Άνθρωποι που διαβάζουν στην παραλία: το βιβλίο που έγινε must για το φετινό καλοκαίρι

Η Emily Henry, της οποίας τα βιβλία έχουν αναρριχηθεί πολλές φορές στην κορυφή της λίστας των New York Times, μας χαρίζει για το φετινό καλοκαίρι ένα φρέσκο, γλυκόπικρο και ρεαλιστικό βιβλίο: «Άνθρωποι που διαβάζουν στην παραλία» από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η Josie Silver χαρακτηρίζει την πλοκή και το περιεχόμενο του βιβλίου της ως φρέσκο, έξυπνο, αστείο και ανατρεπτικό!

Υπόθεση του βιβλίου:

Δυο συγγραφείς-αντίπαλοι από τα νεανικά τους κιόλας χρόνια-γίνονται ξαφνικά γείτονες ένα καλοκαίρι. Η Τζένιουαρι Άντριους είναι μια επιτυχημένη συγγραφέας αισθηματικών βιβλίων, που πάντα φροντίζει να προσφέρει στους αναγνώστες της ένα ‘’happy end’’ σε κάθε βιβλίο της. Από την άλλη ο Ογκάστους Έβερετ ασχολείται με την μυθοπλασία και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία, αφού είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του και κορυφαίος αντίπαλος της Τζένιουαρι.

Όταν εκείνη τον αντικρίζει ξανά μετά από πολλά χρόνια, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί, πως στο πρόσωπο του θα βρει έναν καλό φίλο και έναν ακόμα καλύτερο σύντροφο. Όλα όμως ξεκινούν με ένα στοίχημα, που βάζουν από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις τους. Σύμφωνα με αυτό, ο Ογκάστους πρέπει να προσπαθήσει να γράψει ένα επιτυχημένο βιβλίο με ευτυχισμένο τέλος και η Τζένιουαρι θα πρέπει να ξαφνιάσει το αναγνωστικό της κοινό με ένα βιβλίο γεμάτο ανατροπές. Τόσο ο Ογκάστους, όσο και η Τζένιουαρι πρόκειται να δεχτούν το στοίχημα και ο λόγος είναι η έλλειψη συγγραφικής έμπνευσης, που ταλανίζει και τους δύο.

Καθώς μπαίνουν σε αυτή την άγνωστη διαδικασία, ξεκινούν ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης και αμφισβήτησης όλων εκείνων, που μέχρι τότε θεωρούσαν δεδομένα. Ωστόσο, σε αυτό το ταξίδι είναι και οι δύο συνοδοιπόροι και προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο να επουλώσει τα τραύματα του…

Περίληψη του βιβλίου από το οπισθόφυλλο του

Ένα καλοκαίρι, δύο συγγραφείς χωρίς έμπνευση και ένα στοίχημα που θα τους κάνει να αναθεωρήσουν όλα όσα θεωρούσαν δεδομένα.

Μια συγγραφέας ρομαντικών βιβλίων που δεν πιστεύει πια στην αγάπη και ένας βραβευμένος συγγραφέας υψηλής λογοτεχνίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον χειρότερό τους εφιάλτη: την έλλειψη έμπνευσης!

Ο Ογκάστους Έβερετ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του.
Τα βιβλία της Τζένιουαρι Άντριους βρίσκονται στην κορυφή των best sellers.
Όσο εκείνη γράφει με δεξιοτεχνία για ευτυχισμένους έρωτες, εκείνος σκοτώνει όλους τους κεντρικούς χαρακτήρες σε μια σκηνή!
Είναι αντικειμενικά τα άκρως αντίθετα!

Για την ακρίβεια, το μόνο κοινό τους είναι ότι θα μένουν σε γειτονικά παραλιακά σπίτια για τους επόμενους τρεις μήνες: άφραγκοι, χωρίς να μπορούν να βρουν έμπνευση για το επόμενό τους βιβλίο, με τις προθε¬σμίες των εκδοτών να πλησιάζουν…

Ένα μουντό απόγευμα, πάνω στην απελπισία της στιγμής, θα βάλουν ένα αρκετά ριψοκίνδυνο στοίχημα: Ο Ογκάστους θα περάσει το υπόλοιπο καλοκαίρι του γράφοντας ένα βιβλίο με χαρούμενο τέλος και η Τζένιουαρι θα γράψει ένα βιβλίο που θα αποθεωθεί από τους κριτικούς λογοτεχνίας.

Η Τζένιουαρι θα μυήσει τον Ογκάστους στη ρομαντική λογοτεχνία και θα τον βοηθήσει να βρει έμπνευση μέσα από εκδρομές σε κινηματογραφικά τοπία.
Αντίστοιχα, υπό την καθοδήγηση του Ογκάστους, θα πάρει συνεντεύξεις από τα επιζώντα μέλη μιας αίρεσης.

Οι κανόνες είναι απλοί: όποιος πουλήσει πρώτος το βιβλίο του, κερδίζει.
Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια ακόμα ιστορία αγάπης… Ή μήπως είναι τελικά;

Αν μπορούσαμε να κρατήσουμε μια φράση από όλες τις σελίδες του βιβλίου, εκείνη θα ήταν η εξής:

«Μερικές φορές φταίει το σώμα σου. Τα κύτταρα σου που γίνονται δηλητήριο και σε πολεμάνε. Ή ένας χρόνιος πόνος που αρχίζει από τον αυχένα σου κι απλώνεται σε όλο σου το κεφάλι, ώσπου σου έρχεται να μπήξεις τα νύχια σου στον εγκέφαλο σου. Κάποιες άλλες, το πάθος, η θλίψη, η μοναξιά ή ο φόβος είναι αυτό που σε βγάζει από τον δρόμο σου και σε στέλνει κατευθείαν πάνω σε κάτι που προσπαθούσες για μήνες ή και χρόνια να αποφύγεις. Κάτι που πολεμούσες με μανία».

«Άνθρωποι που διαβάζουν στην παραλία» από τις εκδόσεις Διόπτρα: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Συντάκτρια: Πίττη Μαριάνθη

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!