Άποψη: «Ένα χνάρι στο χώμα» – Χαρά Ανδρεΐδου – Εκδόσεις Κάκτος

Από τις Εκδόσεις Κάκτος και τη Χαρά Ανδρεΐδου κυκλοφορεί το βιβλίο: «Ένα χνάρι στο χώμα». Σήμερα θα σας μιλήσουμε γι’ αυτό.

Ας περιπλανηθούμε στο χώρο μιας αρχαιολογικής ανασκαφής. Η Χαρά Ανδρεΐδου μας γνωρίζει την Θάλεια, μια κοπέλα που της άρεσε από μικρή να ακούει παραμύθια. «Μεγάλωσα μέσα στα παραμύθια. Παραμυθού από τις λίγες η μάνα του πατέρα μου, παραμυθάς μεγάλος κι ο πάππους μου από την μεριά της μητέρας μου». Μέσα από κινηματογραφικές αφηγήσεις, γλώσσα απλή λιτή, μεστή, χωρίς περιττές εκφράσεις και βερμπαλισμούς. Με έντονους διαλόγους που συγκλονίζουν τον αναγνώστη. Γλαφυρές περιγραφές και όμορφες εικόνες. Έτσι το βιβλίο κερδίζει τον αναγνώστη. «Εκεί, στην αγαπημένη της γωνιά, δίπλα στο παράθυρο από όπου ο ήλιος την περιλούζει με φως…». Κάπως έτσι πιάσετε να ξετυλίξετε το κουβάρι αυτής της συναρπαστικής ιστορίας.

«Ποιος δεν θέλει, περνώντας από αυτή τη ζωή, να αφήσει πίσω του ένα χνάρι στο χώμα». Μία ερώτηση που θα προβληματίσει τον αναγνώστη ώστε να επιλέξει να διαβάσει την συγκεκριμένη ιστορία. Να συνομιλήσει ο ίδιος με την Θάλεια, την Εύα, τον Άρη. Ώστε να καταλάβει και κατανοήσει τον συναισθηματικό τους κόσμο. «Χαμογελάω, βουρκώνω, τρέμω, ψάχνω γύρω με το βλέμμα μήπως βρω κάποιον να καταλάβει την χαρά μου» και όσους παίρνουν μέρος στην ανασκαφή και όλα όσα συμβαίνουν σ’ αυτή. Ως αναγνώστες δείτε τις ζωές τους για δικές σας, αναρωτηθείτε ποιο θα θέλατε να είναι το χνάρι σας όταν «περάσετε» από αυτή τη ζωή. Τα κεφάλαια είναι μικρά με όμορφους τίτλους «Τα σύννεφα (της Θάλειας)» και δεν κουράζουν τον αναγνώστη.

Αδιαμφισβήτητα ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε και σίγουρα θα το αγαπήσετε…

Περισσότερα για το βιβλίο και τη συγγραφέα: εδώ

Για περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.