Συνέντευξη με το Pint of Science Greece: «Καλούμε επιστήμονες από κάθε κλάδο σε bars, καφετέριες, να μιλήσουν για ένα θέμα που ξέρουν καλά, με απλά λόγια πίνοντας ένα ποτό»

Το Pint of Science Greece διοργανώνει την 6η εκδήλωσή του στις 29-31 Μαΐου 2023. Το Pint of Science (πάιντ οφ σάιενς) είναι ένα παγκόσμιο εθελοντικό φεστιβάλ που περιλαμβάνει συζητήσεις σε bars, pubs και cafes. Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2013 από μια παρέα φίλων ερευνητών στα εργαστήρια του Imperial College στο Λονδίνο. Από τότε έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 400 πόλεις του κόσμου. Σκοπός του Pint of Science είναι να έρθουν κοντά οι επιστήμονες και η κοινωνία σε ένα περιβάλλον φιλικό και οικείο, όπως ένα bar! Όραμα της ομάδας είναι να διαδοθεί το πάθος για τη γνώση και την επιστημονική έρευνα. Αποκλειστικά στο Your e-articles, η co-director του Pint of Science, Θεοδώρα Λουκανάρη.

-Αρχικά πες μας λίγα λόγια για εσένα και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το Pint of Science;

Ασχολούμαι με το Pint of Science εδώ και 5 χρόνια, ξεκίνησα ως μία από τους εθελοντές που βρίσκονταν στα bars τις ημέρες της εκδήλωσης και συνέχισα ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής και ως co-director έπειτα. Το 2018, που ήταν η πρώτη χρόνια του Pint of Science και ενώ βρισκόμουν σε μεταπτυχιακές σπουδές, άρχισα να ψάχνομαι λίγο με εθελοντικές δράσεις που θα μπορούσα να συμμετέχω. Έμαθα για το Pint of Science που διοργανώθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα, είδα ότι περιλαμβάνει ποτά και διάδοση επιστήμης και σκέφτηκα «ορίστε, αυτό με εκφράζει απόλυτα». Πέρασα υπέροχα εκείνη την πρώτη χρονιά και λόγω του ενθουσιασμού που έδειξα η τότε ομάδα μου πρότεινε να συμμετέχω στη διοργάνωση του 2019 από την αρχή. Από τότε αυτό είναι η ασχολία μου κάθε χρόνο, πλέον από τη θέση της co-director.

-Πες μας με λίγα λόγια τι είναι το Pint of Science;

Αν έπρεπε να πω τρεις λέξεις που περιγράφουν το Pint of Science αυτό θα ήταν: ανατρεπτικό, διασκεδαστικό και επιμορφωτικό.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο εθελοντικό φεστιβάλ που έχει ως στόχο να κάνει την επιστήμη κατανοητή και προσιτή στο ευρύ κοινό. Τις ίδιες ημέρες του Μαΐου, σε 26 χώρες του κόσμου, καλούμε επιστήμονες πραγματικά από κάθε κλάδο της επιστήμης σε bars, pubs, καφετέριες, να μιλήσουν για ένα θέμα που ξερουν καλά, με απλά λόγια πίνοντας ένα ποτό. Μετά από την ομιλία τους ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

-Γιατί να έρθει ένα άτομο να παρακολουθήσει την εν λόγω εκδήλωση;

Γιατί τώρα που πιάνει καλοκαιράκι αρχίζουμε και ξεμυτίζουμε από τα σπίτια μας. Το Pint of Science είναι μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, στην οποία έρχεσαι και το μόνο που πληρώνεις είναι το ποτό σου στο bar, όπως θα έκανες σε μία συνηθισμένη έξοδο. Στην εκδήλωσή μας συνδυάζουμε την απόλαυση ενός ποτού, μιας απογευματινής ανοιξιάτικης εξόδου με την γνώση και την περιέργεια, με την ευκαιρία να μάθουμε κάτι καινούριο ή να καταλάβουμε καλύτερα κάποιες επιστημονικές έννοιες που πάντα μας βασάνιζαν αλλά δεν ξέραμε ποιον να ρωτήσουμε για να μας τις εξηγήσει. Το Pint of Science είναι η ευκαιρία μας! Εξάλλου καμία απορία δεν παρεξηγείται όταν είναι εμποτισμένη με λίγο αλκοόλ και χαλαρή διάθεση!

