«4 Ιστορίες Μυστηρίου;» του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη, εκδόσεις Βήτα (Άποψη)

Οι «4 Ιστορίες Μυστηρίου;» του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη, από τις εκδόσεις Βήτα, είναι ίσως ό,τι πιο απολαυστικό διάβασα για το 2023.

Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων σουρεαλιστική, γεμάτη γέλιο και κλάμα ταυτόχρονα, με τόσο έντονα τα στοιχεία της μαύρης κωμωδίας όσο λίγα έργα. Γι’ αυτό υποθέτω και το ερωτηματικό στον τίτλο. Ίσως δεν είναι ιστορίες μυστηρίου τελικά, αλλά κάτι άλλο, πιο ουσιαστικό και απολαυστικό.

Στο 1ο διήγημα τα γνωστά Στρουμφάκια ανακρίνονται για τον φόνο της Στρουμφίτας. Εκτός από τα Στρουμφάκια, τον Δρακουμέλ και την Ψιψινέλ παρελαύνουν και άλλοι πολλοί ήρωες παιδικών (η Κάντι –Κάντι, η Όλιβ, η Χάιντι, η Πίπη η φακιδομύτη, η Μάγια η μέλισσα και ο αστυνόμος Σαΐνης). Εκτός από το χιούμορ, τα κοινωνικά μηνύματα δεν λείπουν από το έργο (ο συγγραφέας θίγει και κατακρίνει μέσω καυστικής σάτιρας έντονα τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή του lifestyle και άλλα πολλά). Το συγκεκριμένο διήγημα είναι με διαφορά το κορυφαίο των τεσσάρων και το διαμάντι της συλλογής. Όσοι ανήκουν στην ηλικία 30-45 που μεγάλωσαν με τα Στρουμφάκια και τα άλλα παιδικά, θα το λατρέψουν.

Ακολουθεί η ιστορία ένας ερωτοχτυπημένου με μία πεταλούδα και λίγο αλαφροΐσκιωτου τζίτζικα στην Κύθνο. Ο συγκεκριμένος τζίτζικας λατρεύει το τραγούδι αλλά και το διάβασμα. Άλλο ένα απολαυστικό διήγημα γεμάτο δάκρυα γέλιου και κλάματος. Ο τρόπος που ακροβατεί και ισορροπεί ο συγγραφέας ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση είναι εκπληκτικός.

Στο 3o κατά σειρά διήγημα η διάσημη συγγραφέας Σάντρα Δελλή βουλιάζει στη ματαιοδοξία της πουλώντας αβέρτα βιβλία. Πρόκεται ουσιαστικά για την ιστορίας μίας σύγχρονης ανθυποστάρ celebrity συγγραφέως, που θα μπορούσε να ’ναι και παρουσιάστρια σε πρωινή εκπομπή μαγκαζίνο και σίγουρα είναι και influencer. Καυστική σάτιρα μίας σύγχρονης πραγματικότητας από τον όμορφο κόσμο της σύγχρονης λογοτεχνίας όπου πρώτα πουλάνε οι εκδοτικοί τους συγγραφείς και ύστερα τα έργα τους, με το σωστό και άρτιο γραπτό να μην είναι και τόσο απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία και καταξίωση.

Για το τέλος ο συγγραφέας μας κράτησε ένα υπαρξιακό ντελίριο ενός γιατρού. Ένας ειδικός παθολόγος, ο Μιχάλης Σιδέρης θα βιώσει μία προθανάτια εμπειρία προκειμένου να αντιληφθεί την αξία της ζωής.

Ο συγγραφέας στο όγδοο λογοτεχνικό του εγχείρημα μας αποκαλύπτει τέσσερις ιστορίες γεμάτες μαύρο χιούμορ, σκάνδαλα, έρωτα και προπαντός μυστήριο.

Και οι τέσσερις ήρωες ακροβατούν ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο με τις ισορροπίες να επιτυγχάνονται άψογα.

Ένα βιβλίο για να ξεχαστείς αλλά και να προβληματιστείς, μία άλλη πλευρά της λογοτεχνίας που δεν συναντάμε τόσο συχνά και πραγματικά αξίζει τον κόπο και την προσοχή σας.

«4 Ιστορίες Μυστηρίου;» από τις εκδόσεις Βήτα: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.