Sunny Μπαλτζή: «Αγάπη και μίσος, ζωή και θάνατος. Ωραία προσποιούνται το ένα το άλλο»

Τη Sunny Μπαλτζή τη συνάντησα για πρώτη φορά πριν από εννιά χρόνια, περίπου τέτοια εποχή. Πραγματοποιήσαμε μια όμορφη συνέντευξη. Μιλήσαμε για τα παιδικά χρόνια στην Καβάλα, τις σπουδές σκηνοθεσίας, τον Λάκη Παπαδόπουλο, την Αρλέτα και την Ανεμώνα του Σικάγου. Φέτος, στις 30 Ιουνίου γιορτάζει στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τα 30 χρόνια της στη δισκογραφία με μια μοναδική συναυλία-γιορτή όπου μαζί με τους καλλιτέχνες-συνοδοιπόρους της στη μαγική διαδρομή της μουσικής θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τον χρόνο όπως αναφέρει και η ίδια. Μεγάλη τιμή που τη φιλοξενώ στο your e-articles.

-30 Χρόνια Τραγούδια… Στις 30 Ιουνίου θα τα γιορτάσεις μαζί με αγαπημένους σου φίλους ερμηνευτές με μια συναυλία στην Τεχνόπολη. Αλήθεια, πότε πέρασαν 30 χρόνια;

Στις 30 Ιουνίου στην Τεχνόπολη θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τον χρόνο. 30 χρόνια πέρασαν και ελπίζω να έρθουν άλλα τόσα που θα περάσουν. Όπως έλεγε και η μεγάλη μας Αρλέτα αυτή είναι η δουλειά του χρόνου, να περνάει. Το ζητούμενο είναι όσο περνάει και εμείς αλλάζουμε, να παραμένουμε ενωμένοι. Και να αγαπάμε την ζωή.

-Πώς αισθάνεσαι για τη συναυλία αυτή; Είναι μια δικαίωση του έργου σου μέσα στα χρόνια;

Τα τραγούδια μου μόνο με δικαιώνουν. Για αυτή την γιορτή νιώθω συγκίνηση όμως και περιέργεια για το πώς θα κυλήσει η τελευταία Κυριακή του Ιούνη. Φυσικά νιώθω μια ικανοποίηση με τους σημαντικούς καλλιτέχνες και φίλους που θα με στηρίξουν και θα με τιμήσουν. Ανυπομονώ να ζήσουμε όμορφες στιγμές επί σκηνής. Να θυμηθούμε, να ονειρευτούμε και να ταξιδέψουμε.

-Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω και συναντούσες την Σάννυ της εφηβείας και την τότε πρώιμη στιχουργό, τι θα της έλεγες;

Φύγε από την Ελλάδα.

-Ο Λάκης Παπαδόπουλος και η Αρλέτα υπήρξαν σταθμοί στη διαδρομή σου. Ήταν καίρια η επιρροή τους;

Εντελώς. Ήταν το θεϊκό μου κάρμα. Ο Λάκης που με ανακάλυψε και πορευτήκαμε μαζί με τραγούδια ψυχής και η Αρλέτα που υπήρξε σύμβολο στην ζωή μου. Με διδαχή ζωής και ονείρων. Ο άνθρωπος που μου έμαθε ότι τα όχι μας είναι πιο σημαντικά από τα ναι μας. Νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτούς τους δύο ανθρώπους.

-Βίωσες μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στην ελληνική δισκογραφία σε σχέση με τον σημερινό κατακερματισμό. Παρόλα αυτά, αντιμετώπισες δυσκολίες;

Δουλεύοντας. Ανακάλυψα κάτι στο πέρας του χρόνου που δεν ήξερα για μένα ούτε το πίστευα. Είμαι πολεμίστρια.

-Τι είδους εμπόδια έχει να υπερβεί ένας εκκολαπτόμενος δημιουργός που θέλει να επικοινωνήσει το έργο του σήμερα;

Ας ξεκινήσουμε με τον ρατσισμό προς το γυναικείο φύλο. Προσωπικά, πάντα στηρίζω όμορφα κορίτσια με ταλέντο. Στην Ελλάδα η ομορφιά είναι κατάρα συνυφασμένη με την αταλαντοσύνη. Πράγμα που είναι λάθος. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση ως προς τα νέα παιδιά σήμερα. Ειλικρινά στεναχωριέμαι και δεν ξέρω και εγώ τι πρέπει να κάνουν.

-Είσαι στιχουργός, τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια, ποιήτρια και συγγραφέας. Υπερτερεί κάποια ιδιότητα μέσα σου;

Όλα αυτά είναι σωματοποιημένα μέσα στον ψυχισμό μου. Είμαι αυτά και άλλα τόσα όμως από την άλλη μπορεί να μην είμαι και τίποτα από όλα αυτά.

-Αν ναυαγούσες σε ένα έρημο νησί, υπάρχει κάποιο αντικείμενο που θα ήθελες να κουβαλάς και να σου δίνει δύναμη;

Αν ναυαγούσα σε ένα νησί. Πράγμα που εύχομαι θα ήθελα να μην έχω τίποτα από το παρελθόν. Ποθώ να ανακαλύψω καινούρια αντικείμενα. Όσο για αυτά που αγάπησα είναι μέσα μου και σίγουρα δεν είναι αντικείμενα.

