Αλέξανδρος Καψοκόλης: «Νόημα δίνει το ίδιο το βιβλίο, εκείνο ήθελε 12 Τα Βασίλεια»

Αλέξανδρος Καψοκόλης, ο καλεσμένος μας στο yourearticles. Σήμερα θα γνωρίσουμε τον ίδιο και το επικής φαντασίας μυθιστόρημά του «Τα Βασίλεια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν και είναι το δεύτερο συγγραφικό του έργο μετά το επιτυχημένο: «Το άβατο: Η ματωμένη γη» το οποίο πήγε σε επανέκδοση.

-Αρχικά θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε, θα μοιραστείτε κάποια πράγματα για εσάς;

Σας ευχαριστώ πολύ για την επιθυμία σας να με συστήσετε στο αναγνωστικό κοινό σας. Είμαι χειρουργός οφθαλμίατρος με θέση επιμελητή Α’ στο γενικό αντικαρκινικό νοσοκομείο Αθηνών Ο Άγιος Σάββας και Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής Αθηνών. Υπήρξα επαγγελματίας υδατοσφαιριστής με συμμέτοχες στην Εθνική Ανδρών με μετάλλια και διακρίσεις. Έχω ένα πανέμορφο παιδί-σκυλάκι που το λένε Batman και γενικά λατρεύω τα ζώα.

-Tι αγαπάτε, τι φοβάστε και τι έχετε χάσει σε αυτή τη ζωή θυσία ίσως για κάτι άλλο;

Όπως είπα λατρεύω τα ζώα, πιστεύω πως είναι ό,τι μας έχει απομείνει από τον παράδεισο. Φοβάμαι την μέρα που δεν θα μπορώ να είμαι αυτάρκης και κάνοντας πρωταθλητισμό από τα 7 όπως έκανα εγώ σαφέστατα χάνεις κάποιες στιγμές ανεμελιάς, αλλά δεν το μετάνιωσα λεπτό, κέρδισα πολύ περισσότερα(ταξίδια, πειθαρχία, φίλους, εμπειρίες, έκτισα χαρακτήρα και έμαθα να αγωνίζομαι και να μην τα παρατάω…)

-Ποια χαρακτηριστικά επιδοκιμάζετε και αποδοκιμάζετε στους ανθρώπους;

Μου αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν αρχές, ξέρουν να σέβονται, είναι κύριοι του λόγου τους και θέλουν να εξελίσσονται. Δεν αντέχω τους αγενείς και επιλέγω να μην τους συναναστρέφομαι παρά μόνο αν είμαι αναγκασμένος λόγω εργασίας, για κανένα άλλο λόγο δεν επιτρέπω να είναι κοντά μου.

-Ποιες οι συγγραφικές σας επιρροές, ξεχωρίζετε κάποια έργα τα οποία λατρεύετε;

Λατρεύω τα Lord of the rings, Game of Thrones (ελπίζω να ολοκληρωθούν κάποτε…) και πολλά ιστορικά μυθιστορήματα…

-Θα θέλατε να μας πείτε κάποια πράγματα για «Το άβατο: Η ματωμένη γη», την πρώτη σας συγγραφική προσπάθεια η οποία στέφτηκε από επιτυχία και πήγε σε επανέκδοση;

Είναι το πρώτο μου παιδί, γράφτηκε το 2009-2012, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Βακχικόν το 2020 και μιλάει για ένα καταστροφικό ιό, πολλοί μίλησαν για την προφητικότητά του. Ελπίζω να προχωρήσει και άλλο και θέλω να ταξιδέψει και στα κινηματογραφικά σαλόνια.

-Δεύτερο μυθιστόρημα σας «Τα Βασίλεια», τι θα διαβάσουμε;

Τα Βασίλεια γράφτηκαν το 2015-2020 και θα τρέξετε να τα κατακτήσετε, με ποιον τρόπο και με ποιον ήρωα δεν το γνωρίζω, αλλά έχετε να γνωρίσετε ιππότες, βασιλιάδες, τοξότες, πειρατές, πριγκίπισσες και ανθρώπους διαλυμένους και έτοιμους να τα υπερασπιστούν ή να τα καταστρέψουν Τα Βασίλεια.

-Tα Βασίλεια στο έργο σας είναι «12» και θα ρωτήσω, υπάρχει κάποιο νοηματοδοτούμενο μήνυμα πίσω από την επιλογή του αριθμού ή είναι τυχαία επιλογή;

Οτιδήποτε γράφω το νόημα το δίνει το ίδιο το βιβλίο, εκείνο ήθελε να είναι 12 Τα Βασίλεια και η αλήθεια είναι ότι δεν μου αποκάλυψε το λόγο, τουλάχιστον όχι ακόμα, δεν ξέρω αν θα υπάρξει συνέχεια ή το πριν ή ακόμα και αν θέλει να δώσει τέλος εδώ. Το σίγουρο είναι ότι θα το μάθω και θα το μάθετε όταν εκείνο το αποφασίσει, όπως έγινε και με Το Άβατο.

-Επίσης κάτι άλλο που πρόσεξα στο έργο σας είναι ότι γράφετε αρκετά απρόσωπα με ελάχιστα πρόσωπα να φέρουν όνομα (βασικά μόλις ένα), υπάρχει κάποιος λόγος;

Στο Άβατο όλοι είχαν ονόματα και περιγραφές αυτών, στα Βασίλεια όπως σωστά παρατηρήσατε κανένας παρά μόνο ένας, δεν έχει να κάνει ότι είναι ο πιο σημαντικός απλά το βιβλίο ήθελε να σας δώσει την δυνατότητα να τους βαφτίσετε όπως θέλετε και να τους φανταστείτε αναλόγως.

-Ποια τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Έχω τελειώσει από το 21′ το επόμενο μυθιστόρημα με τίτλο Ο Αθάνατος Άθεος και αν πάνε όλα καλά θα κυκλοφορήσει το 24′ και γράφω εδώ κ ένα χρόνο περίπου Το Σύννεφο.

Σας ευχαριστώ…

Περιγραφή

Έτσι πέφτουν τα Βασίλεια, σκέφτηκε ο Καπετάνιος και χάιδεψε το κομμάτι ξύλου που του είχε αφήσει η μητέρα του και το είχε συνέχεια κρεμασμένο στον λαιμό του.

Έτσι μοιάζει η κόλαση από ψηλά, σκέφτηκε ο Ντορφ και λιποθύμησε πάνω στον σταυρό που τον είχαν καρφωμένο.

Ίσως αυτή τελικά να ήταν και η πραγματική τέχνη του πολέμου, έστω και με μια παραλλαγή: Να γνωρίζεις καλά τον εχθρό σου, αλλά ακόμη καλύτερα να μη γνωρίζεις ποτέ τον πραγματικό εχθρό σου.

Όλοι εναντίον όλων, αυτή ήταν η λύση;

Περισσότερα για τον συγγραφέα και το μυθιστόρημά του: εδώ

Διαβάστε περισσότερες συνεντεύξεις συγγραφέων και απόψεις για βιβλία: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.