Στόχος μας είναι όποιος βγει για ένα ποτό εκείνο το τριήμερο του Μαΐου να έχει την ευκαιρία να συζητήσει και να εκφράσει απορίες σε έναν επιστήμονα, απορίες που σε ένα άλλο περιβάλλον μπορεί να μην τολμούσε να ρωτήσει. Άλλος ένας λόγος είναι ότι πάντα φροντίζουμε πέρα από τις ομιλίες να έχουμε και άλλες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια του τριημέρου, όπως Bar Quiz, διαγωνισμούς και δώρα!

-Σε ποιες πόλεις θα πραγματοποιηθεί φέτος;

Φέτος το Pint of Science στην Ελλάδα πραγματοποιείται στις 29, 30 και 31 Μαΐου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο. Στην Αθήνα θα βρισκόμαστε στον Κεραμεικό, στο MoMix και το Omikron 2, στην Θεσσαλονίκη στο ReHaB Pub και στον Βόλο στο Friends pub.

-Μπύρα και επιστήμη πάνε μαζί;

Σίγουρα! Απόδειξη αυτού είναι πως μετά από 10 χρόνια το Pint of Science κερνάει επιστήμη μαζί με την μπύρα σας σε 26 χώρες και πάνω από 400 πόλεις. Άλλωστε και η ίδια η δημιουργία της μπύρας είναι μια επιστήμη από μόνη της με στοιχεία φυσικής, χημείας και μικροβιολογίας. Να σημειώσουμε ωστόσο πως στο Pint of Science είμαστε ανοιχτοί σε όλα, οπότε αν δεν θέλετε μπύρα, μπορείτε να πιείτε κρασί, cocktails, ακόμα και σφηνάκι κουμκουάτ ή Μαστίχας (οι co-directors είμαστε νησιώτισσες, κάπως πρέπει να προωθήσουμε και τα τοπικά προϊόντα!). Για να επιστρέψω στην ερώτηση λοιπόν, μπύρα και επιστήμη πάνε μαζί, ποτό και συζήτηση πάνε μαζί και το Pint of Science τα συνδυάζει όλα!

-Το ελληνικό κοινό έχει το ενδιαφέρον να μάθει λίγη ακόμα επιστήμη;

Το ελληνικό κοινό έχει αγκαλιάσει το Pint of Science ήδη από την πρώτη χρονιά που ήρθε στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, τόσο στα live events όσο και στα online που διοργανώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το κοινό δείχνει να αναμένει το φεστιβάλ, να το υποστηρίζει και να συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις εκφράζοντας τις απορίες του. Κάθε χρόνο έχουμε υποστηρικτές του φεστιβάλ που μόλις μπαίνει η άνοιξη αρχίζουν να ρωτούν πότε και πού θα γίνει φέτος το Pint of Science.

-Θα ήθελες να μοιραστείς κάποιο αστείο συμβάν από προηγούμενο Pint;