-Τέλη του 2023 κυκλοφόρησε η πρώτη σου ποιητική συλλογή με τίτλο Ανθρωποφάγος, Δι’ αγάπης μάλλον ή δια φόβου. Πώς προέκυψε αυτή η λογοτεχνική κατάθεση;

Είναι ένα συνονθύλευμα πολλών δεκαετιών όπως και πιο πρόσφατων.
Τέσσερις ενότητες, τέσσερις άξονες γύρω από τους οποίους εκτυλίχθηκε η καλλιτεχνική μου δραστηριότητα και η ψυχή μου. Το αγαπώ πολύ αυτό το βιβλίο και χαίρομαι που το αγάπησε και ο κόσμος.

-Από πού άντλησες το υλικό σου ως δημιουργός;

Από παντού. Από τις διαδρομές μου. Τα συμβάντα της ζωής μου αλλά και από τον εσωτερικό μου κόσμο. Γίνεται χαμός εκεί.

-Έχεις βιώσει πληρότητα με όσα έχεις γράψει ή ο καλλιτέχνης είναι μια πηγή που συνεχώς αναβλύζει;

Νιώθω μόνο στιγμιαία πληρότητα, Η υπέρβαση είναι πάντα ο στόχος του καλλιτέχνη και αυτό που όπως είπες θα αναβλύσει. Το περιμένω πάντα στην γωνία.

-Με ποιον τρόπο γράφεις τα τραγούδια σου. Πρώτα έρχεται η μουσική ή ο δικός σου στίχος;

Συμβαίνουν και τα δύο.

-Είμαστε μια ανθρωποφαγική κοινωνία;

Είμαι ονειροπόλα. Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι η κοινωνία… Τον κόσμο τον αντιμετωπίζω με ροζ γυαλιά. Μερικές φορές πιστεύω πως στήνω μόνη μου το σενάριο της ζωής μου. Νιώθω πως υπάρχουν πράγματα που αφορούν τους άλλους και εμένα καθόλου. Διάλεξα να βλέπω την ομορφιά ακόμη και στα άσχημα. Για τα υπόλοιπα τα άδικα και πολύ σκληρά πολεμάω.

-Οι λόγοι που η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση και η έγνοια για τον πλησίον φθίνουν ενώ αντίθετα οδηγούμαστε σε «κατασπάραξη» του ενός από τον άλλον;

Για μένα είναι πολύ απλό. Είναι φιλοσοφικό βέβαια… Όμως πιστεύω ότι η αίσθηση σε κάποιους ανθρώπους ότι θα ζήσουν για πάντα ή ότι όλα είναι εξαγοράσιμα χαλάει την ουσία της ύπαρξής τους. Όποιος έχει δώσει αγάπη και έχει πάρει ομορφιά μέσα από μια ανιδιοτελή πράξη θα με καταλάβει.

-Θα σταθώ στο Δι’ αγάπης μάλλον ή δια φόβου. Ο Φρόυντ έλεγε πως το δίπολο του έρωτα και του θανάτου αποτελεί τη κινητήριο μας δύναμη. Συμφωνείς με τη ρήση αυτή;

Αγάπη και μίσος, ζωή και θάνατος. Ωραία προσποιούνται το ένα το άλλο. Δεν ξέρω αν είναι δίπολο, κινητήριος δύναμη ή απλά ένα γρανάζι για κάτι που δεν κατανοούμε.

-Τι σημαίνει ο έρωτας για εσένα;

Μια δυνατή ανάμνηση της παλιάς μου ζωής. Κάτι που ξέρω πως να το περιγράψω.

-Φοβάσαι τον θάνατο, δεδομένου ότι έχεις βιώσει την απώλεια αγαπημένων προσώπων;

Είμαι απόλυτα εξοικειωμένη με τον θάνατο. Έχω δουλέψει πολύ με τον εαυτό μου. Θα μπορούσα να πεθάνω και αύριο δίχως να συγκινηθώ καθόλου.

-Το καταφύγιο σου από τις βοές του όχλου;

Το σπίτι μου, ένα ταξίδι… Κυρίως είναι ο εκπαιδευμένος εαυτός μου. Έχω μάθει να θωρακίζομαι μετά από τόσα χρόνια.

-Αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις;

Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω θα με έπαιρνα μια αγκαλιά και θα με αγαπούσα περισσότερο.

-Ετοιμάζεις κάτι αυτή τη περίοδο;

Προετοιμάζομαι για την μεγάλη μου συναυλία “30 χρονια τραγούδια” στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ στις 30 Ιουνίου όπως είπαμε πριν. Γράφω καινούρια τραγούδια. Σκηνοθετώ ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Τελειώνω την παραγωγή για ένα τραγούδι με την σπουδαία Γιώτα Γιάννα και τον Γιώργο Νταλάρα σε στίχους και μουσική δική μου και ετοιμάζω καινούρια ταξίδια.

-Τα όνειρά σου για το μέλλον;

Δεν με απασχολεί πολύ το μέλλον. Θέλω να είμαι καλά, να χαίρομαι με τα μικρά μου πράγματα και να μου φέρνει η ζωή όμορφους ανθρώπους.

-Η συμβουλή που θα έδινες σε ένα νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;

Να είναι μόνο ο εαυτός του. Δεν υπάρχει καμία καλύτερη εκδοχή μας παρά αυτή που είμαστε αληθινοί.

-Sunny σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Εγώ σε ευχαριστώ.

Sunny Baltzi Official – Facebook: εδώ

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...