους φίλους μου που τα γράψαμε μαζί. Η πρώτη καραντίνα επίσπευσε αυτήν την επιθυμία, η αλήθεια είναι και εν συνεχεία ήθελα να μεγαλώσει η παρέα που θα έφτιαχνε τον δίσκο προσθέτοντας τα εικαστικά έργα. Και φυσικά ήταν η πραγματοποίηση ενός ονείρου, με τον τρόπο που ολοκληρώθηκε ο δίσκος, με τον ερχομό όλων αυτών των σπουδαίων καλλιτεχνών και φίλων με την έκδοσή του σε βιβλίο. Τα τραγούδια γράφτηκαν σε διαφορετικούς περιόδους, άλλα περίπου βιωματικά, άλλα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, άλλα για μνήμες κλπ. Εν τέλει -όλα διαφορετικά- όλα ίδια- αλλά όλα με την δική τους αλήθεια. 

-Πώς κρίνεις το τοπίο στη δισκογραφία του σήμερα; 

Πολύπλευρο με τα θετικά και αρνητικά του, με πολλές πληροφορίες και μερικές φορές πολύπλοκο. Ξεχωρίζει η αύξηση ενδιαφέροντος για το βινύλιο, πράγμα που ομολογώ ότι με εξέπληξε ευχάριστα αφού είμαι κι εγώ από τους «ρομαντικούς» που θα ήθελαν να συνεχίζεται η έντυπη έκδοση δίσκων στο μέλλον. Απλά φαντάζομαι ότι για να συμβαίνει αυτό, θα πρέπει ίσως να βρεθεί ένας τρόπος να αναβαθμιστεί το έντυπο προϊόν.

-Ο ρόλος του διαδικτύου;

Από πολλές πλευρές σημαντικό εργαλείο της καθημερινότητας, οπότε και για την μουσική είναι σημαντικό εργαλείο προβολής και προώθησης ενός καλλιτεχνικού έργου.

-Η συμβουλή που θα έδινες σε ένα νέο μουσικό για να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα; 

Να ακούει όσο πιο πολύ και διαφορετικά είδη μπορεί, να διαβάζει βιβλία, να μελετάει το όργανο και την μουσική που τον ενδιαφέρει όσο πιο τακτικά μπορεί και να είναι αληθινά τα τραγούδια που γράφει.

-Πάνο  σε ευχαριστώ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ σε ευχαριστώ.

Ο προσωπικός ιστότοπος του δημιουργού: Πάνος Μαλαχιάς

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...