Υπάρχει ένα γεγονός, δεν θα πω ποια χρονιά ούτε σε ποια πόλη για να διατηρήσω την ανωνυμία των συμμετεχόντων. Είχαμε προσκεκλημένους δύο επιστήμονες οι οποίοι εργάζονταν στον ίδιο τομέα. Μας φάνηκε πολύ καλή ιδέα καθώς θα μπορούσαν να συζητήσουν μεταξύ τους και έτσι να έχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον. Αυτό που δεν γνωρίζαμε ωστόσο, ήταν πως μεταξύ τους υπήρχε ένα beef (τότε βέβαια δεν ξέραμε καν αυτόν τον όρο!). Η μεταξύ τους αλληλεπίδραση τελικά κατέληξε σε μια πολιτισμένη μεν, αψιμαχία δε και εμάς μας έλουσε κρύος ιδρώτας. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό αφού η συζήτηση προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού και προέκυψαν πολλές ερωτήσεις, ήταν όμως μια στιγμή ανησυχίας για εμάς. Τελικά μια πολιτισμένη διαφωνία με τεκμηριωμένα επιχειρήματα πάλι λειτουργεί προς όφελος της επιστήμης!

-Η ομάδα σας εργάζεται εθελοντικά. Τι δυσκολίες έχετε να αντιμετωπίσετε στην πράξη;

Πράγματι στην ομάδα είμαστε όλοι εθελοντές. Είμαστε είτε εργαζόμενοι είτε φοιτητές, που στον ελεύθερο χρόνο μας διοργανώνουμε το Pint of Science αφιλοκερδώς, ορμώμενοι μόνο από το όραμά μας η επιστήμη να γίνει  διασκεδαστική για το ευρύ κοινό και να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας ώστε να πάψει να φαίνεται βαρετή ή δυσνόητη. Η διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης πολυήμερης εκδήλωσης, που επίσης διέπεται από κανόνες μιας παγκόσμιας κεντρικής ομάδας μπορεί να είναι πολύ απαιτητική. Οι δυσκολίες είναι πολλές και διαφορετικές καθώς τα κάνουμε όλα μόνοι μας, από τα γραφικά κάθε χρονιάς μέχρι τις συνεννοήσεις με τα bars, την πρόσκληση ομιλητών, τα πάντα. Όλο αυτό, εκτός από οργανωτικές δυσκολίες έχει και οικονομικές. Γι’ αυτό στηριζόμαστε στην ευγενική υποστήριξη των χορηγών μας οι οποίοι καλύπτουν τα λειτουργικά και οργανωτικά μας έξοδα και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό γιατί χωρίς αυτούς θα ήταν αδύνατο να μπορούμε να οργανώσουμε αυτό το φεστιβάλ.

-Τι να περιμένουμε στο φετινό Pint;

Στο φετινό Pint of Science έχουμε προγραμματίσει και για τις τρεις πόλεις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες! Θα ακούσουμε για πειρατεία, για γυμναστική, για θαλάσσια βιολογία, αρχαία τεχνολογία, ψυχολογία. Υπάρχει κάτι για όλους! Βλέποντας το φετινό μας πρόγραμμα έχω σκεφτεί ότι θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι σε πολλά μέρη ταυτόχρονα ώστε να μπορέσω να ακούσω όλες τις ομιλίες. Επειδή όμως πρέπει να διαλέξουμε, προτρέπω να δείτε το πλήρες πρόγραμμα για όλες τις πόλεις στο website και τα social media του Pint of Science Greece για να επιλέξετε τι δεν θέλετε να χάσετε! Να αναφέρω επίσης πως εκτός από τις ομιλίες έχουμε ετοιμάσει Bar Quiz, διαγωνισμούς και κληρώσεις με ΠΟΛΥ ενδιαφέροντα έπαθλα από προσφορές των χορηγών μας, οπότε θα συμβούλευα το κοινό να μην το χάσει! Σας περιμένουμε 29 με 31 Μαΐου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο για ποτάκια, μπαράκια και γνώση!

-Θεοδώρα σε ευχαριστώ για την επικοινωνία μας!

Κι εγώ σε ευχαριστώ!

Συνέντευξη στον Μιχάλη Δραμιτινό (Οικονομολόγος – Αρχισυντάκτης – Web Designer)

Διαβάστε περισσότερα για το event εδώ

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.